Turhia käppyröitä

Miten minä näin tulonjakotilaston ja palkkojen alentamisen

 • Palkat ja tulonsiirrot bruttotuloista
  Palkat ja tulonsiirrot bruttotuloista
 • Palkat ja tulonsiirrot bruttotuloista, ilman eläkkeitä.
  Palkat ja tulonsiirrot bruttotuloista, ilman eläkkeitä.
 • Työttömyysetuuksien suhde palkkoihin
  Työttömyysetuuksien suhde palkkoihin
 • Keskineliövuokra nykyeuroina
  Keskineliövuokra nykyeuroina

Ensiksi lainaus toisesta blogista, josta ajatuskulkuni lähi:

Elina Lepomäki blogissaan: "Matalapalkkatyön käsite on saanut monen kavahtamaan, vaikka jo tänä päivänä puhdas ansiotyöstä saatava palkka on vain pieni osa tyypillisen kotitalouden tulonmuodostusta."

 

En tiedä mikä on hänen käsitykensä pienestä osasta, mutta tuon Tilastokeskuksen sivun mukaan ne olivat 2014 noin 60% bruttotuloista. Se toki pitää paikkansa, että palkkojen osuus kokonaisbruttotuloista on laskenut ja viimeksi se oli alhaisempi 1997 (Kuva1), kun Suomi oli toipumassa lamasta. Mistä tämä taas johtuu? Väittäisin, että yksinomaan eläkkeensaajista. Eläkkeensaajien määrä ja osuus väestöstä on kasvanut suurten ikäluokkien eläköityä ja he näkyvät tulonsiirtojen saajina. Tulonsiirrot tapahtuvat kuitenkin pääosin eläkerahastojen kautta, vaikka syystä tai toisesta verorahoja on käytetty entistä enemmän niihin.

 

Kun pyyhitään pois eläkkeensaajat näistä laskuista, niin käyräthän ovat olleet hyvin tasaiset 2001 vuodesta alkaen (kuva2).

 

Matalapalkkatöitähän on tässä toitoteltu viime aikoina lisää ja tuo Lepomäen perustelu, että nykyäänkin niin moni saa tulonsiirtoja kuulostaa entistä pöljemmälle. Työttömyysetuuksien jälkeenjääneisyys (kuva3) jo luulisi yksin olevan se "kannustin" ottaa huonopalkkaisia töitä vastaan.  Sekään ei tunnu kuitenkaan riittävän vaan pitäisi olla vielä halvempaa työvoimaa.

 

Vaikka siis työttömyysetuudet ovat palkkoihin nähden keskimäärin paljon huonommat kuin aiemmin, niin silti ihmiset saavat etuuksia yhtä paljon kuin aiemminkin. Tästä saamme kiittää mm vuokratasoamme (kuva4).


Loikin asiasta toiseen, mutta asiani oli, että palkkoja madaltamalla Suomi ei nouse yhtään mihinkään. Siihen ei ole myöskään mitään tarvetta sen enempää kuin aiempinikaan vuosina. Nykyiset kiristykset, jossa työtä on otettava vastaan vaikkei kannattaisi ja ansiosidonnaisen pituutta karsitaan, sekä yleisesti tukien ja julkisen sektorin työntekijöiden määrää karsitaan, ovat vähintäänkin nurinkurisia. Pakkotöillä, palkkojen polkemisella ja tukiehtoja kiristämällä luodaan vain työttömien paarialuokkaa, joka tulee maksamaan tulevaisuudessa paljon Suomelle syrjäytymisenä ja aivovuotona.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Työtön saa yleensä muitakin tukia kuin työttömyyskorvausta. Asumis- ja toimeentulotukimenojen raketointi kertoo ihan toista.

Palkkojen alentaminen tekee tuotannosta edullisempaa ja lisää työn kysyntää. Sosiaalietuuksien alentaminen lisää tarjontaa. Molemmat johtavat korkeampaan työllisyyteen.

En tiedä mitä sinä haluat? Korkeampaa työttömyyttä? Miksi oi miksi? Työttömyys syrjäyttää.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kirjoitin tuonne "Vaikka siis työttömyysetuudet ovat palkkoihin nähden keskimäärin paljon huonommat kuin aiemmin, niin silti ihmiset saavat etuuksia yhtä paljon kuin aiemminkin. Tästä saamme kiittää mm vuokratasoamme (kuva4)."

Vuokrataso on täysin posketon, kun asumistukeen joutuu turvautumaan moni joilla on työpaikkakin... Tai eihän se mikään pakko ole tietty kenenkään hakea, mutta kait sitä haluaa muutakin nähdä valon lisäksi työpäivän päätteeksi jääkaapissaan.

Aiemmassa blogissa ehdotin, että työtä jaettaisiin nykyistä enemmän (kikyn työajan pidennys on myrkkyä työllisyyskehitykselle). Sillä työtä saataisiin useammalle. Tätä eivät kokopäivätyössä (vielä) olevat kannattaisi, koska heidän ansiotasonsa laskisi.

Tuo 300e suojaosa on ihan hyvä alku, periaatteessa ainakin. Silloin kannattaa hakea näihin töihin joissa työaika on minimaalinen. Aiemmin niihin on kannattanut hakea vain näiden, joilla aikaa riittää ykköstyön lisäksi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.P:"Molemmat johtavat korkeampaan työllisyyteen."

Mikä ihmeen hinku sinulla on laittaa kaikki töihin, vaikkei siitä saisikaan toimeentuloa? Ei kait se tekeminen yksinään riitä, vaan siitä tekemisestä pitäisi saada kanssa korvaus.
Entä jos laitettaisiin vaikkapa miljoona..prkule, laitetaan saman tien kaksi miljoonaa työllistä ilman palkkaa tekemään ja jaetaan sitten isosta padasta kaalisoppaa kerta päivään särpimeksi. Yöksi sitten jonnekin parakkiin, taitaa tp-hakijoilta jäädä ylimääräiseksi juuri.
Näillä toimin kenties saataisiin lisää näille köyhille työnantajille, joilla ei millään riitä rahat työllistämään.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kokonaistuotanto kasvaa ja sen mukana kaikkien elintaso nousee.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.P:"Kokonaistuotanto kasvaa ja sen mukana kaikkien elintaso nousee."

Oma näkemykseni kymmenien vuosien kokemuksella;

"Kalansaaliskin jaetaan, vaikkei ihan tasan, saa soutajat perkuujätteitä kasan, "

Sitaateissa oleva siis Jussi Raittisen aikoinaan esittämästä biisistä, minkä sanoitus mielestäni on loistava ja kuvaa hienosti tätä aikaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Olin myyjänä TES-alkupalkalla vuonna 1999. Palkka 30 markkaa tunti. Nyt alkupalkka on 10,49€. Nimelliskasvua yli 100%, reaalista kasvua yli 60%. Kyllä kokonaistuotannon kasvu on näkynyt myös matalapalkkaisten palkkapussissa. Ja tulonsiirroissa. Esimerkiksi toimeentulotuen reaalinen ostovoima on kasvanut kymmenessä vuodessa parikymmentä prosenttia.

Nousukaudella ay toimii hyvin ja pitää huolen siitä että tuotannon kasvu päätyy kaikkien hyväksi.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #5

Kaupassa tehokkuus ei ole varmasti kehittynyt samaa tahtia mitä konevaltaisilla aloilla, mutta koko kansantalous huomioiden palkkaa vastaan myöskin arvonlisäys on ottanut harppauksia palkkakehityksen mukana.

Itsepalvelukassat tulevat kuitenkin sielläkin viemään töitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset