Turhia käppyröitä

Työttömyyden selätys Keski-Suomen malliin

  • Päättyneet työttömyysjaksot edellisen vuoden aikana
    Päättyneet työttömyysjaksot edellisen vuoden aikana
  • Yhteisluvut jos töihin päässeiksi laskettaisiin 3# kommentissa luetellut.
    Yhteisluvut jos töihin päässeiksi laskettaisiin 3# kommentissa luetellut.

Nyt tuli hyviä uutisia Keski-Suomeen: Työttömien määrä väheni 4 500:lla.

Väite kuulosti niin uskomattomalta, että tarkastelinpa kuinka paljon se on oikeasti parantunut. Lähteenä TEMin Toimiala Online. Mittayksiköksi otin Keski-Suomen alueen päättyneet työttömyysjaksot (uusiakin työttömiä on toki tullut, mutta kyllähän tuokin jo aika paljon kertoo). Vertasin aikajaksoja 2015 lokakuu-2016 syyskuu ja 2016 lokakuu-2017 syyskuu. Työttömyysjaksoja on päättynyt tuoreemman vuoden aikana 7278 enemmän kuin vuotta aiemmin, ja sehän tietää aivan posketonta määrää uusia työpaikkoja! Tai ei sittenkään. Suurin osa päättyneiden työttömyysjaksojen lisääntymisestä on johtunut erinäisten palkattomien valmennusten/kokeilujen lisääntymisestä ja "ei ole uusinut työnhakuaan"=karensseista/luovuttamisesta (osa on toki saanut oikeita töitä, eikä ole ilmoittanut siitä työkkäriin, mutta vähemmistössä ovat). Ainoat luvut, jotka ovat vähentyneet vuodessa ovat työkkärin löytämät palkkatyöt (-226) ja lomautusten/lyhennettyjen työviikkojen loppuminen (-1402).

 

Jos joku saa käännettyä nuo luvut muuksi kuin tilastojen siivoiluksi, niin kertokoon miten se onnistuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole varma siitä, etteikö tuo "ei ole uusinut työnhakuaan" käsittäisi pääasiassa sellaisia, jotka ovat saaneet työpaikan. Aika harva varmaan vapaaehtoisesti päivärahoistaan luopuisi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä saa karenssin ilman mitään hyvää perustelua siihen kurssiin tai tarjottuun työpaikkaan. Silloin tulee tiedoksi, että työnhakusi ei enää ole voimassa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kyllä niitä karenssejakin on määrätty aiempaa tiuhempaan tahtiin.
Uutinen keväältä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/218263-uusi-syste...
"Vielä vuonna 2013 karensseja kertyi noin 4100 vuodessa, kun vuonna 2015 luku oli 17300 ja vuonna 2016 se oli 17400. Merkittävä lisäys tapahtui vuonna 2015, sillä vielä 2014 luku oli 7400."

Jos nyt leikitään kuitenkin, että ihmiset vain olisivat päässeet töihin käsiksi ja siksi jättäneet uusimatta työnhaun, niin ynnäilin toistamiseen.
Jos lasketaan töihin päässeiksi sarakkeet Ei ole uusinut työnhakuaan, Saanut töitä itse, Työllistetty, Työhön EU/ETA-alueelle, Välitetty työhön, Lomautus päättynyt, niin tilanne näyttää silti heikolta. Selvästi enemmän ihmisiä on siirretty eläkkeelle/hippaleikkeihin/palkattomaan ojankaivuuseen tms. Lisäsin numerot tuohon blogikuvitukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset