Turhia käppyröitä

Vuokrat syövät kulutuksesta ja julkiselta sektorilta

 • Neliövuokrat nykyrahassa mitattuna
  Neliövuokrat nykyrahassa mitattuna
 • Neliövuokrat nykymaailmassa ja inflaation mukaan kehittyneinä
  Neliövuokrat nykymaailmassa ja inflaation mukaan kehittyneinä
 • Vuokrien ja palkkojen kehitys viimeiseltä 25 vuodelta
  Vuokrien ja palkkojen kehitys viimeiseltä 25 vuodelta
 • Kelan asumistukimenot, sekä jos vuokrat kehittyisivät inflaation mukana (+asumistukea tarvittaisiin yhtä paljon kokonaisvuokras)
  Kelan asumistukimenot, sekä jos vuokrat kehittyisivät inflaation mukana (+asumistukea tarvittaisiin yhtä paljon kokonaisvuokras)

Ensimmäisenä mainita, että ihmisten pakkautuminen sinne, missä on liian vähän asuntoja toki nostaa vuokratasoa, mutta onko asuminen sitten oikea kohde, jossa kysyntä ja tarjonta saavat määrät hinnat poskettomiksi?

 

Vuokrayhtiöt tahkoavat yleishyödyllisyydestään huolimatta kovia voittoprosentteja ja asumistukimenot kasvavat. Siinä sitä on yhteiskunnalle hyödyllisyyttä kerrakseen.

 

Vuokrien kohotuksen seurauksena muuhun kulutukseen jää ihmisillä vähemmän tietenkin, eikä sekään järin hyödyllistä ole kenenkään kannalta, että kannattaa ennemmin matkata työpaikalle kaukaa kuin vuokrata asunto läheltä työpaikkaa. Eikä siinäkään ole toisaalta järkeä, että jos olet asumistuen piirissä, niin vaihto halvempaan kämppään on rahalliselta hyödyltään luokkaa pari euroa kuukaudessa.

 

Asumistuki osaltaan nostaa vuokratasoa, mutta jos nyt olin yhtään hajulla ynnäillessäni, niin se kattaa kaikista vuokrista ajalla 2005-20015 15,5%-17,7%. Toisin sanoen rahaa on lähtenyt asujien kukkarosta vielä enemmän kuin Kelan asumistukirahoista. Se raha on edelleenkin pois muusta kulutuksesta. Asuntosijoittajat saavat hyvän tilin vanhoista seinistä, kuluttajilla jää vähemmän rahaa laitettavaksi kiertoon ja yhteiskunta osaltaan menettää verorahoja asuntosijoittajien taskuihin.

 

Tilastot eivät ole samoilta vuosilta, koska lukuja ei yksinkertaisesti löytynyt Tilastokeskuksen ja Kelan syövereistä. Hävitin jo linkit jo linkit jonnekin, mutta sieltä niitä löytyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kirjoitit, aivan oikein, että "Asumistuki osaltaan nostaa vuokratasoa". Näin yhteiskunnan tuki päättyykin asuntosijoittajien taskuun ja siksi kirjoitin oheisen blogin ("Voiko porvari olla sosiaalipummi?"). Vastaus siihen on ilman muuta myönteinen:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147134-voik...

Jyrki Paldán

Hyvä avaus.

Asuntojen hinnankehitys on vähän samankaltainen sirkus. Eikä vain Suomessa.

Ongelman juurta voi seurata ties kuinka syvälle. Varoufakiksen analyysejä vähän varastellen, pitäisin hyvin todennäköisenä että tässä asiassa voidaan kiitellä melko pitkälti monetarismia. Tuon seurauksena meillä on historiallisen paljon velkaa, mutta myös velkaa vastaava käsittämätön pino laiskaa valuuttaa. Jos ja kun rahaa pusketaan markkinoille käytännössä ilmaisena nopeampaa kuin koskaan ja sitä on olemassa enemmän kuin koskaan, eikä reaalitaloudessa oikein mikään kannata, on yritysten ja varakkaiden yksilöiden vain pakko työntää raha johonkin muuhun kuin oikeisiin sijoituksiin. Yksi hyvä kohde on ostaa yritysten omia osakkeita pois markkinoilta nostaakseen niiden arvoa(saaden kivat boonukset), toinen on spekuloida asunnoilla. Lisäki asiaan vaikuttavat tietysti mattimeikäläisten asuntolainat ja niinikään nollakorot.

Suomessa kehitystä kiihdyttää vielä täysin mielivaltainen julkinen asumispolitiikka, jossa jaetaan avokätisesti asumistukea, mutta kaavoitus säilytetään supertiukkana, julkista asuntotuotanto ei käytännössä ole ja tyhjillään makuutettaviin spekulaatioasuntoihin ei kosketa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Korkeat vuokrat on todellinen rasite matalapalkkaisille työntekijöille. Silloin ei saa tukia. Jos on työtön, niin sosiaalivirasto maksaa loput vuokrasta.

Vaikka asumistukiin meneekin pari miljardia (noin) vuodessa, on se silti pieni osuus kaikista sosiaalimenoista, joihin menee 60 miljardia vuodessa. (Rahan lähteenä muutakin kuin verotulot.)

Linkissä lyhyesti, mihin valtion budjettiin lasketut rahat käytetään http://vm.fi/valtion-budjetti

Jyrki Paldán

Kyllä matalapalkkaiset työntekijätkin ovat oikeutettuja yleiseen asumistukeen:

https://easiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskent...

Esimerkiksi jos 800€/kk maksavassa vuokrakämpässä yksin asuva Helsinkiläinen tienaa 1600€/kk bruttona, on hän oikeutettu 205,81€:n asumistukeen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ok, no se on hyvöä sitten. Vaikka on toi maksettavaks jäävä 600 € aika kohtuuton.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Työn kannustavuuteen tm huuhaan vedoten työntekijä voi saada samasta vuokrasta enemmän asumistukea kuin yhtä paljon tukia saava henkilö. Minusta se kannustaa lähinnä maksamaan entistä paskempaa palkkaa ja kohottamaan yhteiskunnan menoja.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #6

Jos on korkea vuokra, niin tuskin sitä peruspäivärahalla oleva työtön pystyy asumistuella maksamaan. Siinä tarvitaan sosiaaliviraston tuki päälle.

Käsittämätön on todellakin tämä nykyinen vuokra-asuntosysteemi. Vuokrat on kohtuuttoman kalliita, eikä se ole reilua kenellekään.

Vuokra-asuntoja maksetaan omaksi juuri asumistukien avulla.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #7

Sen lisäksi asuntosijoittaja saa edelleen täydet verovähennykset koroista vrt omaksi ostaja.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #8

Elikä se on sijoittamista ilman riskiä? Ei kovin oikein mene.

Onhan sitten vielä sekin, että jos on vuokra-asuntoyhtiö, jonka voi perustaa kun on kolme vuokra-asuntoa, niin voi nostaa verovapaata pääomatuloa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset