Turhia käppyröitä

Kannustinloukut poistuvat rikkaissa naimisissa

 • Efektiivinen marginaalivero
  Efektiivinen marginaalivero
 • Palkasta käteen jäävä osuus prosentteina
  Palkasta käteen jäävä osuus prosentteina
 • Palkasta käteen jäävä osuus euroina
  Palkasta käteen jäävä osuus euroina
 • 1.desiilin nettotuntipalkka ja kuukausityöaika
  1.desiilin nettotuntipalkka ja kuukausityöaika
 • Keskiarvon nettotuntipalkka ja kuukausityöaika
  Keskiarvon nettotuntipalkka ja kuukausityöaika
 • 9.desiilin nettotuntipalkka ja kuukausityöaika
  9.desiilin nettotuntipalkka ja kuukausityöaika
 • Vielä Helsingin esimerkki eri tuntipalkoilla
  Vielä Helsingin esimerkki eri tuntipalkoilla

Lähtötilanteet on laskettu eri kaupungeissa asuville sinkuille Tilastokeskuksen yksiöiden keskineliöhintojen perusteella (*30neliötä).

Helsinki 617,70 €

Kuopio 444,60 €

Lieksa 325,50 €

Ei oikeutettu, tarkoittaen lähinnä jos samassa taloudessa asuu "isotuloisia", joitten takia ei ole asumistukeen oikeutta. Lieksan kunnallisverotuksen mukaan laskettu (vaikka näissä palkkaluokissa ei olekaan paljoa eroa asuuko Kauniaisissa vai Jämijärvellä).

 

Esimerkeissä Helsingissä ja Kuopiossa noilla vuokrilla työttömyysetuus ja asumistuki on niin pieni vuokratasoon nähden, että sosiaalitoimesta pitäisi saada apua (Helsingissä 107 €, Kuopiossa 38 €). Ehkä enemmänkin, jos sähkö-, sairaala- tms laskuja tulee, mutta en rupea arvailemaan.

 

Kaikissa palkkaesimerkeissä töihin meneminen/palkankorotus kannattaa, toisissa esimerkeissä enemmän ja toisissa vähemmän. Se onkin sitten eri asia, että miten kannustavaa olisi ottaa 2000€/kk työ vastaan, kun siitä hyötyisi vain 600€ (paremmassa taloudellisessa tilanteessa oleva perheellinen taas hyötyisi 1000€). Kaikenmaailman omavastuupäivien lisäyksen ja yleisen Kelan/Työkkärin kanssa kahnailun kanssa hyöty laskee todennäköisesti entisestään, mutta leikitään, että ongelmia ei tule.

 

Asumisen kalleus ja erinäiset tukileikkurit näyttelevät suurta roolia noissa esimerkeissä. Sama lähes mielivaltainen tukileikkuri on myös ansiosidonnaisen kohdalla tiettyjen tuloluokkien kohdalla. En tiedä syytä ketä muuta kuin kannustinloukkujen kauhistelijoita hyödyttää se, että tietyissä tapauksissa euron lisäpalkka vähentää yhteiskunnan tukia euron.

 

...Kun tässä vauhtiin pääsin, niin laskin myös 2015 vuoden yksityisen sektorin kokonaisansioiden 1,&9,desiilin, sekä keskiarvon mukaan kuinka paljon tuntipalkkaa jäisi kussakin esimerkissä. Parhaiten nettopalkkaa saa, ylllätys yllätys, juurikin parhaassa asemassa oleva "rikkaissa naimisissa" elävä. Kaavat loppuvat kesken pienipalkkaisissa töissä, koska en ylitä 40h/viikko työaikoja.

Jos tuosta nyt ei muuta näy, niin ainakin se, että huonopalkkaisissa töissä ei pysty paljoa kohentamaan taloudellista asemaansa, kun 1800€/kk tuloluokan jälkeen vasta kannustinloukku loppuu kunnolla. (Ellei pysty rupeamaan stahanovilaiseksi ylityöntekijäksi).

Helsinkiläinen esimerkkihenkilö saa mahdollisuuden kokeilla muutaman tunnin töitä saaden siitä 300€ palkkaa ja nettotuntipalkaksi tulee 5,4€. Tämän jälkeen hän saa paikan ja täyttä palkkaa 1800€/kk tehden yli 7 tuntisia päiviä. Käteen jääkin enää känsien lisäksi 3,4€ nettotuntipalkkaa, eli huikeat 390€  enemmän kuin aiemmasta työkokeilupätkästään, joka oli työtunneiltaan 130 tuntia vähemmän. Tähän olisi toki helppo ratkaisu, että minimikuukausipalkaksi määrättäisiin 2000€ ;) Toisaalta voisi miettiä ketä hyödyttää tukien 100% karsinta tiettyjen tuloluokkien kohdalla ja voisiko yleistä tolkutonta vuokratasoa saada alennettua esimerkiksi yhdistämällä asumistukea jonkinlaiseksi köntäksi työttömyyskorvaukseen/perustuloon tms, jolloin yhteiskunta jättäisi yksilön vastuulle valita haluaako hän pistää kaikki rahansa korkeaan vuokraan, vai välttäisikö joku halvempi jossain muualla (eikä korkeita vuokria pyytäville jäisi enää niin paljoa asiakkaita -> vuokrat pienemmiksi).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset