Turhia käppyröitä

Työttömien työnhakijoiden laiskuus-indeksi

  • A) Työttömät työnhakijat - Avoimet työpaikat
    A) Työttömät työnhakijat - Avoimet työpaikat
  • B) Työttömät työnhakijat / Avoimet työpaikat
    B) Työttömät työnhakijat / Avoimet työpaikat
  • C) Laiskuus-indeksi = A/B
    C) Laiskuus-indeksi = A/B

Turun Sanomat: Syyllinen on työtön-tekstin jälkeen tuli mieleen taas kasata kaavioita. Tilastokeskuksen uumenista löytyy työttömyystilastoja vuodesta 1981 alkaen, joten niistä sitten.

 

12 kuukauden liukuvia arvoja käytin, etteivät yksittäisten kuukausien hyppäykset vaikuta niin paljoa. Ensiksi ne perusluvut tiskiin.

A) Työttömät työnhakijat - Avoimet työpaikat (vaikka esim Valtioneuvoston raportissa sanotaan, että rekrytoiduista vain 26% oli työttömiä, niin sivuutetaan nyt reaalimaailma ja ajatellaan työttömien täyttävän avoimet paikat viimeistä myöden).

B) Työttömät työnhakijat / Avoimet työpaikat

...ja sitten se tärkein.

C) Laiskuus-indeksi = A/B

 

80-luvulla ennen lopun ajan superkasinoa ja täystyrmäystä indeksin arvo pyörii lukemissa 10-12.000. Laman ollessa syvimmillään avoimet työpaikat olivat vähissä (liukuva arvo oli pienimmillään 6.000, kun nyt ollaan luokassa 40.000), jolloin tämä laiskuus-indeksi oli olematon. Laman jälkeen meille jäi pysyväisluonteiseksi 2-3 kertaa 80-luvun huippuvuosia kovempi työttömyys, mutta avoimia työpaikkoja on samanaikaisesti myös kolminkertainen määrä. Syytä en tiedä, mutta käytän laiskuus-indeksi -termiä työttömiä syyllistävien provokaattorien mieliksi.

Periaatteessahan työttömien lisääntyessä avointen työpaikkojen määrän pitäisi vähentyä, mutta sitä ei ole tapahtunut, vaan avoimia työpaikkoja on ennätysmäärä, vaikka työttömiä on 2/3 laman huippuvuosista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Koska tutkitusti vain pieni osa avoimista työpaikoista tulee tilastoitua, lienee parempi käyttää niiden määränä noin 350.000 perustuen Sitran selvitykseen 12/15.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja työnhakijoita on TEM-17 730 000
Jotka hakee myös työpaikkaa.
Avoinna oli 52 000
Kyllä laiskuus on huipussa?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Työnhakijoita kyllä on, mutta osa on työllisiäkin (ja työllisethän isolta osin saavat ne avoimet työpaikat).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset