Turhia käppyröitä

Veroasteemme on laskenut viime vuodet

  • Julkisen sektorin velka ja nettoveroaste, sekä niiden keskiarvo
    Julkisen sektorin velka ja nettoveroaste, sekä niiden keskiarvo

Veroasteen nousemisesta on varoiteltu vuosikausia. Entäpä jos joskus kiinnitettäisiinkin huomio nettoveroasteeseen?

 

Muut maat eivät tunnu moista tilastointia ainakaan aktiivisesti harrastavan, koska löysin vain Tilastokeskukselta moisen tilaston. Yhdessä edellisen lyhyen pläjäykseni kanssa tuntuu, että väki marmattaa liikaa tuloveroista ja niiden kannattamoista elementeistä. Siitä voi toki aina heittää analyysiä ja valitusta, että pitääkö isotuloisen helsinkiläisen maksaa Pihtiputaan mummon eläkkeen ja sairaudet, mutta pidetään nyt lähtökohtana, että me huolehdimme myös ikääntyneistä ja muista joilla ei ole töitä. Mukana ei edelleenkään ole kulutusveroja, eikä omaisuusveroja, mutta noin PERIAATTEESSA me saanne noin pienellä verolla tulomme, jotka sitten käytämme erinäisiin välttämyyksiin ja verollisiin paheisiin (eihän kukaan esim nuuskaa käyttäisi).

 

Jännä muuten huomata, että valtion velkaantuminen menee yksiin tuon nettoveroasteen kanssa. Voisin väittää suorilta jaloilta, että vuodesta 2000 eteenpäin on harjoitettu turhan paljon veroelvytystä. Jos veroaste olisi pidetty yhtä tiukkana, niin julkisen sektorin velka ei huitelisi läheskään noin korkeissa sfääreissä...Toki joku toinen sanoisi, ettei olisi pitänyt maksaa niin paljoa eläkkeitä sun muuta täyhkää, mutta miten olisi käynyt kulutuksen joka pyörittää taloutta?
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Tuota... Eikös se Pihtiputaan mummo ole maksanut omia eläkkeitään? Eihän se pitäisi meidän asia olla? Noin niin kuin periaatteessa.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Ei. Pihtiputaan mummon työeläkkeestä 75% maksetaan nykyään työssäkäyvien maksamilla eläkemaksuilla ja mummo on säästänyt vain 25% itse.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kivaahan se on jos saa kaksi veroerkkiä ja maksaa yhden.

Lisäksi on vielä valtava tukkuerilaisia maksuja ja palkkoihin piilotettuja työnantajamaksuja, joita ihmiset eivät veroiksi miellä. Kokonaisveroasteeseen ne on tietenkin laskettu. Monet kyllä yllättyvät paljonko tämmöinen tavallinen tallaaja lopulta veroja maksaa.

Kyllä niitä menojen ja palveluiden tarpeellisuutta todella pitäisi arvioida. Siellä sitä turhaa riittää. Myös tuo julkinen työaika on todella lyhyt. Sekin on yksi meno. Jos töitä tehdään lähes 200 tuntia vähemmän vuodessa kuin tämmöinen telakkajätkä se on paljon. Työuraan tulee todella eroa. En halua maksaa näistä.

Pekka Iiskonmaki

Minun verotukseni suorastaan romahti vuonna 1988, vaikka tulot kasvoivat.

''tuntuu, että väki marmattaa liikaa tuloveroista ja niiden kannattamoista''

En minä valita. Olen maksanut 20% tuloistani, vaikka tienaisin 100 miljoonaa.

Pekka Pylkkönen

2016 kokonaisveroaste oli 44,4%. Edellisen kerran se oli yhtä korkealla vuonna 2000 kun Suomi maksoi nettona 2 miljardia velkoja pois. 2016 valtio sen sijaan velkaantui korkeasta veroasteesta huolimatta useita miljardeja - vaikka korkojakin maksettiin paljon vähemmän.

Jos huolehtiminen laskettaisiin vuoden 2000 tasolle, mitään ongelmaa ei tietenkään olisi. Julkistalous olisi ylijäämäinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset