Turhia käppyröitä

Suomalaisten ostovoima on tai ei ole huono

  • Tekstin alussa selostus
    Tekstin alussa selostus

Ensiksi selitykset lukujen takana. Arvo 100 kuvaa sitä, että suomalainen saa ostettua yhtä paljon kuin vertailun toinen osapuoli, yli sadan enemmän ja alle sadan tietenkin vähemmän.

1. Yksinelävä, saa 50% valtion/EU:n mediaanituloista
2. Yksinelävä, 67%
3. Yksinelävä, 80%
4. Yksinelävä, 100%
5. Yksinelävä, 125%
6. Yksinelävä, 167%
7. 2 lapsen yksinhuoltaja, 67%
8. 2 lapsen perhe, 100% & 0%
9. 2 lapsen perhe, 100% & 33%
10. 2 lapsen perhe, 100 & 67%
11. 2 lapsen perhe 100% & 100
12. Pariskunta, 100% & 33%
13. Pariskunta, 100% & 100%

Olisin voinut toki ottaa vertailuun muitakin maita, mutta eivät sitä osaavammatkaan usein tee. Suomalaisilla on tai ei ole hyvä ostovoima, riippuen keneltä sitä kysyy ja mihin sitä vertaa. Enimmäkseen palstat täyttyvät mökellyksestä, että on Euroopan paskimmat palkat ja kalleimmat hinnat, koska Virosta saa halvempaa oluttakin. Toisaalta sitten voidaan tietty verrata miten täällä on kansainvälisesti ja ihan EU-tasollakin keskimääräistä suuremmat palkat ja tulonsiirrot.

Uskoin sitten Eurostatia ja heidän laskelmiaan siitä, että paljonka eri maissa ovat nettotulot erinäisillä kotitaloustyypeillä, sekä vertasin sitä sitten samalta sivustolta löytyvään hintaindeksiin.

Suuria yllätyksiä ei tullut. Tässä kuitenkin ääripäät:

Suomalaisilla on keskimäärin parempi ostovoima kuin muilla EU-kansalaisilla, eritoten pienituloiset sinkut pärjäsivät hyvin vertailussa. Sen sijaan lapsivihamielisyys nosti päätään. Jos kumpikin vanhempi ei ole töissä tai toinen vanhempi on syystä tai toisesta poissa kuvioista, niin ostovoiman valossa suomalaisella menee heikommin kuin keskiverrolla EU-kansalaisella.

Ruotsiin vertailtaessa Suomi pärjäsi parhaiten pienituloisimpien sinkkujen kohdalla, sekä yksinhuoltajien kohdalla (missä Ruotsilla olisi petrattavaa, kun jo Suomi pärjäsi huonosti muuhun EU:hun verrattuna). Keskituloisille Ruotsissa suunnatut veroalet näkyvät selvästi ja Suomi oli heikoin kohdissa 4,8,11,13, 100% mediaanituloa kaikissa noissa esimerkkikotitalouksissa.

No sitten tuli vielä Saksa. Parhaimmillaankin suomalainen sai 90 nallekarkkia sakasalaisen saadessa 100. Eritoten yhden tulonsaajan perheissä suomalainen vajoaa jonnekin pohjamutiin, 73 pistettä. Seuraavaksi huonoimmin meni yksinhuoltajataloudella ja perheessä jossa toisen vanhemman palkka on todella pieni.


Vertailussa Suomi pärjäsi sitä paremmin mitä pienempituloinen sinkku oli. Sen sijaan lapset yhdistettynä puolison työttömyyteen on katastrofi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset