Turhia käppyröitä

Valitut palat Kokoomuksen Työ- ja yrittäjyyspaketti 2.0:sta

Luin tuossa Kokoomuksen Työ- ja yrittäjyyspaketti 2.0:n. Oli siellä hyviäkin ideoita, mutta jotkut taas minusta eivät. Alkuperäinen teksti pdf-tiedostona: https://dl.dropboxusercontent.com/u/44708/KOK_EKRYHMA_TY_PAKETTI_A5_1207...

 

"Poistetaan  eläkkeelle  siirtymisen yläikärajat ja mahdollisestaan työeläkkeellä oleville työtulojen hankkiminen nykyistä edullisemmin korottamalla verottoman ansiotulon rajoja ja keventämällä ehtoja. Vanhuuseläkkeellä  olevat  voitaisiin vapauttaa  kokonaan  työehtosopimusten velvoitteista."
Työtä riittää tässä maassa, mutta itse olen nähnyt ongelmana sen, että työtä tehdään yhä vanhemmiksi, jolloin työntekijöitä on enemmän kuin työpaikkoja. Työeläkekassat pursuavat ja sitten vielä halutaan ehdottomasti, että yli 60 vuotiaat jatkaisivat tästä iäisyyteen sorvin ääressä. Miten tämä auttaa esimerkiksi nuorisotyöttömyyteen? Jos työehtosopimukset poistettaisiin ja työnteon jatkamisesta tehtäisiin entistä kannattavampaa eläkeiän ylittäneille, niin moni varmaan jatkaisi huonomminkin ehdoin. Eikä tämä auttaisi millään tavoin työllisyysasteen nostamisessa, koska yli 64 vuotiaita ei siihen lasketa mukaan.


"Leikataan  yritystukia  100-200  miljoonalla ja käytetään syntyvä liikkumavara kannustinloukkujen vähentämiseen."
Yritystuet ovat tärkeä apu kehitystyössä, eikä kehitystyöstä leikkaaminen lisää työpaikkoja. Kannustinloukut ovat sen sortin myytti, että niitten vähentämiseen panostaminen lisää vain jo työpaikan omaavien tuloja, ei työttömien työhaluja tai -paikkoja.

"Poistetaan  asuntokaupan  varainsiirtovero ja kompensoidaan se rajaamalla vastaavasti oman asunnon myyntivoiton verovapautta."
Nyt on vitsi murjaistu. Mikä tässä lisää työpaikan perässä muuttamista? Asuntokeinottelijoille lisää tuohta ja oman asunnon myynti verolle. Logiikka ei avaudu mitenkäänpäin.

"Lisätään  kollektiivista  ja  yksilöllistä sopimusvapautta poistamalla laista säädös sunnuntaityön  kaksinkertaisesta  palkasta siten, että sunnuntaityön korvaus voidaan sen  jälkeen  täysin  vapaasti  sopia joko työehtosopimuksessa tai työpaikalla."
Palkan alennus lisää työpaikkoja, koska? Kyllä sitä tarvitaan sitten vähintään kaksi siivoojaa entisen yhden sijasta sunnuntaisiivoukseen tai kolme sunnuntaivuorolaista kauppaan entisen kahden sijasta. Lisäisi vain tulonjakoa työnantajan hyväksi, eikä lisäisi työpaikkoja kuin päiväunissa.

"Varmistetaan vähintään kilpailijamaiden tasoinen viennin rahoitus  
käynnistämällä  suora  vientiluottotoiminta pienten lainojen kokoluokassa."
Eikös tuossa ylempänä sanottu, että pitäisi karsia yritystukia?

"Työmarkkinoiden palkkamaltin edistämiseksi  valtiovarainministeriö ja VATT ryhtyvät systemaattisesti tuottamaan vuosittain palkkaneuvotteluiden tueksi riippumattomaan asiantuntijatietoon perustuvan materiaalin  palkankorotusten  työllisyysvaikutuksista."
Tuotaa...Eli on jo päätetty etukäteen, että palkkamaltti on ainoa oikea ratkaisu ja tähän lopputulokseen päätyy puolueeton VATT? Entä jos todetaankin, että muualla toteutuneet palkankorotukset eivät ole syösseet maita täydelliseen kurjuuteen ja köyhyyteen, niin vaietaanko tulos vai kerätäänkö rusinat pullasta, jotta palkkamaltti näyttäisi olevan ratkaisu kaikkeen?

"Valtioneuvosto tekee periaatepäätöksen, jolla velvoitetaan ministeriöt lakeja valmistellessaan  pidättäytymään  EU-vähimmäistason ylittävästä kansallisesta sääntelystä esimerkiksi vaatimalla lisäsääntelyn valmistelulle aina erillisen luvan."
Eli uusi lupien valmistelukomitea vähentämään byrokratiaa? Toivottavasti vielä saadaan lisäksi joku valvomaan lupien valmistelukomiteaa ja määrittäjä päättämään milloin lainvalmisteluissa on ylitetty EU-vähimmäistaso.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset