Turhia käppyröitä

Sovitellun työmarkkinatuen logiikka

  • Sovitellun työmarkkinatuen määrä bruttona päivää kohti
    Sovitellun työmarkkinatuen määrä bruttona päivää kohti
  • Nettotulot tulolajin mukaan ja työmarkkinatuen kanssa
    Nettotulot tulolajin mukaan ja työmarkkinatuen kanssa
  • Pääomatuloilla tienatun ja palkkana tienatun nettotulon erotus
    Pääomatuloilla tienatun ja palkkana tienatun nettotulon erotus

Jäin tässä miettimään, että miksi pääomatuloja ei lasketa samalla tavalla työmarkkinatukea alentavaksi seikaksi kuin palkkatulot. Erityisen hassuksi tilanne menee, jos sattuu olemaan perusperheen osapuolena. Kaksi lasta ja puoliso töissä, sijoituskämpistä 1300€/kk vuokratuloja...ja tästä kovasta työstä sinut palkitaan yhtä suurella työmarkkinatuella kuin koulusta työttömäksi valmistunut. Samaan aikaan jos tämä 1300€/kk vuokratuloja saava olisikin sinkku, niin hän ei saisi senttiäkään työmarkkinatukea. Vielä löytyy erikoistapauksia, osa yli 55 vuotiaista ja työllistä edistävien palveluiden asiakkaat saavat tienata pääomatuloja suht vapaasti. Meneekö tuki oikeaan osoitteeseen tällaisissa tapauksissa? Mahdollisuus on marginaalinen, mutta yhtä lailla nuo kannustinloukkulaskelmatkin ovat olleet. Toki pääomatulojen suurempi veroprosentti pienissä tuloluokissa tasoittaa vähän, mutta jättää sen silti voitolle vertailussa.

 

Esimerkkiperheessä on 2 lasta ja puoliso. Perhe asuu Raumalla, jossa on kuntien keskiarvoa lähellä oleva veroäyri 20 (ka 19,92%).

 

Ensimmäisessä kuvassa työmarkkinatuen määrä päivää kohti tulolajien ja perhestatuksen mukaan.

 

Toisessa kuvassa perheellisen nettotulot tulolajien mukaan, soviteltu työmarkkinatuki mukaanlaskettuna.

 

Kolmannessa kuvassa on edellisen kuvan käyrien erotus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kyllähän tuo yksinasuvalla pääomatulot syövät tm-tuen selvästi nopeammin: palkasta vähenee 0.5€ per euro ja pääomatuloista 0.75€ per euro. Perheellisellä tilanne on tosiaan outo. Tonnin kuussa pääomatulot eivät vielä vähennä työmarkkinatukea.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Pääomatulojen kohdalla kaava on hyvin selkeä, mutta jotenkin tuntuu rakennetun lestadiolaisen miljoonaperijä-kotimamman ehdoilla :D

Mieluiten näkisin järjestelmän laskevan etuuksien määrän niin, jotta jotta efektiivinen marginaalivero olisi kaikkien etuuksien saajien kohdalla sama tulon lähteistä riippumatta ml päivähoitomaksut, asumistuet ym.

En näe hyvin reiluna esim niitä tapauksia, kun palkankorotus nostaa tulosidonnaisia maksuja ja veroja, sekä laskee etuuksia jopa vieden yli 100% palkankorotuksesta, kun samaan aikaan tuon esimerkin kotimammalla marginaali% olisi 30 luokkaa.

Pekka Pylkkönen

No siis tuskin tuota tonnin sääntöä on oikeasti sovellettu kenenkään. Mutta kyllä tuossa pitää hakemalla hakea että mitä ihmettä lainsäätäjä on tuossa kohtaa miettinyt. Reiluus ja tarkoituksenmukaisuus kaukana.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Uskon kyllä, että hyvin yksittäisiä tapauksia tuo koskee jos ketään, mutta meinasim silti joiltain kansanedustajilta kysyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset