Turhia käppyröitä

Sovitellut päivärahat ja kannustinloukun yksinkertainen poisto

  • Nykyinen tukileikkuri käytännössä
    Nykyinen tukileikkuri käytännössä
  • Ehdotukseni
    Ehdotukseni
  • Hyöty soviteltua työttömyysetuutta saavalle mallissani vs nykytilanne
    Hyöty soviteltua työttömyysetuutta saavalle mallissani vs nykytilanne

Jonkun kerran aiemminkin olen todennut, että nämä kannustinloukkuja fundeeraavat tahot haluavat vain pienentää sosiaaliturvaa, jotta nälkä ajaisi töihin työehdoista ja palkasta välittämättä. Kauheuksia esittävät tahot ovat näyttäneet kilvan kuinka ei kannata sellaisen ja tällaisen ottaa lisätunteja, kun efektiivinen marginaalivero nousee tappiin. En tiedä ovatko nämä tapaukset miten yleisiä, mutta uskaltaisin väittää, että puhutaan varsin marginaalisista määristä yhteiskunntaan verrattuna. Marginaalitapausten takia kaikkien rankaiseminen ei tunnu järin järkevältä.

 

No mikä on ratkaisuni? Selvä tukileikkuri nykyisen tolkuttomuuden tilalle. Omassa mallissani jokainen 300 euron suojaosan yli tuleva euro vähentäisi työttömyysetuutta 50 senttiä. Jotain lisämenojahan tuo tietäisi kassoille, ehkä. Niitä laskeskelkoot ne jotka tietävät luvuista.

 

Jo tuolla lähestulkoon kaikki männä vuosien lööpeissä olleet kannustinloukkuesimerkit häviäisivät jo yksin tuolla mallillani.

 

A) Nykyleikkuri iskee tietyissä tuloluokissa. Esim 1500€/kk ansiosidonnaista bruttona saava saisi töitä 1600€/kk palkalla ja hänelle ehdotettaisiin palkankorotusta 2500 euroon. --> Ansiosidonnainen leikkaantuisi niin, jotta bruttona hyöty olisi 50€.

 

B) Mallini. 300€ suojaosan yli tienattu euro vähentäisi työttömyyskorvausta 50 senttiä.

 

C) Työttömyysetuudella töitä tekevän hyötyminen bruttomääräisesti nykymalliin nähden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset