Turhia käppyröitä

Palkkojen alennus ei paranna julkista taloutta

  • Palkkojen alennus ei paranna julkista taloutta
  • Palkkojen alennus ei paranna julkista taloutta
  • Palkkojen alennus ei paranna julkista taloutta

Hallitus ei itsekään usko kikyn parantavan julkista taloutta lyhyellä aikavälillä, mutta entä toiveajattelu pitkällä aikavälillä?

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/rahaministerio_velkaantuminen-52074

 

Eurostatin sivuilta löytyi yksikkötyökustannukset ja julkisen talouden velka. Vertailin vuosia 2000 ja 2015 toisiinsa.

 

Yksikkötyökustannuksissa arvo 100 oli eniten palkkoja suhteessa EU:n keskiarvoon nostanut Viro. Arvon nolla sai super-kikyn ja suuren vinouman kauppataseisiin tehnyt Saksa. Itä-Euroopan EU-mailla on toki on ollut takamatkansa takia helpompi kiriä tässä kohti keskiarvoa.

 

Julkisessa taloudessa suurimmat luvut saivat eniten velka-astetta BKT:hen verrattuna nostattaneet Portugali ja Kreikka ja parhaiten valtiontalouttaan parantanut Bulgaria (yllätys minulle ainakin) sai arvon 0.

 

Näitä kahta arvoa, kun vertaa keskenään ensimmäisessä kuvassa , niin eivät ne sentään yksi yhteen mene, mutta palkkamalttia harjoittaneet maat eivät kyllä ole julkista talouttaan tasapainottaneet. "Mallimaa" Saksakin on ollut vain vähän keskiarvoa parempi, Britannia ja Ranska ovat yli keskiarvon velkaantumisessa ja Portugali sekä Kreikka ovat ihan oma lukunsa. (Kuva 1)

 

Toisessa kuvassa maat on järjestetty julkisen velkaantumisen mukaan. Sama trendi näkyy siinäkin. Palkkatasoaan paljon nostaneet ovat keskimäärin paremmin pärjänneet julkisen talouden tasapainotuksessa (Kuva 2).

Kolmannessa kuvassa maat on järjestetty taulukkoon aakkosjärjestykseen. (Kuva 3)

 

Oma mielipide kuvien pohjalta. Vienti vetää varmasti vähän paremmin kikyn myötä, mutta julkista taloutta tai kotimarkkinoita se ei paranna. Kilpalöylytys Saksan kanssa ei johda hyvinvointiin missään päin Eurooppaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset