Turhia käppyröitä

Kuinka paljon Suomessa onkaan pienituloisia?

  • Pienituloisten osuus väestöstä
    Pienituloisten osuus väestöstä

Monesti pienituloisuutta mitataan sillä, että kuinka monta ihmistä jää alle 60% mediaanitulojen. Eihän se loppujen lopuksi kerro oikein mistään mitään. Jos kaikkien palkat ja tuet tuplattaisiin (leikitään ettei inflaatiota tulisi), niin silti yhtä moni olisi sen 60% mediaanitulon alla, vaikka he olisivat niillä tuloilla olleet ennen reilusti yli keskituloisia (120% mediaanituloista jos oikein osaan laskea). Sama olisi tietenkin toisin päin.
 

On myös tehty erinäisiä mittareita, kuten "Mitä kohtuullinen eläminen maksaa?". Tässäkin kuitenkin erinäiset perhetyypit sun muut ovat saaneet ihan omia numeroitaan (mm miehet käyttävät tuossa enemmän ruokaan kuin naiset).

 

Lisäksi tulin siihen, että nämä rahasummat lasketaan järjestään vuokrien mukaan. Helposti velattomassa kämpässä asuva lasketaan pienituloiseksi, vaikka hänellä jäisi samoilla pienillä nettotuloilla tuplasti käteen mitä vuokra-asunnossa asuvalla, jolla iso osa tuloista on asumistukea ja asuminen vie suuren osan tuloista.

Esimerkiksi 2015 keskimääräinen neliövuokra oli Tilastokeskuksen mukaan: 12,34€/neliö ja keskimääräiset omistusasuntojen hoitokulut 4,26€/neliö.

 

Koska halusin laskea jonkun kiinteän rajan, minkä alle menevä lasketaan pienituloiseksi, niin tässä on vielä pähkäiltävää, että mikä olisi "järkevä raja" vai onko sellaista olemassakaan mm erilaisten asumismuotojen takia?

Yhdellä tapaa sain ainakin laskettua:

Kulutusyksikköä kohti 20€/vrk + 30 neliön keskivuokra. Prosentit ovat sumealla logiikalla laskettu Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilaston mukaan.

Onko asunto liian pieni? Onko käteen jäävä rahasumma liian pieni? Pitäisikö omistusasujien pienempiä asumismenoja kompensoida tuohon mukaan?

Miljoonia vaihtoehtoja...ja toisaalta yhtä hyödytöntä :D Jatkan ja katson tuleeko joskus viisasten kivi vastaan asian tiimoilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pienituloinen=
Kun tili ei riitä elantoon .
Täytyy hakea Kelasta toimeentulotukea ja asumistukea.
Niiden saamiseksi on ehto että olet persaukinen köyhä.
Tuloja ei saa olla.Omaisuus on ensin "syöty" ,pankissa ei ole rahaa ja käteesi jää vain vuokran,sähkön,lääkärien määrämien hoitojen jälkeen 487e/kk elantoa varten.

Jos kätees jää vaikka 10e enemmän et saa tukia.
Näitähän on nyt 256 000
Osa ei kehtaa,ei osaa hakea tukia mitä saisi ,vaan sinnittelee pienimmillä rahoilla kuin tuo toimeentulotuki on.

Ja jokainen työssä käyväkin saa nuo tuet jos täyttää edm.ehdot ja on köyhä.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Nyt kun tarkemmin katsoin, niin nuo käppyräni ovat aika lähellä Toimeentulotuki-tilastojen käyrää.
http://www.findikaattori.fi/fi/67

Aion silti tutkia lisää sopivia mittatikkuja. Ideani tähän oli kuitenkin, että kiinnostaa tietää onko pienituloisten määrä lisääntynyt vai vähentynyt.
Käteen jäävien rahatulojen perusteella esimerkiksi 1995 9000€ (inflaatiokorjattuna) riitti 60% mediaanituloihin, mutta 2015 enää vain 40% mediaanituloihin. Ei tällainen henkilö ole minusta köyhempi, vaikka mediaanin nähden näyttääkin muulta.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Per kulutusyksikkö
1995 10125
1996 10220
1997 10432
1998 10451
1999 10519
2000 10546
2001 10607
2002 10662
2003 10755
2004 10805
2005 10861
2006 10841
2007 10899
2008 10886
2009 11060
2010 11164
2011 11386
2012 11422
2013 11514
2014 11604
2015 11742

Tuossa vielä ne eurorajat (2015 vuoden rahassa) minkä pohjalta laskin. Inflaatiota nopeammin nousseet vuokrat nostavat tuota summaa.

Pekka Pylkkönen

Sanoisin että tuo suosii lisääntymistä aika reippaasti. Jos ajattelee esimerkiksi toimeentulotuen riittävyyttä, se on melko pieni yksinasuvan elinkustannuksiin mutta jo kahden aikuisen ja kahden lapsen perheellä tuet piisaavat jo ihan keskiluokkaiseen elämään. Samalla tuossa syntyy se kaikkein pahin kannustinloukkualue.

Esimerkiksi syöttämällä oman perheeni tiedot toimeentulotukilaskuriin, kouraan pamahtaisi nettona yli 2500€. Tähän päälle vielä lasten harrastukset ja muut ylimääräiset menot jotka sossu hyväksyy. Vuokraan tuosta menisi siis reilu 900€.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nyt kyllä puhut asioista mistä et tiedä mitään .

Toimeentulotukea saavat ei saa muita tukia kuin Yhdelle aikuiselle 487e/kk .Lapselle oma toimeentulotuki iästä riippuen.
Ei mitään muita tukia .
1994 lain jälkeen.
Asumistuki,lapsilisät,kotihoidontuki,lapsiperheen muut tuet,elastusmalksut näkyy vain paperilla.Lasketaan tuloksi ja vähennetään edm.tuesta.
SE laki on yhä 23 vuoden jälkeen voimassa .

Ja kun -94-11 tuki pysyi euroiksi muutettunakin samana ,joka oli laskettu -90 elinkustannuksien mukaan .Niin nousiko hinnat ja ALV -94-17 mennessä?

Kun lapsi saa toimeentulotukea ei siihen päälle tule lapsilisiä ,kuten muille tulee tulojen päälle lisä lapsen elantoon.
Miljonääri Sipilällekkin 4 aikoinaan 12x vuodessa/17v per lapsi.

lähde:
Stvm/VM-94
Kela
YLE/US

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. ja miksi näin? -94 leikattiin työttömyyskorvauksia niin pieneksi että on pakko hakea toimeentulotukea ja asumistukea.Koska muutkin tuet leikattiin pois ei työttömyyskorvaus riittänyt enää elantoon.

Ja sillähän esim.työttömät saatiin tekemään työtä tai edessä on karenssi ja tukea leikataan 40%.
Koska ne on "sossupummeja",laiskoja,soffalla pussikaljaa juovia veroelättejä.
Ja kansahan noilla kommenteilla antoi hyväksynnän hallitusten orjatyölle 0 euron palkalla. Omaa sosiaaliturvaansa vastaan.

Enää jäi puuttumaan Ahon värilliset haalarit työttömille jolla ne eroittuisi muista. ("Hihamerkistä" ei sentään uskaltanut mainita -93)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

1600e vuokranmaksun jälkeen neljälle hengelle (2,1-2,5 kulutusyksikölle) ei minusta kuulosta kauhean keskituloiselle vielä. Toimeen sillä toki (pitäisi) tulla, kuten tuen nimikin kertoo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Usein ei myöskään käytetä määritettä "pienituloinen" vaan "köyhä".

Kuvaavaa suomalaiselle köyhyyskäsitykselle on, että erään luokittelun mukaan ihminen on köyhä, jos hänellä ei ole varaa tehdä lomamatkaa kerran vuodessa. Ja luokittelijataho tuntui olevan asiasta aivan tosissaan.

Kun suhteellinen tasatuloisessa maassa määritellään köyhyys (tai pienituloisuus) 60% mediaanista tai sen alle, niin toki niitä köyhiä piisaa. Mutta heidän köyhyytensä ei yleensä ole roskisdyykkarin tai romanialaisen kerjäläisen tapaista lainkaan.

En kuitenkaan vähättele todellisten leipäjonoköyhien tilanteen ongelmallisuutta ja hätää. Mutta ei heitä kuitenkaan likikään sitä määrää ole kuin tilastoköyhyys antaa ymmärtää.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kyllä edelleenkin pienituloisimmista täytyy pitää huolta ja leipäjonot ovat kansallinen häpeä. Ylempänä kommentoinkin mikä ideani oli ruveta laskeskelemaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mutta ei heitä kuitenkaan likikään sitä määrää ole kuin tilastoköyhyys antaa ymmärtää.

Uskotko että keskimääräineneläke on pienipalkaisilla naisaloilla tuo mitä on laskettu?
Mihinkä sitten tarvittiin Takuueläkettä? Ja sekin on alle 800e/kk.
Uskotko että osa-aika ja pätkätyötä tekevillä on palkat ja eläke on enemmän ?
Entä ne 450 000 jotka tekee työtä ilman palkkaa työharjoitelussa,opiskelevat uutta ammattia ja alanvaihtoa ?

Tai miksi toimeentulotukea palautetaan miljoonia takaisin Stvm kirstuun ,vaikka Stvm virkamiehet on tilastojen mukaan laskenut tarvitsijoiden määrän esim.verotiedosta.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Eläkkeet ovat toki monella pieniä. Perusterve eläkeläinen on minusta kuitenkin todennäköisemmin paremmassa taloudellisessa asemassa kuin samoilla pienillä tuloilla elävä nuori tai sairaseläkeläinen. Harva on kuitenkaan silloin puilla paljailla menneen työuran ja mahdollisten perintöjen jäljiltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #11

On mutta eläkeiässä on sairautta ja lääkemenoja jota nuorilla ei ole.

Ja kuten sanoin köyhimmiltä vähentää aina toinen tuki toisen pois.
Esim.Takuueläkettä vähentää pientä työeläkettä saavalta ,asumistuki,leskeneläke ja mahd.toimeentulotuki= Käteen jää yhä vain se pieni työeläke.

Mutta jos et tarvitse noita köyhän tukia ,saat 100% takuueläkkeen .Eikä sitä vähennä omaisuus eikä pääomatulot.
Ei myöskään luopumistuissa jotka on 100% verovaroista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Tai miksi ihmisiä on leipäjonossa?

Yksi esim. siitä voi johtua -07 Sos ja tev,ministerin ohjeistuksesta kuntien toimeentulotukien käsittelijöille:" AINA tukea laskiessa lasketaan vähentävästi"!
Suomeksi:Annettiin lupa poiketa Kelan ilmoittamien tukien summasta ,riippuen kunnan rahatilanteesta ja kuntien velkojen takia.
Kelan ohjeita ei kannata lukea kuin piru raamattua. Laeissa on etenkin köyhimpien tuissa aina kohdat milloin toinen tuki syö toisen tuen pois.

Esim. US-11
Risikko:Suomessa ei makseta samasta kohteesta (lapsesta) useampaa tukea.Siis köyhille.
Mutta tuloja jo oleville kyllä
Lapsilisät
vanheimpainrahat
elatusapu
kotihoidontuki

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

"Tai miksi toimeentulotukea palautetaan miljoonia takaisin Stvm kirstuun ,vaikka Stvm virkamiehet on tilastojen mukaan laskenut tarvitsijoiden määrän esim.verotiedosta."
Vaikuttaisiko tuohon sen lisäksi, että kaikki oikeutetut eivät hae, niin myös se, että monella tulojen puolesta oikeutetulla on kuitenkin realisoitavaa omaisuutta, minkä takia eivät saa tukea? En tiedä, tuli vain mieleen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

Ei osaa hakea ei tiedä laillisia oikeuksiaan omasta sosiaaliturvasta.
Se ei ole "köyhäinapua" valtiolta vaan perustuslakiin kirjattu oikeus jokaiselle .Maksetaan omista maksamistaan veroista jota maksaa kaikki
kunnallisverona,palkka ym.veroina ja ALV 14%-24% välillisenä verona joka päivä kulutuksessa.

Se siis ei ole muiden taskuilta otettua rahaa ,eikä se tule vain rikkaiden veroista .Ei myöskään Valtion omasta setelipainosta ylimääräisenä rahana.

JK.Eli se on vähän samaan tapaan kuin "säästäisi" sukanvarteen rahaa eri elämäntilanteita varten kun rahan saanti muuten on tiukalla.
esim.Kun tulot loppuu irtisanomisen takia,kun sairastaa tai opiskelee.Saa perheelisäystä ,joutuu asepalvelukseen tms.

Siksi on kumma kun niistä leikataan,kouluja ja muita palveluita lakkautetaan ,tai niille lisätään palvelumaksuja?
Kuka vetää välistä kerätyt verot?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset