Turhia käppyröitä

Synnytystalkoot loppuivat jo 45 vuotta sitten

  • Syntyvyys naisten ikärakenteen perusteella vs todellisuus
    Syntyvyys naisten ikärakenteen perusteella vs todellisuus

Rinteen huonon sanavalinnan olisivat voineet ottaa demarileirissä anteeksipyyntelyn ja selkäänpuukotuksen sijaan huumorilla, mutta jos keskittyisin politiikan sijasta näihin "synnytystalkoisiin". YLEn jutun ja Tilastokeskuksen lukujen pohjalta tein kuvaajan alkaen vuodesta 1865 kuinka paljon enemmän tai vähemmän lapsia on syntynyt oikeasti kuin mitä olisi syntynyt, jos lapsia syntyisi nykyvuosien malliin naisten ikärakenteen perusteella. 1972, siitä eteenpäin tilanne on ollut aika stabiili. Pitäisikö nyt palata aikaaan ennen ehkäisypillereitä ja naisten työuria? Ei varmaan. 

 

Lähteet:

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vrm__vaerak/120_va...

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vrm__synt/015_synt...

https://yle.fi/uutiset/3-7847099

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Riittäisi kun palautettaisiin -94 leikatut Kela-euudet takaisin köyhille ja he saisivat yhdenvertaisesti Kela etuudeet.Kuten tuloja saavat saa tulojensa päälle.
Laki Stvm/HE-94 Toimeentulotukeen:
- Muut etuudet lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.
esim.Lapsilisät,kotihidontuki,lapsiperh.muut tuet,yli 100e menevä veronpalautus,perustulo,työmarkkinatuki,asumistuki.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Synnytystalkoot: Kun nyt kerankin kuulimme Antilta kansanomaisen raikkaan ja hyvin ajankohtaisen ilmaisun, miksi sitä piti ryhtyä rusikoimaan ja anteeksi pyytelemään Antti itse kärjessä. Suomen väestörakenteen vinouma ei oikene muulla kuin uusilla kansalaisilla ja synnytystalkoot on juuri se oikea keino. Se tarvitsee tuekseen perheystävällistä politikkaa. Se sentään on noussutkin esille.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Media sivuutti tosiaan tuon ohjelman, kun helpompaa oli keskittyä yhteen sanaan ja sen sanojaan sorsalaumana.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Todisteita kaipaisi. Missä päin maailmaa ja minä aikana epämääräinen "perheystävällinen politiikka" on lisännyt syntyvyyttä? Milloin tämänkään maan historiassa poliittikka on ollut enemmän "perheystävällistä" ja miten se on vaikuttanut syntyvyyteen?

Kyllä Turunen on täysin oikeassa. Ehkäisypillerit ja naisten työssäkäynti. Siihen päälle vielä yksilöä korostava hedonistinen kulutuskulttuuri. Siihen taas löytyy vaikka kuinka dataa tästä nykymaailmasta. Tarvitse kuin asettaa korkean syntyvyyden maa rinnakkain matalan syntyvyyden maan kanssa ja vertailla.

Maahanmuuttajat synnyttävät enemmän tasan tarkkaan niin pitkään, kun he ovat selvästi erillään valtakulttuurista. Sen jälkeen kun heidän identiteettinsä on käytännössä "kuluttaja", hekään eivät lisäänny yhtään sen enempää ja ongelma on taas edessä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Suomi kuuluu niihin maihin, jotka välttyivät väestöräjähdykseltä, koska ajoittaisten nälänhätien ja suurten kulkutautien voittamisesta sukupuolten tasa-arvon paranemiseen koulutuksessa ja työelämässä jäänyt väliaika jäi niin lyhyeksi tai jossakin määrin olemattomaksi. Väestö ei kasva rajusti hyvinvointivaltioissa vaan ennemmin maissa, joissa lisääntymistä ja naisten toimimista synnytyskoneina tukee voimakas uskonnollinen patriarkaalinen järjestelmä.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Kiina taitaa olla oma lukunsa tässä suhteessa. Yhden lapsen politiikasta huolimatta väkiluku on kasvanut sellaiset 400 miljoonaa 80-luvun alusta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lasten hankkiminen on henkilökohtainen ratkaisu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset