Turhia käppyröitä

Miksi työllisyysaste ei nouse?

  • Miksi työllisyysaste ei nouse?

Tuossa aiemmin muissa yhteyksissä on tullut laskettua kuinka moni on kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa tai niitä vastaavan termin nimissä tekemässä palkatta töitä. Kun Tilastokeskuksella ainakin on todella laaja käsitys työllisestä (1 tunti työtä viikon aikana tai alle 3 kk sitten joutunut työttömäksi), niin miksei KAIKKIA noissa ilmaistyön muodossa olevia voisi sitten muka laskea myös työllisiksi (eivät saa palkkaa, mutta sivuutetaan se).

"Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä."

 

Koska kuukausittaiset vaihtelut ovat suuria, niin kaaviossa on esitetty lähtötilanteeksi 2006 tammikuu-joulukuu välinen aika ja siitä eteenpäin 12 kuukauden liukuvana arvona. Luvut ovat tuhansia henkilöitä lähtötilanteeseen verrattuna.

 

Otin mukaan myös yli 65 vuotiaat, koska harvassa virallisessa työllisyysastemittauksessa laskettaisiin muuta kuin 15-64 vuotiaiden ikäluokkaa.

 

Töitä löytyy tekevälle, mutta entistä useampi ei saa palkkaa tai muuten täytä kriteerejä, joilla pääsisi nostamaan työllisyysasteita. Kymmenen vuoden aikana yli 65 vuotiaita työtätekeviä on tullut 40 tuhatta lisää ja ilmaistyötä tekeviä 20 tuhatta. Tuo 60 tuhatta jos jaettaisiin 15-64 vuotiaille palkkatöinä, niin työllisyysaste kipuaisi noin 1,7 astetta 67% -> 68,7%.

 

Kun entistä useammassa maassa työikä jatkuu, niin ehkä tuo 15-64 työllisyysaste ei enää kuvaa kauhean hyvin kokonaistilannetta. Väestön ikärakenne myös aiheuttaa omat häiriönsä tuohon. En tiedä... Ehkä joku päivä askartelen uudet upeat mittarit. Tai sitten en.

 

Sekään ei ole tervettä kehitystä, että kuntouttava työtoiminta on lisääntynyt nopeasti (työkokeilu ei niinkään tuolla tarkasteluvälillä). Kuntouttava työtoiminta pitäisi olla vajaatyökykyisille tarkoitettua sosiaalipalvelua, mutta kun kukaan ei tunnu rajoittavan kuntien väärinkäyttöä, niin sitten se on jatkunut, ja sen piiriin on joutunut moni täysin työkykyinen. Palkitaanhan tästä ilmaistyöstä lisäksi enemmän kunnan kuin työntekijän kassaa, mikä on nurinkurista sekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Lisättäköön tähän vielä se, että eri ikäluokat tekevät erimittaista päivää. Nuorilla ja senioreilla osa-aikatyöt ovat yleisempiä kuin keski-ikäisillä. Lisäksi jossain Hollannin ja Saksan tapaisissa maissa tehdään keskimäärin työntekijää kohden paljon vähemmän tunteja kuin täällä.

Pekka Iiskonmaki

''Miksi työllisyysaste ei nouse?''

Äkkiä tulee mieleen, että työnantajia on liian vähän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset