Turhia käppyröitä

Käänteinen kotitalousvähennys

VM:n jutun pohjalta tulin lopputulokseen, että kotitalousvähennyksen negatiivinen vaikutus verotuloihin on 300 miljoonan luokkaa (positiivisiakin on, mutta ei nyt kiinnitetä siihen huomiota). Vanhassa lehtijutussa taas ei niin yllättäen kerrottiin, että kotitalousvähennystä käytetään eniten suurituloisten joukossa. Onko se sitten ongelma, että tukea saavat he, jotka olisivat teettäneet työtä hyvin todennäköisesti ilman verovähennystäkin? En tiedä.

 

Ideani oli kuitenkin käänteinen kotitalousvähennys. Lyhykäisesti: annettaisiin jokaiselle palvelulahjakortti. Jos pidettäisiin budjetti tuossa samassa 300 miljoonassa, niin jokaiselle täysi-ikäiselle jaettaessa kortin arvo olisi 70 euroa. Jonkinlainen omavastuu/prosentuaalinen vähennysoikeus tm toki voisi olla, ettei homma menisi siihen, jotta pyydettäisiin kaverit ristiin "siivoamaan" ja kuitattaisiin vain rahat... Tosin ei nykyistäkään tunnuta kauheasti kontrolloitavan ja siinä voi helposti saada parillakin tonnilla kierrettyä veroja.

 

Miksei vähennystä voisi myös laajentaa koskemaan esim hieronta- ja kosmetologi-palveluita, jos tuntuu että koti laitteineen ja pihoineen pysyy ihan hyvin kunnossa ominkin voimin? Ketä tuo järjestely haittaisi? Palvelualoilla olisi lisätyötä ja varmasti yksi jos toinen otsakurttu oikenisi hetkeksi, kun saisi yhtenä päivänä vuodessai ilmaisen lepohetken parturissa ja kotiintullessa siivooja olisi käynyt (olettaen ettei yhteissumma nousisi siihen ehdottamaani 70 euroon).

 

PS. Nyt kun tarkemmin mietin, niin ehkä tuo ehdotus otsakkeineen voisi olla muotoa "Vaihtoehtoinen kotitalousvähennys", mutta mennään nyt näillä. Ei jaksa joka kerta noita muokkailla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Esim. KiPa:n TES minimipalkasta kuukausittain häviävää n. 280€ summaa saisi pienemmäksi selkeyttämällä verotusta ja kohdistamalla sitä järkevämmin. En tiedä summia muitten palvelualojen palkkojen kohdalla. Jo olematon kymppi kuussa tekisi 120€ esittämäsi 70€ sijaan. Verovähennykset ovat samassa sarjassa yritys- ja asumistukien kanssa; niistä tulisi päästä eroon.

Julkisen sektorin kissanristiäisistä luopumalla työnteko heikoimmin palkatuilla aloilla saataisiin kannattavaksi samoin kuin yrityksen perustaminen.

Ensin kuristetaan veroilla ja sitten tehdään verovähennyksiä jotka toimivat (aivan kuin yritys- ja asumistuetkin) juuri kuten blogissasi esität; tietyt ryhmät hyötyvät kaikkien kustannuksella.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Meinasitko, että tuloveroja laskettaisiin kautta linjan 5% luokkaa, vai työtulovähennystä nostettaisiin 120e vai miten?

Tuo ehdotukseni ainakin lisäisi työntekoa väistämättä. Mitä tuo sinun lisäisi?

Kansantalouden downshiftausta se olisi ainakin.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tuo mainitsemani kymppi kuussa KiPa:n palkalla olisi veronkevennyksenä luokkaa 0,5% ja enemmän kuin setelisi arvo jäisi käteen vuodessa.

Mitenkähän kansantalous downshiftautuisi jos työtä tekevillä olisi enemmän rahaa käytössään? Pienituloisimmat kuulemma (ja ainakin itse myös käytännössä) käyttävät rahansa täällä eivätkä kuskaa niitä ulkomaille. Seteliisi verrattuna se antaisi myös vapauden päättää mihin rahansa käyttää.

Palvelusetelin logiikka ei mielestäni toimi ollenkaan; muutetaan ihmisten tuloista osa sellaisiksi että he voivat käyttää niitä ainoastaan remontissa tai kosmetologilla/hierojalla. Tai jossain muussa valtiovallan määrittelemässä tarkoituksessa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #5

Vähemmän siitä rahasta menee pois kierrosta säästöön/ulkomaille tai haitalliseen/kansantaloudelle vähemmän hyödylliseen, jos rahalle annetaan selvä käyttökohde suomalaiseen työntekoon.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #7

Niin, raha siis jää kotimaahan koska joku menee kosmetologille tai hierojalle? Melko omituista päättelyä.

Vaihdetaan kaikki rahat vain Suomessa kelpaaviksi palveluseteleiksi ja ollaan kuin Linnanmäellä paperilippujen kanssa tai festivaaleilla joissa kelpaa vain festivaalin oma raha. Mutta miten estämme ihmisiä vaihtamasta tätä festivaalirahaa muihin valuuttoihin? Siinä on vasemmistolle haastetta kerrakseen :)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #10

En ollut pistämässä rahalle rajoja kiinni. Enemmän se minusta tuottaa suomalaista työtä ja arvonlisäystä, jos tuollaisen palvelusetelin kautta laitetaan se kiertämään lisäkierros taloudessa. Raha jää tässäkin tapauksessa kuitenkin palveluntuottajalle, aivan kuten veronalennustapauksessa. Se ei kuitenkaan ole veronalennus, vaan palkka lisätyöstä.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #11

Totta, et ehdottanut rajojen sulkemista.

Kuten tuossa yllä jo kirjoitin niin mielestäni on mahdotonta hyväksyä mallia jossa ensin verotetaan ihmisiltä palkasta osa ja sitten palautetaan korvamerkitty seteli. Siis toisinsanoen pakotetaan ihmiset käyttämään rahojaan kuten jokin viranomainen määrää. Ja kun kerran perusteena oli rahan kiertäminen Suomessa niin tulin kärjistäneeksi sen idean tuossa aikaisemmassa vastauksessa jossa ehdotin setelin kannattajille Suomen muuttamista festivaaliksi huvipuistossa.

Sitten vähän rakentavampaa ajatusta:

Meiillä on esim. Smartum joka on juuri tuollainen palveluseteli pienellä erolla; siihen ei pakoteta ketään ja hyvin on yritys menestynyt. Saisitko käppyrämiehenä rakenneltua vastaavaa yritystä kotitalousvähennysten tilalle?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Smartum

Smartumin edut ovat vain työnantajan kautta saatavilla eli työssäkäyvät voivat niistä nauttia riippuen firmasta. Työn vastaanottamisen houkuttelevuutta miettien se on hyvä asia, työttömien (ja työttömien kotien?) kunnossapitämisen kannalta huono. Smartum ja uusi kotitaloussetelin tuottanut firma voitaisiin laajentaa toimimaan myös julkisen vallan kautta eli sosiaaliturva-asiakas voisi tilata seteleitä joiden hinta vähennettäisiin "palkasta" eli sosiaalietuuksista. Käytännössä seteli tarkoittaa käyttökohteen hinnan puolittumista käyttäjille.

Lähes identtinen ehdotuksesi kanssa, erona kuitenkin toiminnan vapaaehtoisuus. Se on mielestäni tärkeää; ei ole kivaa pulittaa eduista joita ei itse halua. Ja Smartumin mallissa on sekin hyvä puoli että voi valita edun määrän tiettyyn ylärajaan saakka, muistaakseni neljä kertaa vuodessa. Eli joustoa löytyy.

Muokkaus: Smartum on näköjään laajentanut palveluseteliin jota voi käyttää sote-palveluissa. Kotitalousseteli ei olisi kummoinenkaan laajennus jos tuollainenkin jo on.

Pekka Iiskonmaki

Käänteinen kotitalousvähennys on vasemmistolaista jargonia parhaimmillaan.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Oliko sinulla jotain asiaa edelleenkään? Tuntuu noita horinoita lukiessa, että sinulla on ollut firman pikkujoulut toista kuukautta.

Pekka Iiskonmaki

Olen kännissä ja kihloissa vuoden ympäri, mutta vasemmistolaisuus ei ole toiminut missään.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #6

Kirjoittelee tyyppi pohjoismaisen mallin maasta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

#8
Kyllä Viro edustaa markkinataloutta puhtaimmillaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset