Koulutus, palkka ja tulonsiirrot
Tilastokeskuksen sivuilta löytyi nippelitietoa palkkatasoista ja työurien pituudesta, sekä Veroviraston sivuilta laskin veroprosentit, sekä ETKn sivuilta työeläkkeiden laskukaavat. Koulutus takaa paremman ansiotason, mutta myös kovemmat verot, jotka kompensoituvat vasta työeläkkeellä jos pitkän iän sattuu saamaan. Luvut ovat 2015 vuoden tilastoista ja verotukset laskin 2017 perusteella, ilman mitään mahdollisia inflaatioita, indeksikorotuksia, palkankorotuksia yms. Ainut mikä on "todellisuudesta irrallaan" on, jotta laskin työuran jokaisen vuoden samanlaiseksi (palkka*työvuodet+työmarkkinatuki*ei työlliset vuodet)...niin ja oli toinenkin, työllisyysajan ulkopuolella olleen ajan laskin työmarkkinatuen perusteella pelkästään, etten sotkenut mahdollisia opintotukia, toimeentulotukia, asumistukia, ansiosidonnaisia ja mitä näitä nyt onkaan.
Jokainen saa alkuun sen noin parikymmentä tonnia lapsilisiä tulonsiirto-sarakkeeseen lapsuusvuosiltaan ja 18 vuotiaina aloittavat työuran (no ehkä tässä on kolmas epärealistisuus, mutta ajattelinkin laskea koko iän mittaisena näitten tulonsiirtojen vaikutukset ja tasaantuvat tosiaan siinä vaiheessa, kun esimerkkihenkilöt menevät eläkkeelle).
Niin ja nämä ovat edelleenkin keskiarvoja Tilastokeskuksen lukujen pohjalta. Jos saat satatonnia vuosiliksaa, niin hyvä sinulle.
Muutama luku
Eläkkeelle esimerkkihenkilöt siirtyvät:
Ei perusasteen jälkeistä tutkintoa 56,6 vuotiaana
Keskiaste 60,2
Alin korkea-aste / Alempi korkeakouluaste 61,3
Ylempi korkeakouluaste / Tutkijakoulutusaste 62,7
Työelämässä
Ei perusasteen jälkeistä tutkintoa 20,6 vuotta
Keskiaste 31,7
Alin korkea-aste / Alempi korkeakouluaste 38,5
Ylempi korkeakouluaste / Tutkijakoulutusaste 40,8
Tulonsiirroissa "voitolle jääminen"
Ei perusasteen jälkeistä tutkintoa 60 vuotiaana
Keskiaste 73
Alin korkea-aste / Alempi korkeakouluaste 82
Ylempi korkeakouluaste / Tutkijakoulutusaste 91
Kommentoi