Turhia käppyröitä

Vihreät ja kaiken muunkin väriset jytkyt

  • Ensin puolue, joka saa jytkyn ja sen jälkeen puolueiden kannatus suurimmasta pienimpään
    Ensin puolue, joka saa jytkyn ja sen jälkeen puolueiden kannatus suurimmasta pienimpään

Iltalehdessä ennakoitiin gallupin pohjalta Vihreillä olevan suurin kannatuspotentiaali. Se nyt tuskin muuttuu 38% kannatukseksi, mutta ainakin moni kokee puolueen äänestämisen olevan mahdollisuuksien rajoissa.

 

Ei silmiin osunut Taloustutkimuksen "oikeita" gallup-lukuja, niin lainasin uusimpia tuloksia HS-gallupilta.

 

Eli lyhykäisyydessään mitä seuraisi, jos yksittäinen eduskuntapuolue saisi täyden kannatuspotentiaalinsa käyttöön, sehän vaikuttaisi kuitenkin muiden puolueiden kannatuslukemiin, eritoten samansuuntaista ajatusmaailmaa edustaviin puolueisiin.

 

Muiden (ja oman) puolueen kannatuksessa suurin vaihteluväli oli Vihreillä. Heillä on valtava potentiaalinen kannatus, mutta esim kansan innostuessa syystä tai toisesta Vasemmistoliitosta, kannatus sulaisi olemattomiin. Pienimmät vaihteluvälit taas olivat Kristillisdemokraateilla, Perussuomalaisilla ja RKP:llä, koska heillä on aika vankka kannatus (vain) omiensa parissa.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vihreiden todellinen potentiaali on kaukana tuosta tutkimuksen antamasta luvusta. Se vastaa todellisuudessa vain kysymykseen myönteisestä suhtautumisesta puolueen kuvaan.

Suuri osa potentiaalista tulee kahdesta suuresta porvaripuolueesta, kummastakin karkeasti neljännes, mikä on noin 10%-yksikköä kannatuspotentiaalista.

Kuitenkin luvuista näkee, että
- Vihreät itse suhtautuvat erityisn myönteisesti vasemmistopuoleisiin mutta karsastavat varsinkin Keskustaa
- vasemmistopuolueiden kannattajat suhtautuvat myönteisimmin toisiinsa ja Vihreisiin mutta karsastavat sekä Keskustaa että Kokoomusta
- Keskustan ja Kokoomuksen kannattajista osa suhtautuu selkeän myönteisesti Vihreisiin mutta he karsastavat vasemmistopuoleita

Hyödyntääkseen (laskennallisen) potentiaalinsa Vihreiden olisi sekä houkuteltava porvarillisia äänestäjiä, jotka suhtautuvat myönteisesti ympäristökuvaan, että pidettävä omat ja vasemmistopuolueiden kannattajansa. Mahdoton tehtävä. Börje Uimonen ja Marko Kivelä eivät koskaan määrittele Satu Hassin Vihreiden politiikkaa.

Joten kuten tuossa vähintään rivien välistä totesit - todellisuudessa Vihreät pelaavat nollasummapeliä vasemmistopuolueiden kanssa. Muualta tulee vain hajaosumia.

Laskemalla saa aikaan (lähes) millaisen lopputuloksen haluaa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Jos Vihreitä pidetään varteenotettavana äänestysvaihtoehtona Vasemmistoliitosta Kokoomukseen, niin eikös se silloin ole poliittisessa keskustassa? Todennäköisesti kuitenkaan VAS/KOK puolueen kannattajan mielestä Vihreät ei ole tarpeeksi vasemmalla tai oikealla ja äänestää sitten sitä Kokoomusta tai Vasemmistoliittoa.

Kyllähän noista aikamoista symbioosia näkee, mikä näkyy historiassakin. Onhan esim Keskusta ja Kokoomus saaneet kymmenessä edellisessä eduskuntavaalissa 80-100 edustajaa, keskenään siis mitelleet niistä "oikeista" potentiaalisista äänestäjistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itsellenikin Vihreät on jo vuosikymmeniä ollut se toiseksi paras puolue. Tällaisista äänestäjistä on sille puolueelle yhtä paljon apua kuin minulle siitä, että olisin toiseksi sopivin valinta vaikka kuinka monelle työnantajalle.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Hyvin mahtuivat Nolanin kartalle.
https://blogs.aalto.fi/tunnepolitiikkaa/2015/04/10...

Tulos olisi lähestulkoon sama kokonaisuudessaan, saisipa mikä tahansa puolue supertuloksensa, koska äänet lähtisivät saman aatesuunan puolueilta pois.

https://blogs.aalto.fi/tunnepolitiikkaa/files/2015...
"Vasemmistolaisuuspisteet" olivat välillä 5,2-6,1 mikä olisi lähinnä Kristillisiä, Keskustaa ja Perussuomalaisia.
"Konservatiivisuuspisteet" taas olivat 4,7-5,5 eli kuten RKP:lla ja SDP:llä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset