Turhia käppyröitä

Tulonjakoa muutamista Euroopan maista

  • Tulonjakoa muutamista Euroopan maista

Käteenjäävät tulot ostovoimakorjattuina ja tulodesiileittäin esitettynä kaikkia kiinnostavina käyrinä. Mitäpä sitä muuta juhannuksen alla tekisikään. Alkuperäiset luvut on johdateltu OECD:n taulukoista, jotka pohjautuvat vuoteen 2015. Suhteutin tulotasot Suomeen, koska 2015 vuoden dollarit eivät kauheasti kerro.

 

Esimerkeiksi valikoitui maita, joissa on pienet tulot ja pienet tuloerot aina skaalan toisesta päästä (suhteellisen) suurten tuloerojen maita, joissa pienituloisillakin tulee tilille muutakin kuin nälkärahoja. Maat ovat epäloogisessa järjestyksessä ja syytän siitä yksin itseäni.

Maat gini-indekseineen:

Norja    23,9
Tsekki    25,0
Slovenia    24,5
Suomi    25,2
Ruotsi    25,2
Ranska    29,2
Saksa    30,1
Viro    34,8
Latvia    35,4

Sekä keskimääräisine tuloineen (ostovoimakorjattua dollaria per capita):

Norja    33360
Tsekki    18915
Slovenia    19130
Suomi    28238
Ruotsi    28888
Ranska    29759
Saksa    31957
Viro    16582
Latvia    13655

 

Suomessa alin tulodesiili oli "isotuloista" melkein mihin tahansa muuhun maahan verrattuna. Lisäksi ero pienituloisimpien desiilien välillä on olematonta, mistä kertovat "hypyt" ykkös ja kakkostulodesiilien välillä muissa maissa. Kaikkia syitä en tiedä, mutta yksi epäilykseni on, ettei Suomessa ole helposti täysin tuloton, opintotukijärjestelmien ja muun sosiaalituen takia, unohtamatta sitä, että moni maa tarjoaa rahan sijasta esimerkiksi maksutonta sairaanhoitoa. Muuten linjat ovat melko suoria lähinnä riippuen verotuksen progression voimakkuudesta.

Ainoat yllättävät hetkeni koin ylimmän tulodesiilin paikkeilla. OECD:n perusteella meillä on isotuloisemmat isotuloiset mitä Ruotsissa. Ehkä Ingvar Kampradit ovat hämärtäneet käsitystäni. Toinen oli Ranska. Siellä tulonjako menee erittäinkin samaa linjaa mitä Suomessa, paitsi ylin tulodesiili on todella kovatuloista. Tällainen tulojen epätasaisuus ei varmaan monia tahoja haittaisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset