Turhia käppyröitä

Väestöllinen pystyynkuolleisuus

  • Odotettavissa oleva elinikä - Väestön mediaani-ikä
    Odotettavissa oleva elinikä - Väestön mediaani-ikä

Suomen eläkepommi oli ja meni, mutta edelleen pelätään kuinka pahin on vasta edessä. Onneksi siihen on varauduttu hyvin työeläkerahastoilla. Enemmän minua epäilyttää, että minkälaista tulee olemaan Saksassa, jonka tulevaan eläkepommiin verrattuna Suomi oli papatti, suutari sellainen.

 

Koska en nyt mieleistä kaavaa löytänyt, niin piti itse kehittää moinen. Työuria on jatkettu jo kauan loppupäästä, mutta niitäkään ei voi hautaan asti jatkaa, ja jos väestö ei kasva, niin ei sillä kauhean valoisaa tulevaisuutta ole.

Siksi kaava menee muodossa: Odotettavissa oleva elinikä - Väestön mediaani-ikä. Mitä korkeampi lukema, niin sitä pitkäikäisempää väestö on ja väestöpyramidi on kunnossa. Joku varmaan voisi sanoa, jotta väestö on dynaaminen.

Tulevaisuuteenkin tuolla voisi ennustaa, kunhan löydän noiden parin arvon tulevaisuusnäkymiä.

 

Mukaan otin muutaman Suomen naapurimaan, Saksan, EU:n heikoimman lenkin Bulgarian, sekä ylhäisessä yksinäisyydessään vetävän Islannin.

 

Bulgarian arvo laskee laskemistaan. Siellä väestö on harmaantunut jatkuvasti, eikä odotettavissa oleva elinikä ole kasvanut paljoa yhtään. Ei sellaisen tulevaisuus näytä kauhean valoisalta.

Etelänaapurimme on kohonnut hyvin 90-luvun alun myllerryksistä ja on ohittanut mm kuin viimeistä päivää elävän Saksan.

Saksalla menee nyt todella lujaa, mutta sillä on odotettavissa 2030-luvulla ilman suuria ihmeitä eläkepommien äiti. Väestö ei kasva alkupäästä ja harmaantuminen on tosiasia. Keski-iän nousu ei yksin riitä parantamaan tilannetta tässä kaaviossani, kun väestöpyramidi on päälaellaan.

Ruotsi ja Norja ovat olleet jo kauan Suomen edellä ja ero on kasvanut. Elinikä ei ole paljoa suurempi, mutta väestö on keskimäärin paljon nuorempaa. Ei siinä enää voi oikein tekosyitäkään keksiä suurista ikäluokista ja 70-luvun maastamuutosta nykypäivänä.

Sitten on vielä Islanti. Väestöpyramidi näyttää siltä miltä pitäisikin ja väestö elää kauan. Siellä hommaa osataan suunnitella muunkin kuin seuraavan kvartaalin mitassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

et ettinyt saksan eläkekassojen kokoa? meinaan et ois hyvä vertailla suomen kassoihin, en ole vaan ite viittinyt selvittää onko niillä minkäänlaisia kassoja. ne vähät tiedot mitä oon sattumalta löytänyt viittaa että ei ole.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

https://data.oecd.org/pension/pension-funds-assets...
Suomellakaan ne kassat eivät valtavat ole muihin verrattuna (en tosin tiedä tarkemmin mihin joku Hollanti esim tarvitsee Suomeen nähden kolminkertaisia kassoja). Saksan hinnoilla jää kyllä helpommin sukanvarteen isompituloisilla, mutta saas nähdä millä elättävät miljoonat minijobilaiset ym, kun nykyiset viisikymppiset suuret ikäluokat eläköityvät.
2015 tuon mukaan eläkekassat bkt:sta:
Suomi 49,4%
Saksa 6,6%

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

https://www.ft.com/content/b30c8de4-4754-11e5-af2f...
"If fewer Germans work, it will be difficult to maintain gross domestic product growth even at the current long-term rate of 1.2 per cent. Pensions and heathcare costs are expected to grow more rapidly, increasing the burden on a shrinking working population. The European Commission forecast this year that the total cost of the elderly would rise in Germany from 19 per cent of GDP in 2013 to 23.8 per cent in 2060, assuming economic growth of 1 per cent. Germany’s costs are expected to rise more than the EU average due to rapid ageing and generous pensions."

Parinkymmenen vuoden päästä päästäänkin lähettämään tukipaketteja Saksaan, kun painoivat kvartaaleittain vienti edellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset