Turhia käppyröitä

Valtion työllistäminen pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa

 • Valtion ja valtionemmistöisten yritysten työntekijämäärät
  Valtion ja valtionemmistöisten yritysten työntekijämäärät
 • Kaikista alueen työntekijöistä valtion tai valtioenemmistöisen yrityksen leivissä
  Kaikista alueen työntekijöistä valtion tai valtioenemmistöisen yrityksen leivissä
 • Valtion ja valtioenemmistöisten yritysten työntekijöiden osuus työvoima-asteesta
  Valtion ja valtioenemmistöisten yritysten työntekijöiden osuus työvoima-asteesta
 • Työllisyysasteet ilman valtion hommia
  Työllisyysasteet ilman valtion hommia

Lähdin laskemaan valtion ja valtioenemmistöisten osakeyhtiöiden työntekijämäärien vaikutusta. Tilastokeskuksella pyörin mm Työssäkäynti-tilastojen parissa ja yhdistelin sitten lukuja samasta paikasta löytyviin väestötietoihin. Pääkaupunkiseuduksi laskin tässä Espoon, Helsingin, Kauniaisen ja Vantaan.

 

Ensimmäisessä kuvassa on valtion ja valtioenemmistöisten yritysten työntekijöiden määrä pääkaupunkiseudulla sekä muualla Suomessa. Laskusuuntaa on kummassakin, mutta Muun Suomen työntekijämäärä on laskenut voimakkaammin. 2014, joka oli uusin tilastotieto, pääkaupunkiseudulla oli jo 40% valtion ja valtioenemmistöisten yritysten työntekijöistä, vaikka koko Suomen asukkaista siellä asuukin noin 20%.

 

Toisessa kuvassa näiden "Suomi OY" työntekijöiden määrä on suhteutettu kaikkiin alueen työntekijöiden määrään. Laskusuuntaa toki tässäkin, mutta 8% kaula vuodesta toiseen.

 

Kolmannessa kuvassa lähdin laskemaan kuinka suuri vaikutus näillä on 15-64 vuotiaiden työllisyysasteeseen (oletan ettei valtion tai valtionyhtiöiden työntekijäkaartissa ole merkittävästi yli 65 vuotiaita). Pääkaupunkiseudulla on vuodesta toiseen muuta Suomea suurempi vaikutus.

 

Neljännessä kuvassa laskin lopulta tämän työllisyysasteen ilman valtion ja valtionyhtiöiden työpaikkoja.  (Helpotin omia hommiani ja jaoin yli 65 vuotiaiden työt nuoremmille, koska alueittain ja työnantajasektoreittain työntekotilastojen löytäminen senioreiden osalta...ei minun aivoilla ainakaan löytynyt). Kuvaajan pohjalta kuitenkin näkyy, ettei se pääkaupunkiseutu sen dynaamisempi ja työntäyteisempi ole kuin muukaan Suomi.

 

Johtopäätökseni: Valtio on vähentänyt omistuksiaan yrityksissä sekä "tehostanut" toimintojaan ynnä ulkoistanut hommiaan. Sen vielä ymmärrän, mutten sitä, että tätä toimintaa on karsittu etenkin muuttotappioalueilta ja keskitetty nyt jo 40% pääkapunkiseudulle.  Harvoin kannatan kepulaisia ajatuksia, mutta joskus hajauttaminen olisi järkevää. Toki me voimme pitää nykymallin, jossa valtionosuuksia jaetaan syrjäseuduille ja samaan aikaan valtio keskittää loputkin vähät työpaikkansa pääkaupungin ympäristöön. Saavatpahan jatkaa leukojen louskutusta pikkuporvarit, joita suututtaa kun "pääkaupunkiseutu elättää muuta Suomea".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset