Turhia käppyröitä

Työn hinta / Palkka

  • Työn hinta / Palkka
  • Työn hinta / Palkka

OECD:n sivuilta löytyi verokiilalaskelmia. Keskituloisen palkasta meni sen mukaan Suomessa (2015) 43,88% tuloveroihin sekä palkan sivukuluihin. Kyllähän se kuulostaa paljolta. Entä jos tekemääsi työhön lisätään vielä arvonlisävero, 24% (linkin takaa löytyy excel-tiedosto OECD-maiden arvonlisäveroista)? 54,7%, sen verran menee tunnin töistäsi maksuihin ja veroihin. Kääntäen se tarkoittaa, että sinun pitäisi tehdä 2 tuntia ja 12 minuuttia töitä, jotta saisit ostettua tunnin työtäsi. Se on jo todella paljon. Jos poistettaisiin kaikki palkan sivukulut, tuloverot ja alvit, niin luku olisi 1 tunti.

 

Onko se sitten paljon? Muihin Euroopan maihin vertailtaessa (1. kuva) ei mitenkään älyttömän paljon. Punaisena palkkina on lisäksi mahdoton skenaario, ALVin poistaminen työltä. EU kieltää moisen, koska sehän voisi luoda työtä. Jäljelle jää siinä vaiheessa muut keinot, venkslailu tuloverojen, työeläkemaksujen jne kanssa.

 

Toisessa kuvassa on tämä kehitys Suomen osalta viimeiseltä 15 vuodelta.  Käyrä oli laskeva vuoteen 2010. Sen jälkeen palkan sivukuluja on nostettu ja arvonlisäveroa nostettu kaksi pykälää (jonka vaikutus kertoimen nousussa on 1/3). Kuitenkin kerroin oli 2002 ja sitä ennen korkeampi kuin nykyään. Valittiko kuinka moni silloin, että kaikki on päin helvettiä, koska veroja pitää maksaa? Ei ainakaan minun muistaakseni.

 

Jos haluttaisiin kerrointa lähemmäs kohti ykköstä ja palvelusektori kukoistamaan, niin työn arvonlisäverotuksen laskisin alennettuun kantaan ja vähentäisin työeläkemaksuja, koska työeläkekassat pursuilevat yli äyräidensä, eivätkä tarvitse entistä suurempaa tulovirtaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset