Turhia käppyröitä

Ulkomaalaiset tulevat ja vievät meidän työttömyyden

  • Ulkomaan kansalaiset työttöminä työnhakijoina Suomessa
    Ulkomaan kansalaiset työttöminä työnhakijoina Suomessa
  • Ulkomaan kansalaisten osuus työttömistä työnhakijoista Suomessa
    Ulkomaan kansalaisten osuus työttömistä työnhakijoista Suomessa

Kuvat puhukoot puolestaan. TEMin omista tilastoista luvut taas kaiveltu. Jos kehitys kehittyy saman suuntaisena tulevaisuudessa, niin kuinka vakavasti työttömyystilastoja voi silloin ottaa?

Lisäksi mainittakoon, että ulkomaalaisesta työvoimaan kuuluvasta väestä noin 30% on työttöminä, ja kaikista pitkäaikaistyöttömistäkin lähes 8% on ulkomaalaisia.

 

Työttömistä ulkomaalaisia 10%, työntekijöistä 3,5% ja koko työvoimasta 4,5%...

 

Ulkomaalaisten osuus tilastoissa on kasvanut kaikilla näillä mittareilla. Ehkä me saamme uljaan tulevaisuuden, jossa kaikki työntekijät tulevat ulkomailta ja täyttävät kaupan päälle työttömyystilastotkin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viimeisen kahden vuoden aikana on tullut poikkeuksellisen paljon ulkomaalaisia ja siksi heistä monet eivät ole vielä työllistyneet. Kyseisten tilastojen analysoinnissa tulee ottaa huomioon tämänkaltaiset tekijät.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Meinaat 2015 syksyn turvapaikanhakijoita? Minulla on jotenkin kutina ettei paljoa heitä lasketa työvoimaan kuuluviksi ennenkuin on tullut myönteinen päätös turvapaikasta? En nimittäin huomannut mitään jyrkkiä nousuja, vain tasaista käyrää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan tuossa ensimmäisessä kuvassa havaittavissa pari hyppäystä, jonka jälkeen käyrä on olut tasisempi. Hyppäysten jälkeen on alkanut työllistyminen.
(Noin 2009 ja noin 2013)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #3

Se minusta liittyy yleiseen lamaan. Kantiksien työttömyys pomppaili aika samalla tavalla samoina aikoina. Se näkyy tuossa toisessa käyrässä, osuus KAIKISTA työttömistä työnhakijoista ei pompannut noina mainitseminasi aikoina.

Pekka Pylkkönen

Juu, tosiaan tuossa oli työttömät työnhakijat, eivätkä turvapaikanhakijat osu tuohon ryhmään.

On myös vähän toiveajattelua sanoa että eivät ole 'vielä työllistyneet', sillä ainakin historiallisen aineiston perusteella näistä ei kovinkaan moni tule työllistymään edes pitkällä aikavälillä, kuten VATTin tutkimus osoitti.

Toki voi olla että syyt ovat omissa prosesseissamme. Sosiaaliturvan, työehtojen joustavuuden, koulutuksen ja vastaavien muutoksilla on varmasti mahdollista parantaa tilannetta. Vaikka esimerkiksi somalit työllistyvät Euroopassa huonosti, jenkeissä heidänkin työllisyysasteensa on jonkin verran korkeampi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Noin puolet kansasta käy töissä ja toinen puoli ei. Näin kertoi tilastot muutama vuosi sitten niin Suomen, UK:n, Ranskan kuin Saksankin osalta.

Jos maahan tulee kaksi maahanmuuttajaa, jotka molemmat työllistyvät, joku aiemmin työssä ollut menettää työpaikkansa. Jos maahan tulee kaksi maahanmuuttajaa, joista kumpikaan ei työllisty, joku aiemmin työttömänä ollut saa työpaikan.

Pekka Pylkkönen

Tämä on niinkuin perustavanlaatuisin virhe mitä monen asiaan perehtymättömän ajatteluun liittyy.

Kun yksi saa työpaikan ja tuottaa jotakin toisille, hän saa vastineeksi esimerkiksi palkkaa jolla puolestaan ostaa toisilta lisää jotakin. Yhden työpaikka LISÄÄ muiden työllistymismahdollisuuksia, ei vähennä. Tästä syystä jo itsekkäästikin on syytä puolustaa maahanmuuttoa silloin kun maahanmuuttaja työllistyy. Valitettavasti tutkimusten mukaan näin ei välttämättä käy - jos siis maahanmuuttoa käsittelee yhtenä könttinä.

Työpaikat eivät missään tapauksessa ole nollasummapeli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset