Turhia käppyröitä

Traktorit auroiksi ja Suomeen koittaa työvoimapula

  • Alojen työtunnit, indeksissä arvon 100 saa vuosi 2015
    Alojen työtunnit, indeksissä arvon 100 saa vuosi 2015
  • Huippuvuodet numeroina 2015 vuoteen verrattuna
    Huippuvuodet numeroina 2015 vuoteen verrattuna

Ensimmäisessä kuvassa kansantalouden työtunnit jaettuna työikäiseksi laskettavan väestön määllä (15-64 vuotta) ja siihen yhdistämällä eri alojen työtunnit, ja vuosi 2015 saa indeksiarvon 100. Muut alat ovat yhteensä työllistäneet entistä enemmän, mutta alkutuotanto on kadonnut lähes kokonaan, eikä kaikkien aikojen ennätyksiä tekevä palvelusektorikaan riitä paikkaamaan sitä. Jos mukaan ei lasketa alkutuotantoa, niin Suomessa riittää työtä enemmän kuin melkein koskaan, vain lopunajan meininki 80-luvun lopussa oli poikkeus.

 

Toisessa kuvassa vuotta 2015 verrataan rauhanajan alojen huippuvuosiin.

Toisen kuvan ylemmät luvut edustavat eroa alojen huippuvuoteen.
Palvelut työllistivät 2015 kaikkein ajanjaksolla kaikkein eniten.
Teollisuus on laskenut paljon, mutta ne huippuvuodet olivat silloin  kauan sitten. Laskua Nokian huippuvuosistakin toki on nykypäivään, mutta ero Nokian ja Suomen teollisuushuipulla 2015 vuoteen on kolminkertainen.
Rakentaminenkin on vähentynyt huippuvuosista, mutta kuitenkin 90-luvun laman jälkeen työllisyys on ollut aika tasaista.
Sitten tuleekin alkutuotanto. Parhaimmillaan se edusti heti sotien jälkeen niin isoa alaa, että tiputus niistä päivistä olisi sama kuin 60% nykyisin töissä olevista pistäisi pillit pussiin.

Alemmat luvut viittaavat kaikkien aikojen huippuvuoteen 1955, kun kaikki alat lasketaan yhteen.
Palveluala on kasvanut niistä ajoista tähän päivään niin paljon, että yhteenlaskettuna nykypäivään vähentyneiden rakentamisen ja teollisuuden kanssa työllisyys olisi lisääntynyt. Mutta sitten tuleekin se alkutuotanto. Aivan valtava määrä.

 

Kuten aikamme suurimpiin ajattelijoihin kuuluva Susanna Koski sanoi, niin katsokaa vain metsään, siellä on tekemätöntä työtä.  Kuka löytyy vain palkanmaksajaksi, jos harvesterit sekä traktorit taotaan kirveiksi ja auroiksi?

 

 

Lähde: Historiasarjat: Kansantalouden tilinpito 1860-2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

"niin katsokaa vain metsään, siellä on tekemätöntä työtä. Kuka löytyy vain palkanmaksajaksi, jos harvesterit sekä traktorit taotaan kirveiksi ja auroiksi?"

Metsässä on edelleenkin töitä ammattitaitoisille ja ahkarille tekijöille ihan nykytekniikallekin. Osaavalle konemiehelle löytyy aina työtä pieniä kausivaihteluita lukuunottamatta. Metsurien keski-ikä on hälyttävän korkea ja nuori metsuri on harvinaisuus. Tosin talvityöllisyys metsurihakkuiden rajusti vähennyttyä on aina ongelma, mutta raivauksia riittää sulanmaan aikaan. Mitä Kemera-hakukiellot vähän hommia sotkevat.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Vaikka vanhemmat työntekijät eläköityisivät ja kaikelle työlle löytyisi tekijä metsästä, niin ei kyllä montaa tuhatta työpaikkaa siltikään syntyisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset