Turhia käppyröitä

Asumistukileikkurilla syvennetään kannustinloukkuja

  • Käteen jäävä osuus euroina
    Käteen jäävä osuus euroina
  • Prosentuaalinen hyöty palkasta
    Prosentuaalinen hyöty palkasta
  • Tulos numeroina
    Tulos numeroina

Kun nyt nämä päättäjät suuressa viisaudessaan haluavat vähentää Kelan menoja ja jatkaa peittoa toimeentulotukimenoja kasvattamalla mm asumistukia karsimalla, niin vedetäänpäs nyt tappiin esimerkin kautta.

 

Henkilö A saa Kelan työmarkkinatukea, henkilö B toimeentulotukea. Se mitä haen tässä on näiden tukien käyttäytyminen palkkatulojen tullen. Kumpikin asuvat Lieksassa kaupungin vuokratalojen sivuilta napatussa 39,5 neliöisessä kämpässä, minkä vuokra ilman sähkölaskua on 382e. Ettei mene korkeamman asteen matematiikaksi, niin jätän sähkölaskun ja kaikenmaailman toimeentulotuen kattavat mahdolliset sairaalalaskut ym välistä. Luvut on laskettu Veroviraston ja Kelan laskureilla.

 

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, mutta jos näitä sitä edeltäviä tukia karsitaan milloin milläkin indeksijäädytyksillä ym, niin entistä useampi ajautuu toimeentulotuen katiskaan, jonne päätyessä pitäisi ensin antautua ja luopua maallisesta varallisuudesta, joissain tapauksissa mm luopua autosta, mikä ei ainakaan helpota työelämään paluuta.

 

Ensimmäisessä kuvassa on asumismenojen jälkeen käteen jäävä rahasumma. Toimeentulotuki karsiutuu hyvin jyrkästi ja pienipalkkaisesta ja/tai osa-aikaisesta työstä ei ole oikeastaan mitään hyötyä.

 

Toisessa kuvassa on tämä palkasta käteen jäävä hyöty. 100% hyöty tarkoittaisi nollaveroja ja tukien pysymistä ennallaan.

 

Kolmannessa kuvassa vielä tulokset numeroina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Toimeentulotuki on viimesijainen tuki,

Joka on ollut "viimesijainen" tuki työmarkkinatuelle/peruspäivärahalle pudonneella työttömällä 1994-2017 "viimesijaisena" ainoa tuki tulottoman elantoon.

Kun peruspäiväraha (myös takuueläkeessä) ja asumistuki lasketaan tuloksi toimeentulotuessa nuo vähennetään edm.tuesta.On vähennetty -94 lähtien.

Kun asumistukeen tehdään vuokran summaan raja ja sitä lasketaan minkä kela maksaa ( on se raja ollut aina Kelan ehdoissa.Neliöt,henkilöluku,sijainti,tulot)

Ja kukas sen pienetyvän asumistuen erotuksen maksaa? Se asuntotuen saajapa tietenkin.
Kuten on maksanut tähänkin asti Kelan asetaman rajan ylimenevän osan omavastuulla.

Ja koska asumistuet valuu kiinteistön omistajille ,säätiöille,asuntosijoittajille ,ei niitä mikään estä nostamasta vuokria.
Tai siirtämään kiinteistöveron korotusta vuokriin nytkään.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tämä " uudistus" on vain pieni osa " sosiaaliturvan kokonaisuudistusta", jonka sanotaan tulevan 2019,
juuri sopivasti ennen seuraavia eduskuntavaaleja.
Hallitus olettaa siis saavansa suuren missionsa valmiiksi ennen mahdollista vaalitappiota.

Se uudistus tulee olemaan pienituloisimmille karmeaa luettavaa.

Jo nyt ilmenevät monet keinot toimeentulotuen tason leikkaamiseen kehitetään siinä varmasti " aukottomaksi kokonaisuudeksi" .
Anteeksi ironia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Kansan itsensä veroissaan maksama oma sosiaaliturva
aiottaan sijoittaa SOTE "Attendojen" pörssiyritysten osakkeenomistajille.
Eikä se vielä riitä että terv.palv.maksut nousi nyt 33%.Tulee nousemaan jatkossakin "valinnanvapaudella" jotta osakkeenomistajat olisi tyytyväisiä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Siis onko tuossa uudessa asumistukileikkurissa tarkoitus leikata "ylisuuria" neliövuokria. Esimerkiksi 20€/m2 olisi suurin neliövuokra esim. Helsingissä yksinasuvalle. Jos olisi vuokralla 20m2 asunnossa niin 450 €/kk olisi liian suuri kun neliöhintarajoitettuna vuokran määärä voisi olla korkeintaan 400 €/kk.

Tässä keskimääräiset neliövuokrat Suomessa :
http://www.stat.fi/til/asvu/2017/01/asvu_2017_01_2...

Ennen asumistuen määräytyminen oli monimutkaisempi kun siinä oli asunnon koon mukainen leikkuri ja neliövuokran leikkuri.

Esim. yksinasuvalle sallittiin ainaostaan 37m2 asunto josta vielä sai täyden 80% asumistuen mutta tuosta suurempi asunto rajoitti asumistukea suhteessa 37m2:iin. Siis jos yksinasuva asui 45m2 asunnossa, niin heti kättelyssä voitiin määrittää asumistuen maksimimäärä kaavalla :
(37/45)*0,8= ~0,658 eli 65,8% vuokrasta sai asumistukea. Sitten tuohon vielä oli rajoitteena neliövuokran rajoitin.

Siis tähänkö entiseen asumistuen määräytymisen malliin ovat päättäjämme palaamaassa. Onko tietoa?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Käsittääkseni systeemiä ei olla monimutkaistamassa, vain leikkaamalla indeksejä, jotta enimmäisasumismenoja ei laskettaisi enää todellisuuden vaan pienemmän kertoimen mukaan.

Diskonttauksella monen vuokra ylittäisi enimmäismenot, jolloin tuen varassa elävälle jäisi vähemmän käteen tai joutuisi turvautumaan toimeentulotukeen. Tuossa karkea laskelma mitä tuo laki olisi aiheuttanut tappiota / neliö, jos laki olisi tullut voimaan kymmenen vuotta sitten.
http://i.imgur.com/6000GNf.jpg

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuossa on tarkoitus lisätä vuokralaisten omavastuuta.
Vuokrat nousee kuten ennenkin. Vuokranantajalle on yks lysti kuka vuokran maksaa ,kun joku sen vain maksaa.Tai tulee häätö.
Ei hillitsi tippaakaan vuokrien nousua.

Vuokrasääntelyä/Vuokrakattoahan ei hyvävelikavereiden bisnekselle tehty.

Rahaa olisi saatu asumistukiin poistamalla leskeneläke (7 500e-550e)
Nythän on takuueläke joka sen korvaisi .
Saavutettua etua ei hyvätuloisilta voida ottaa .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset