Turhia käppyröitä

Tulonjaon kehitys ikäluokittain 1989 - 2015

 • Tuloviidennet 1989
  Tuloviidennet 1989
 • Tuloviidennet 2015
  Tuloviidennet 2015
 • Muutos 2015/1989 euroina
  Muutos 2015/1989 euroina
 • Muutos 2015/1989 prosentteina
  Muutos 2015/1989 prosentteina
 • Ikäluokkien työllisyysasteet
  Ikäluokkien työllisyysasteet

Otin tarkasteluun vuodet 1989 ja 2015, koska aiemman kohdalla koettiin täystyöllisyyden huipentuma ja toinen on tuoreinta infoa. Jaoin väen ikäryhmiin, koska kuvastaa minusta tarkemmin väestön tulokehitystä.

 

Kuva 1: Tuloviidensien nettotulot 1989. Pystyakseli on "liian" korkea, koska halusin sen olevan samassa mittakaavassa 2015 taulukon kanssa.

Kuva 2: Tuloviidensien nettotulot 2015.

Kuva 3: Tuloviidensien muutos euroissa mitattuna.

Kuva 4: Tuloviidensien muutos prosentteina.

Kuva 5: Ikäluokkien työllisyysasteet

 

Rikkaat ovat rikastuneet tuolla aikavälillä, mutta ikäluokkia tarkastellessa on päinvastaistakin. Alle 24 vuotiaiden kotitalouksista vuotta 1989 suurempi osa (jatko-)opiskelee tai on muuten työelämän ulkopuolella, mutta sen työssäkäyvän puolikkaankin tulokehitys siellä ylemmissä tuloviidensissä on silti lähellä nollaa. Miksi? Sitä en tiedä.

Ikäryhmissä 25-54 vuotiaiden osalta tulokehitys on laveampaa. Työllisyysaste on laskenut 1989->2015, eivätkä sosiaalietuudet ole parantuneet palkkojen tahtia, joten ylemmät tuloviidennet ovat suhteessa enemmän saaneet kuin alemmat, mikä osaltaan kasvattaa tuloeroja. Mittauksen ainoana ikäluokan 25-34 vuotiaiden I tuloviidennes oli miinusmerkkinen. Jatko-opintoja työelämään siirtymisen sijasta voisin arvata syylliseksi.

55-64 vuotiaiden työllisyysaste on noussut (90-luvun laman jälkeen oikeastaan ainut ikäryhmä, jossa kehitystä on oikeasti tapahtunut) ja lopuista suuri osa on aiempia vuosia paremman tasoisella eläkkeellä. Tämä työllisyysasteen nousu melkeinpä yksin selittää sen miksi tämä ikäluokka on voittaja tässä tulokehitys-mittauksessa. Toki myös joukkoon mahtuu vuosia ja vuosia työttömyysetuudella roikotettuja, jotka ovat kokeneet vakuutuslääkärien ihmeparantamisen.

65-74 vuotiaiden ikäryhmä on suhteessa eniten "rikastunut". Nyt en lähtenyt kaivelemaan, että miten on kansaneläkkeen määrän laita, mutta työeläkkeitä he ovat saaneet kerrytettyä isomman osan työurastaan kuin 1989 eläkkeelle jääneet. Hyvin he saavatkin työeläkettä, kun euromääräisestikin tulot ovat kehittyneet paremmin kuin minkään alle 55 vuotiaiden työssäkäyvien ikäluokkien.

Sitten vielä yli 75 vuotiaiden ikäluokka. Alle 24 vuotiaiden ikäryhmän jälkeen tulokehitys on tasaisinta. Vaikka miten olisi leikattua indeksiä sun muuta, niin silti esimerkiksi keskiluokkaisin (III) tuloviidennes on saanut lisännyt tulojaan aikavälillä ihan samaa tahtia kuin 35-54 vuotiaat työssäkäyvät.

 

Kiitokset Tilastokeskukselle avusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Miksi et avaa mitä tarkoitat sanalla tuloviidennes. Tästä laskelmasta ilman taustatietojen etsimistä ei ota selvää erkkikään. Rahan arvon muutos, 1989 ja 2015 välillä, onko huomioitu, miten?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Toki voin avata. Mitä taustatietoja tarvitset? Tässä nyt jotain.

Tuloviidennes, 20% väestöstä:
http://www.stat.fi/meta/kas/desiiliryhmat_e.html

Rahayksiköt ovat 2015 rahaa, eli rahanarvon muutos on huomioitu.

Sitten muutama linkki noitten lukujen takana oleviin lukuihin vino pino.
Tuolta löytyy "Kotitalouksien jakautuminen tulokymmenyksen ja viitehenkilön iän mukaan"
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...
"Kotitalouksien tulojen rakenne desiiliryhmittäin"
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...
"Tulokymmenysten tulo-osuudet (%), keskiarvot, mediaanit ja maksimit"
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Nuoret eivät tietenkään voi heti saada huippupalkkaa, mutta tuloerojen kasvu on suurin huolenaihe. Kukaan ei ole kymmenkertaisesti parempi toista. Työttömyys on toinen huolenaihe ja pudokkaiden määrä joista saattaa kehittyä ns radikaali-ilmiöitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset