Turhia käppyröitä

Evankelisluterilaisten ja muiden puoluekannatus eduskuntavaaleissa

 • Ev.lutiin kuuluvien äänimäärät
  Ev.lutiin kuuluvien äänimäärät
 • Ev.lutiin kuulumattomien äänimäärät
  Ev.lutiin kuulumattomien äänimäärät
 • Ev.lutiin kuulivien äänestysprosentit
  Ev.lutiin kuulivien äänestysprosentit
 • Ev.lutiin kuulumattomien äänestysprosentit
  Ev.lutiin kuulumattomien äänestysprosentit
 • Vielä taustatietona ev.lut kirkkoon kuuluvien ja kuulumattomien osuudet väestöstä
  Vielä taustatietona ev.lut kirkkoon kuuluvien ja kuulumattomien osuudet väestöstä

Arkistojeni kätköistä (heinäkuu 2016) löytyi eduskuntavaalien äänestyskäyttymistä sen perusteella kuuluuko puoluetta äänestänyt evankelisluterilaiseen kirkkoon vai ei. Lähteen lisään jos itse muistan tai joku muu nokkela löytää. Sen muistan kuitenkin, että mukaan tutkimusaineistoon ei oltu merkattu esimerkiksi ortodokseja, vain evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvat ja ei kuuluvat.

 

Hajahuomioita:

Se ei yllättänyt, että ev.lutiin kuulumattomien keskuudessa Vasemmistoliitto on suuri puolue, tai Keskusta vielä "itseään suurempi" kirkkoon kuuluvien osalta.

 

2003-2015 aikana vain Perussuomalaiset on lisännyt äänisaalista evankelisluterilaisten keskuudessa (mikä nyt on aika väistämätöntä ottaen huomioon puolueen kannatusluvut).

 

Perussuomalaisten lisäksi Kokoomus on saanut paljon kannattajia ev.lutiin kuulumattomista, mikä kuulostaa hassulta "koti, uskonto ja isänmaa"-puolueelta.

 

Vielä 2003 Vasemmistoliitto ja SDP yhdessä saivat ev.lutiin kuulumattomien äänistä 65%. Äänisaalis ei ole vuosien aikana laskenut, mutta kirkkoon kuulumattomien määrä on noussut ja he ovat

 

"Kristillisen arvopohjan" Perussuomalaiset eivät kannattajien valossa ole järin uskonnollisia, tai sitten he kuuluvat sankoin joukoin muihin kristinuskon sivuhaaroihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Vuoden 2011 vaalitutkimuksen mukaan persujen äänestäjissä hajonta oli suurinta: tolkunihmisiä vähän, hyvin uskovaisia ja ei lainkaan uskovia paljon.

Tästä seuraa mielenkiintoisia kysymyksiä: uskonnollinen arvopohja ei persuissa olekaan merkittävä yhdistävä tekijä, entä miksi ateistien kanssa saman puolueen jakaminen ei ole henkilökohtainen ongelma uskonnollisille ihmisille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset