Turhia käppyröitä

Palkkamaltin vaikutus työttömyyteen

  • Suomen kehitys Ruotsiin nähden työttömyyden ja palkkojen saralla
    Suomen kehitys Ruotsiin nähden työttömyyden ja palkkojen saralla
  • Suomen kehitys Saksaan nähden työttömyyden ja palkkojen saralla
    Suomen kehitys Saksaan nähden työttömyyden ja palkkojen saralla

Avaanpa kuviot ensi alkuun, joitten luvut löytyvät OECD:n tilastokannoista.

 

Sininen palkki esittää työttömyysasteen muutosta Suomen hallituskauden aikaiseen työttömyyteen.

Esim Ahon aloittaessa työttömyys oli Suomessa 0,3 prosenttiyksikköä parempi mitä Saksassa, vallan vaihtuessa Lipposelle se oli 6,8 prosenttiyksikköä Saksaa huonompi -> -Arvo Saksan taulukkoon Ahon kohdalle -7,1.

 

Punainen viiva esittää bruttopalkkojen kehitystä Suomeen verrattuna. Tämän olisi toki saanut tarkemmaksi laskemalla työnantajamaksutkin, mutten tuolta syövereistä löytänyt.

Esim Ahon aloittaessa bruttopalkat olivat Saksassa keskimäärin 3,6% pienemmät kuin Suomessa, mutta vallan vaihtuessa ne olivat Saksassa 5,5% Suomea paremmat. -> Arvo Saksan taulukkoon Ahon kohdalle 9,1.

 

Etenkin Saksan kohdalla tuossa näkee peilikuvan kuten pitäisikin, jos uskoo palkkamaltin ratkaisevan työttömyyden. Ruotsissa sen sijaan palkat vain kasvavat ja kasvavat Suomea nopeammin, mutta työttömyys ei räjähdä silti käsiin. (Tähän varmaan joku kommentoi *köh* oma valuutta *köh*)

 

Nuo ovat hallitusvälein tutkittu, jotta olisin nähnyt oliko hallituspohjalla tai muullakaan suurta merkitystä. Eroja kyllä löytyi, osan aikana palkat kasvoivat ja työttömyys laski muita maita nopeammin...tai sitten voidaan syyttää yksin markkinoita ja talouden syklejä, jolloin voisi todeta, että sama asia olisi, vaikka kouluttamaton apinalauma painaisi nappuloita eduskunnassa kansantalouden suuntaviivoista päätettäessä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomessa nettopalkat ostovoimakorjattuna ovat duunareilla surkeat.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Ei nyt nyt niiiin huonot ole. Jos Eurostatia uskoisi ja miksei uskoisi, niin alle EU:n tason pääsee vain lapsiperhe, jossa on yksi työssäkäyvä jäsen.

http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229253-suom...

Pekka Pylkkönen

Tuottavuudellahan ei ole asian kanssa mitään tekemistä..

Saksassa palkat ovat jostain 1995 vuodesta lukien nousseet tuottavuutta hitaammin. Suomessa samaa tahtia 1995-2008 ja sen jälkeen tuottavuuden romahdettua palkat jatkoivat nousua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset