Täystyöllisyys rajulla työajan lyhennyksellä

Kaaviot ovat teoreettisia, mutta olisiko palkkojen alennus työaikojen lyhennyksen kautta järkevämpi tie kuin yleinen palkkatason alennus? Tekniikan kehitys on tietenkin yksi syy miksi työtä ei riitä kaikille entiseen malliin. Sitä tosiasiaa vastaan voimme tietysti taistella tekemällä sitä työtä vähemmän tai sitten alentaa palkkojamme niin paljon, ettei kannata hommata tilalle tehokkaampaa konetta. Jälkimmäinen minusta kuulostaa takaperoiselta ajattelulta, mutta siihen suntaan perusporvari-hallitus haluaa.

Kaavioissa työn määrä maassamme pysyy samana, mutta saman työn tekisi useampi käsipari. Yrittäjiä olisi edelleenkin sama määrä ja he saisivat tehdä entiseen malliin töitä, sekä pitää yrittämisestä tulevat tulonsa.

 

Se kuinka tuo toteutettaisiin, kuinka myrskyisän vastaanoton ehdotus saisi työtätekevässä kansanosassamme (leikkaantuisihan monen palkkataso) ja mitkä olisivat yhteiskunnalliset vaikutukset olisi oma juttunsa, jota en ala pohtia sen syvällisemmin. Sen verran kuitenkin laskeskelin, että 6 tuntia/vuosi työajan lyhennys kaikille tasapuolisesti olisi saanut meille 1990-2008 aikavälillä täystyöllisyyden aikaan, laman rumia lukemia se ei olisi poistanut.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu