Turhia käppyröitä

Unkarista mallia kuntouttavaan työtoimintaan

  • Unkarilaista kuntouttavaa työtoimintaa
    Unkarilaista kuntouttavaa työtoimintaa

Unkarissa BKT kasvaa, työttömyys vähenee ja muutenkin näyttää menevän hyvin Eurostatin ennusteen mukaan. Silti maan köyhien määrä ei suostu vähenemään, vaikka Orbanin johdolla talous kasvaa. Korruptoitumisen ja opposition tukahduttamisen ohella kuntouttava työtoiminta on kasvanut räjähdysmäisesti.

 

2012 maassa oli puolimiljoonaa työtöntä, nyt työttömyys on laskenut 200 tuhannella. Vaikka 2008 vuodesta työntekijät eivät ole saaneet edes nollakorotuksia, niin "oikeat" työpaikat eivät ole suunnattomasta työttömien reservistä huolimatta lisääntyneet. Nuo 200 tuhatta työpaikkaa ovat syntyneet yksin paikallisen "kuntouttavan työtoiminnan" kautta. Ote Eurostatista yksikkötyökustannuksista.

2008 - Unkari 7,8 e/h
2015 - Unkari 7,5 (-3,8%)

 

Nälkä töihin ajaa, tuntuvat ajattelevan. Siellä työttömyyskorvausta saa työttömäksi jäädessään ruhtinaalliset 3 kuukautta, sen jälkeen etuuksia saa vain lähtemällä näille työleireille, joissa voidaan vaikka pistää traktorit syrjään, jotta risusavottaa riittää kaikille kuntoutettaville. Palkkahan näistä töistä on tutun oloinen 9 euroa / päivä. Kuntoutettavilla on myöskin alettu korvata ennestään pienipalkkaisia virkailijoita ja muita julkisen alan työntekijöitä.

 

Kun vaihtoehtona on tehdä töitä huonolla palkalla, tai lähteä palkatta risusavottaan, niin palkankorotusten perään huudellaan vähemmän. Tällaisessa uljaassa maassa omistaja (ja korruptoitunut valtiojohto) käärii voitot, työntekijä yrittää sinnitellä huonolla palkalla, koska on pakko. Työttömäksi jäänyt menee orjatöihin tai muuttaa ulkomaille töihin puolenmiljoonan muun kanssa, koska pyhällä hengellä ei elä.

 

Niin ja miksi epäilen, että mennään tällaiseen hulluuteen? Suuntaviiva on ainakin selvä yhdessä muun työttömien kepittämisen kanssa. Kyllä mekin voimme saada risut ja heinät ojennukseen työttömien ansiosta, kun kerta unkarilaisetkin siihen pystyvät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

HT: "Niin ja miksi epäilen, että mennään tällaiseen hulluuteen?"

Siihen suuntaan Suomeakin viedään - nimenomaan viedään tietoisesti - eikä pelkästään mennä. Sosiologista mielikuvitusta ei riitä (sanoo pessimisti minussa) juuri kenessäkään, jonka oma henkilökohtainen/oman perheen toimeentulo on turvattu. Se on turvattu siihen asti kuin on eikä siitä edemmäs, ja oletan, että moni tulee pudotetuksi kuntouttavaan työtoimintaan, uuteen työnäytteeseen ja - emmehän vielä tiedä - mitä uusia kyykyttämiskeinoja keksitään ja otetaan käyttöön.

Pohjoismainen malli on mielestäni jokseenkin parasta, mitä ihminen milloinkaan on rakentanut ja se on nytkin ei vain hyväksi vaan myös välttämätön, mutta tyhmemmissä eli rahakkaammissa ja nyt(kin) vallassa olevissa piireissä katsotaan, että suunta on hyvä ja tällä mennään. No, niin mennään, kohti yhteiskuntarauhan murtamista.

Uuninpankkopoika Sakari Timonen näkee kehityskulun ilmeisen unkarilaisena: kuntouttavaa eri muotoineen tulee riittämään monelle tämän hetken palkalliselle, rauhassa ja luottavaisesti elävälle enempivähempi keskiluokkaiselle:

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...
http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Timonen oli kyllä yksi innoittajista tähän. Aikoinaan osui silmiin juttu Unkarin "kuntouttavasta työtoiminnasta", niin joltiselti se aina on pulpahdellut mieleen, kun lukee hallituksen uusia keinoja suomalaisten työttömien (ja työläistenkin) nujertamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset