Turhia käppyröitä

Epävapaa lehdistö Euroopan Unionissa

  • Epävapaa lehdistö Euroopan Unionissa

Vast'ikään oli juttua miten Sipilä yksinään tuhosi koko lehdistönvapauden. Ei Suomi nyt järin romahtanut ole noissa mittauksissa, eikä Suomi ole ollut aina ykkönen, esim 2007&2008 sijoitukset olivat nykyistä huonommat.

 

Suomen pikkukuprua enemmän kuitenkin kiinnosti otsikoissa olleiden Unkarin ja Puolan lehdistönvapaus, sekä muut heikosti pärjänneet EU-maat, joista ei kyllä löydä mainintoja saati mitään analyysin tynkää asian saralta. Nämä Nyky-Puolaa ja -Unkaria heikommin pärjänneet maat ovat Kroatia, Kreikka ja Bulgaria.

 

Graafissa 100 pistettä saa indeksin ykkönen ja nolla pistettä vihoviimeinen. Sentään sinne Pohjois-Korean tasolle ei mikään EU-maa "yllä", mutta kova yritys tuntuu olevan.

 

Puolassa kehitys oli suopeaa aina Laki ja oikeus-puolueen vaalivoittoon asti. Sama tapahtui Unkarissa vuosia aiemmin Fideszin noustua valtaan 2010. Nämä kaksi maata ovat keränneet oikeastaan kaiken huomion lehdistönvapaudesta puhuttaessa.

 

Sen kun joku kertoisi, että miksi Kreikan talousromahduksen takia myös lehdistön asema romahti ja on nykyään puolivälin tietämillä koko maailman mittakaavassa, ja maailmaan kuitenkin mahtuu liiankin monta maata, joissa pääsee maistamaan lyijyä tai ainakin kilometritehdasta, jos erehtyy kritisoimaan (aiheellisesti) vääriä tahoja. Inhimillisen hädän ja valtionvelan kauhistelun varjoon toki jäänyt tämä "pikkuseikka".

 

Kroatiasta minulla ei ole senkään vertaa havaintoa, paitsi jotta siitä on tullut Suomessa suhteellisen suosittu lomakohde. Siellä lehdistönvapaus on "aina" ollut heikkoa, joten nykyinenkään heikko asema ei ole yllätys. Sitten tulee vielä hännänhuippu Bulgaria kultarannikoineen. Siellä kehitys on ollut todella heikkoa ja 6/10 maailman maasta on nykyään lehdistönvapaudessa edellä. Ainakaan eteenpäin siellä tuskin mennään jatkossakaan, kun vuoden alussa presidentiksi nousi putinistiksi tituleerattu kenraalimajuri Ruman Radev. Voihan hän olla jotain ihan muuta mitä luulen, mutta en pidättele hengitystä odotellessa.

 

Tähän loppuun Suomen sijoitukset Wikipedian artikkelin mukaan:

2003    1

2004    1

2005    1

2006    1

2007    5

2008    4

2009    1

2010    1

2012    1

2013    1

2014    1

2015    1

2016    1

2017    3

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset