Turhia käppyröitä

Rajat kiinni Pohjois-Korean malliin

  • Rajat kiinni Pohjois-Korean malliin

Eilisestä YLEn uutisesta koskien väestönkehitystä tuli mieleen, että olisimmehan me voineet valita Pohjois-Korean tien viimeisimmän sodan päätyttyä. Jälleenrakennettu maa ja vedetty siinä ohessa oma vastine Berliinin/Kiinan muurille Torniosta Virolahdelle. Sen lisäksi, että eläisimme samanlaisessa onnelassa mitä Kimien dynastia esittää, niin maastamme tulisi entistä harvaanasutumpi.

 

Lähtöoletukseen sen verran, että väestön hedelmällisyys ja kuolleisuus pysyisivät vakiona rajojen ollessa kiinni. Näinhän ei tietenkään olisi, vaan muuttoliike tuo ja vie keskimääräistä enemmän ikäluokkaa, jonka on todennäköisempää lisääntyä kuin kuolla.

 

Väestö olisi lisääntynyt meillä nopeasti aina 70-luvun loppuun asti, koska muuttoliike oli poispäin Suomesta ja tämän takia syntyneiden määrät jäivät 70-luvulla todella pieniksi. Tätä ei olisi kuitenkaan loputtomiin jatkunut, koska yleinen hedelmällisyysluku on ollut laskeva ja nykytilanteessakin väestönkasvu olisi negatiivinen ilman maahanmuuttajia.

 

Lähteinä Tilastokeskuksen väestömuutokset ja väestöennuste.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ehkä tässäkin asiassa löytyy erilaisia värisävyjä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Empiiristen tutkimusteni mukaan Suomessa on jo lähes täysin siirrytty binaarijärjestelmään, millä päästäänkin kätevästi eroon hämmennystä aiheuttavista harmaasävyistä. You know, globalishaattio, digitalishaattio, kilpailukyky, palveluarkkitehtuuri, pokemon jne...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Välttääksemme sukupuuttoon kuolemisen, syntyvyyden pitäisi lisääntyä roimasti.
Meillä olisi varaa tukea lapsiperheitä huomattavasti enemmän.
Väestön vaihtaminen ei suomalaisuuden kannalta ole järkevää.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Siitä olen samaa mieltä, että tuo kaikki juustohöylääminen lasten tulevaisuudesta on hölmöläisten peiton jatkamista. Lapsia ei kuitenkaan kvartaalitalouden oppien mukaisesti saateta maailmaan, niin lapsiperheiden etuuksien karsiminen ja lisäkarsinnoilla pelottelu, sekä kaikkinainen päivähoidosta/koulutuksesta karsiminen on myöskin vaakakupissa painava tekijä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän Suomessa ole suljettu rajoja kansalaisten maastamuutoolle, eikä turvapaikkaturistien kotimaahansa paluulle.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #8

Ei olekaan suljettu kenenkään muuttoa minnekään. Tuossa väestöennusteskenaariossa olisi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pohjois-Koreassa on kansanterveydenkin edistämisen suhteen päästy ylittämättömiin saavutuksiin, esim. vanhuusiän diabetesta ei esiinny juuri lainkaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Rajat kiinni tai ei, ja mistä saadaan väkeä lisää, vai tarvitaanko sitä ylipäänsä lisää ?

Mietin blogistin ajankohtaista kirjoitusta myös työllisyyden kautta. Työllisyys kuitenkin kun pitkälti määrää yhteiskunnan toiminnan laadun ja rahoituksen. Työperäinen maahanmuutto onkin oikein hyvä asia ja lisää tuottavaa väkeä toki tarvitaan, samalla se väkilukukin kasvaa. Näin kävi Ruotsissa ja Saksassakin sotien jälkeen. Siis lisää Suomeen innovatiivista yritystoimintaa työllistämään.

Tuottavien työpaikkojen määrä ei vaan millään näytä kasvavan, Suomi ei houkuttele yrittämään, pikemminkin päinvastoin ja omakin nuoriso on siten tekemistä vailla. Samalla siis myös perheellinen ja kansaa lisäävä tulevaisuus on uhattu. Fattan rahoilla kun ei perheitä perustella.

Tarvitaanko sitten korvaavaksi sellaista porulkkaa, joka aiheuttaa yhteiskunnalle enemmän kuluja, kuin tuottoja. onkin sitten mielestäni ihan toinen juttu. Kun katsoo tilannetta nyt, niin näistä maahan kutsutuista tulijoista valtaosahan ei työllsty, ainakaan lähivuosina, tai milloinkaan, mutta lapsillaan on ehkä mahdollisuus työllistymiseen, aikanaan, jos eivät slummiudu ja integroituvat hyvin yhteiskuntaan. Elleivät integroidu, niin seuraukset voivat olla ihan mitä vaan, kuten on nähty :

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fler-bilbra...

Eikä sinne julkisellekaan puolelle voi kaikkia töihin työntää keskenään puuhastelemaan ja toisiaan tulkkaamaan tai opettamaan. Tai tietenkin siis voi, jos otetaan taikaseinästä lisää rahaa, eli velkaa velan päälle. Tämä on kuitenkin ristiriidassa nykyisen hallituksen kiristyvän talouspolitiikan valossa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jotenkin on nykyään etäisiä nämä aiheet. Keskustellaan valikoivasti jostain lokaalista demografiasta samaan aikaan kun merkittävimmät lokaalit ongelmat ovat ilmastollisia ja väestönkasvuun liittyviä. Jos tulee aurinkominimin kanssa joku pikkujääkausi ja säät muuttuu sen mukana sellaisiksi, että tehotuotantokaan ei auta, niin tulee melkoinen partaveitsi.

Olisi se hulvatonta kun maailma muljahtaisi sellaiseksi, että vain Pohjois-Korea ja muutama intiaaniheimo siitä selviäisi.

Globalisaatio on mahtava juttu. Se jakaa suhteellista hyvinvointia kun tilanne on vakaa, mutta sitten kun se kusee, niin se kusee kaiken.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Libertaristiseen ajatteluun kuuluu, että kaiken on palveltava talouskasvua. Yksikäsitteinen ja yleinen diktaatti on ollut se, että väestön on kasvettava, että talous kasvaisi.

Todellisuudessa kasvun aika (1950-2008) voi olla pysyvästi ohi, emmekä saa kasvatettua taloutta. Päin vastoin, edessä voi olla pitkä köyhyyden jakso.
Jospa väestömääräkin pitäisi sopeuttaa uusiin kehitysnäkymiin? Kaikki kun on niin alisteista taloudelle. Ja olemme ehkä kasvaneet yli varojemme.

Ehkä 3 miljoonaa olisi sopiva väkimäärä Suomelle. Olemmehan eläneet leveästi, vienti on vetänyt ja monen ammatti ja kokonainen elinkeinohaara on täysin turha. Periaatteessa elämme muutaman vientiteollisuudessa työskentelevän työllä. Toistemme paitojen pesu on vain ... elämää, taloudeksi sen saa ALV:n avulla.

Tuohon 3 miljoonaan pääsisi piilotetulla yhden lapsen politiikalla: kiristämällä lapsiperheiden asemaa entisestään. Ehkä lapsilisä pitäisi pudottaa lisää, koulutus neljänneltä luokalta eteenpäin maksulliseksi jne. kehitysmaakonsteja voisi käyttää. Jos syntyvyys saadaan putoamaan 27 kiloihmiseen per vuosi (1 lapsi per nainen eliniän aikana), pääsisimme 3 miljoonan tavoitetasolle n. vuonna 2050.

Tässä olisi poliitikoille uusi tavoite. Väestön supistaminen pakottaisi sosiaalisiin innovaatiohin ja työn edelleentehostamiseen. Teknologia, tavoitteellinen yhteistyö yli puoluerajojen ja jatkuva mediademagogigia voisivat saada ihmeen aikaan! Lean Finland is Mean!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nykymeno kuitenkin huolettaa. Maastamme lähtee koulutettuja veroja maksavia kansalaisiamme muille maille jotka korvaantuvat lukutaidottomilla sosiaalimme varassa asuvilla ulkomaalaisilla.
Miksi muuten rajavartijamme aseita kantavat? Ruokolahden leijonien varaltako?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

He, jotka ovat kommentoineet nykytilanteesta, jossa tänne tulee kouluttamattomia ja pois lähtevät koulutetut...

Minusta se on vain luonnollista kehitystä, että ihmiset muuttavat sinne missä katsovat tulevaisuutensa parhaiksi. Minä en ainakaan usko mihinkään suureen sosiaalipummeusaaltoon, jolla viitataan nykyiseen pakolaisten määrään. Syyriasta on paljon puhuttu, mutta Irak on myöskin ihan helvetinmoista sotatannerta monelta osin, vaikka migri hallituksen ohjeistamana muuta selittäisi.

Suomi voisi olla nykyisin entistä loistavampi paikka, JOS 60/70-luvulla täältä ei olisi muuttanut sankoin joukoin Ruotsiin se koulutettu nuoriso.

Suomessa ei ollut kovin suurta sotatannerta 60-70-luvuilla, mutta silti täältä lähti vuosittain enemmänkin porukkaa kuin viime vuonna tänne tuli pakolaisina. Sitten syytetään elintasoloisiksi... Lyhyt on ihmisten muisti.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Ruotsissa oli työvoimapulaa, samoin kuin Suomessakin, siitä syntyi lomaltapaluurahat sopimus. Ruotsissa kun vain sai parempaa palkkaa. Monet myös tulivat sieltä takaisin, ainakin kun työt loppuivat, vaikka osa jäikin. Nyt sitten näiden sukulaisten kuulemisia voi seurata Facebookista, taii ihan omilla rahoilla matkustavat lomalla tänne. Ei ollut sellaista sosiaaliturvaa tai mentaliteettiä, että olisi viitsinyt jäädä pitkäksi aikaa notkumaan toimettomana.

Ja onhan se nyt kuitenkin eri asia mennä naapurimaahan töihin, kuin matkustaa 5000 km öljyrikkaasta kotimaastaan kaukaiseen maahan ilman kielitaitoa, koulutusta tai mitään muutakaan tietoa omasta toimeentulosta, kun siellä kohdemaassa samaan aikaan on väestöstä merkittävä osa muutenkin työttömänä.

Kummallista kun nämä maat eivät ota vastaan kuin vapaaehtoisia, tai sitten jos he ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja heitä mahdollisesti uhkaa siellä kuolemantuomio, niin ei taaskaan onnistu palauttaminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset