Turhia käppyröitä

Suomessa on tasavero ja negatiivinen tulovero jo nyt

  • Tasavero
    Tasavero
  • Negatiivinen tulovero
    Negatiivinen tulovero
  • Lähteistä ynnätyt luvut
    Lähteistä ynnätyt luvut

Tilastokeskuksen ja vähän Eurostatinkin tilastojen pohjalta päädyin laskemaan kuinka suuri osuus tuloista onkaan loppujen lopuksi veroa. Uusinta tietoa ja tutkimusta oli vuodelta 2012, joten laskin sen pohjalta. Varmasti joku oikea tutkija on laskenut ennenkin tuota, mutta enhän minä nyt semmoisia osaa etsiä, joten tein omat laskelmat.

 

Väestö on tässä jaettu kotitalouksien viiteen eri tuloluokkaan yhdistämällä tulodesiilit (Tilastokeskus).

Kulutuksen implisiittinen veroaste (Eurostat) tuloluokan kokonaiskulutuksesta (Tilastokeskus).

Tuloluokkien kulutuksissa on varmasti eroja, mutta en lähde niin tarkkaan tihrustamaan, että vaikuttaisiko se prosentin kymmenyksen vertaa kulutusveroprosenttiin.

 

Ei niinkään yllättäen tulojen kasvaessa tulonsiirtojen ja kulutusverojen osuus vähenee bruttotuloista, mutta tuloihin perustuvien verojen ja maksujen osuus nousee.

 

Ensimmäisessä kuvassa on tasavero. Kulutusverojen regressiivisyys kumoaa lähes kokonaan tuloverojen progression. Eli tulo+kulutusverojen osuus bruttotuloista.

Toisessa kuvassa on negatiivinen tulovero. Tässä veroista on vähennetty saadut tulonsiirrot. Eihän sitä negatiivisen tuloveron nimellä tietty Suomessa kutsuta, mutta moni saa työttömyyden, sairauden tai ikänsä takia julkiselta puolelta valtiolta, kunnalta tai kassoilta enemmän rahaa kuin maksaa veroina, vaikka kulutusverotkin laskisi mukaan.

Kolmannessa kuvassa luvut vielä.

 

Monenlaista vipeltäjäähän sitä mahtuu noihin yli miljoonan hengen kokoisiin tuloluokkiin, ettei varmasti moni tunnista itseään noista luvuista. Linkkivinkkinä EVAlla on ihan tolkullinen verolaskuri, tosin se saisi huomioida loppuosankin väestöstä, ettei ainoastaan palkansaajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa menee pieleen se, että nimenomaan kulutuksen suuruus ja sen myötä ALV:n maksut ovat riippuvaisia tulotasosta. Ei aivan lineaarisesti, mutta ei paljon puutukaan. Leipää pienituloiset saattavat syödä saman verran kuin suurituloiset, mutta suurituloisilla on valtava määrä sellaista kulutusta, joita pienituloisilla ei ole lainkaan. Jyrki Katainenhan eräässä ulostulossaan luonnehti tästä syystä ALV:ta jopa progressiiviseksi veroksi.

"Regressiivinenhän", jota sanaa blogisi yhteydessä käytät, se ei missään nimessä ole. Regressiivinen tarkoittaisi, että itse prosentti alenisi tulojen myötä.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Kiinnostaisi tietää millä ilveellä kulutusverot saa progressiivisiksi.

Jos isotuloiset pistäisivät kaiken saamansa tuulemaan, niin sitten oltaisiin edes lähellä tasavero-tilannetta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juurihan tuon selitin. Ajatus lähtee siitä, että kolme kertaa enemmän tienaava myös kuluttaa kolme kertaa enemmän, jolloin hän maksaa kolme kertaa enemmän kulutusveroa.

En itse käyttäisi ALV:sta luonnehdintaa progressiivinen, koska kulutuskäyttäytyminen on aina kunkin yksilön omassa harkinnassa ja päätöksessä. Mutta kun nyt tarkastelet tuloja ja verojen maksua kokonaisvaltaisesti summina siitä riippumatta minkä mekanismin kautta ne tulevat maksetuiksi ja teet johtopäätöksen eri tuloryhmien veroprosentista sitä kautta, niin tuo Kataisen lanseeraama ajatus vain tuli mieleeni.

"Jos isotuloiset pistäisivät kaiken saamansa tuulemaan, niin sitten oltaisiin edes lähellä tasavero-tilannetta."

Tuo on myös hyvin omituinen toteamus tässä blogissa, jonka otsikko jo oli
toteamus siitä, että tasavero vallitsee.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #3

Tasaverolla meinasin, että kulutus- ja tuloverot yhteenlaskettuna Suomessa on aikalailla tasavero.

Progressiivinen verotus jo osaltaan tekee sen, ettei kolminkertaisella palkalla voi kuluttaa kolminkertaisesti. Jostain kumman syystä myös isotuloisemmilla jää todennäköisemmin ja isompi osa tuloista sukan varteen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #5

Prosentuaalinen vero ei ole tasavero.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #9

Tasaverohan se on, kun alvi on sama naudan sisäfileelle ja Reissumies-paketille, tai marginaalivero pysyy samana tuloista riippumatta.

Jyrki Paldán

Blogistihan linkitti kirjoituksessaan tilastokeskuksen tuloviidennesten kulutuksesta.

Ovatko ne mielestäsi väärin? Jos ovat, niin miksi?

Tilastokeskuksen tilasto on myös linjassa kysymyksen yleisen alan kirjallisuuden kanssa, enkä muistaakseni ole koskaan nähnyt dataa, joka osoittaisi mitään muuta. Esim Investopediassa mainitaan näin:

"Given data on household income and household spending, economists can calculate households’ MPC by income level. This calculation is important because MPC is not constant; it varies by income level. Typically, the higher the income, the lower the MPC, because as wealth increases, so does the ability to satisfy needs and wants, so each additional dollar is less likely to go toward additional spending."

MPC on lyhenne, joka tarkoittaa 'marginal propensity to consume'-arvoa. Arvo kertoo kuinka suuri osuus tuloista menee kulutukseen.

Matti Kosonen

Et Juha Kuikka ota huomioon noiden yli kolmekertaa enemmän tienaavien säästöön jäävää osuutta josta ei makseta alv.a. Yleensä nämä hyvä tuloiset pistävät huomattavasti suuremman osan tuloistaan ulkomaanmatkailuun, joten niistäkin jää verot saamatta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Varmasti isotuloisella jää todennäköisemmin jotain sukanvarteen. En jaksa kaivella olisiko säästämisasteesta tietoa tulodesiileittäin. Pienituloisella taas takuuvarmasti menee suurempi osuus tuloista elintarvikkeisiin. Arvelit että se voisi vaikuttaa jonkun desimaalin verran. Hihasta heittäisin, että todennäköisesti 1,5-2 %-yksikköä.

Sinänsä ihan hauska tapa tarkastella asiaa, joskin sillä on lähinnä kuriositettiarvo. Johan tekemilläsi oletuksilla suurituloisin viidennes maksoi bruttotarkastelussakin 7 kertaa enemmän veroja, kuin pienituloisin. Oikea suhdeluku lienee vielä suurempi.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

2012 vuoden kulutustutkimuksen perusteella minä ne kulutukset otin, mihinkä on linkki.

Mihin se kulutus sitten jakaantuu alvien ja muiden verojen osalta, niin sen saisi sähellettyä kyllä vähän tarkemmiksi lukemiksi sen tutkimuksen perkaamalla...mutua se kymmenysten heitto toki oli, koska minulla ei ole havaintoa kuinka suurempi tai pienempi osuus tuloviidensillä menee nyt vaikka 0% alvin tuotteisiin (julkista terveydenhoitoa tms) tai kovasti verotettuun tupakkaan/bensaan jne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset