Turhia käppyröitä

Puolueiden gallup-kehitys hitaasti

  • Gallup-kehitys 12kk liukuvana arvona 2000 - 2017 huhtikuu
    Gallup-kehitys 12kk liukuvana arvona 2000 - 2017 huhtikuu

Siellä on taas vedetty yksittäisen gallupin pohjalta johtopäätöksiä kaikesta mahdollisesta. Vaalithan sen todellisen kannatuksen kertovat, mutta kait noita gallup-käyriäkin voi katsoa muutenkin kuin vertaamalla vain edelliseen kuukauteen. Tein sitten 12kk liukuvan arvon Taloustutkimuksen sivuilta löytyneistä gallupeista, alkaen 2000 vuodesta.

 

Äkkiseltään katsottuna kannatukset ovat hyvin stabiileja, paitsi Perussuomalaisten osalta. Välillä on aallonpohjia ja huippuja, mutta lopulta kannatuslukemat ovat samat kuin 17 vuotta sittenkin, mistä tuo käyrä alkaa. Vain Perussuomalaiset ovat tulleet tyhjästä ja vieneet kannatusprosenttinsa verran Keskustalta ja Demareilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mielenkiintoinen näkökulma ja totta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Liukuva keskiarvo on hyvä työkalu, jota käytetään turhan vähän. Usein esimerkiksi kolmen kuukauden liukuva keskiarvo tasaa satunnaisvaihteluja, mutta säilyttää vielä herkkyyden muutoksille.

Johtopäätöksestä olen kuitenkin vahvasti eri mieltä. Alku ja lopputasot sattuivat olemaan juuri valittuina ajankohtina lähekkäin, mutta niiden välillä lukemat ovat vaihdelleet dramaattisesti. On siinä vissi ero onko vaikkapa vihreiden kannatus 8 vai 14 %.

KD ja VAS voivat kuvaajasta ainakin lukea mitä tuleman pitää, elleiväl luo nahkaansa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kyllähän Kristillisillä ja Vasemmistoliitolla on hienoinen laskeva tendenssi, mutta tuota tahtia ne kuopataan vasta joskus parin kuvaajassa olleen aikavälin jälkeen.

Sopivasti toki sattui tuo alkuajankohta sellaiseksi, ettei siinä ole tapahtunut "mitään" Perussuomalaisten ja Keskustan ynnä SDP:n kannatuksen lisäksi. Tarkoitin kuitenkin myös niitä vaihteluita. Jos kolmen suuren puolueen kannatusväli mahtuu yli 17 vuoden aikana 10 prosenttiyksikön sisään, niin on se aika pieni vaihtelu minusta, kun välille on mahtunut perussuomalaisuuden ja vihreyden kannatuspiikkejä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinpä, todellisuus on suhteellista. Kun keskusta nostaa kannatuksensa 15%:sta 24%:iin, on nousua 60%. Nousua ennen keskustalla suli kannatuksesta lähes 40%. Pitääkö tuota sitten pienenä vai dramaattisena vaihteluna on toki henkilökohtainen arvio.

Vasemmistoliitolla toki kestää, ennen tuomiopäivää. Käytännön äänikynnys eduskuntaan lienee jossain 3% tietämissä, joten KD:lla armonaikaa ei ole kovin paljoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset