Turhia käppyröitä

Palkansaajan tuloveroprosentin kehitys

 • Tuloveroprosentit eri tulotasoilla (ja muutos prosenttiyksiköinä)
  Tuloveroprosentit eri tulotasoilla (ja muutos prosenttiyksiköinä)
 • Veroprosentit 1995&2017 tulotasojen mukaan (2017 rahassa)
  Veroprosentit 1995&2017 tulotasojen mukaan (2017 rahassa)
 • Bruttotulojen muutos 1995->2017
  Bruttotulojen muutos 1995->2017
 • Aiemmat kuvat tiivistettynä numeroiksi
  Aiemmat kuvat tiivistettynä numeroiksi
 • Koko aineisto 1991-2017 yhteen kuvaan ympättynä (sininen nettotulo, punainen verot&sotut)
  Koko aineisto 1991-2017 yhteen kuvaan ympättynä (sininen nettotulo, punainen verot&sotut)

Veronmaksajien sivuilta löytyy Palkansaajan tuloveroprosentin kehitys-otsakkeella oleva laskelma työntekijöiden kokonaituloveroista eri vuosilta ja eri tulotasoilla. Se ei kuitenkaan suoraan kertonut, että montako euroa (tai markkaa) monesta eurosta verotettiin. Siispä ansiotaso- ja elinkustannusindeksi avuksi. 2017 luvut ovat merkattu tähdellä (*), koska ne ovat Veronmaksajien omia arvioita ja inflaatiot sun muut on laskettu viimeisimmän tiedon, eikä vuosikeskiarvojen pohjalta. Vuosiksi arpoutuivat 1995 ja 2017, koska tästä tuoreestakin vuodesta löytyi tietoa ja 1995 on ollut kaikkein kovin tuloverotus mittausvälillä.

 

Prosenttiyksiköissä mitattuna pienituloisten verotus on laskenut eniten, jopa siinä määrin, että ettei verojen määrä ole noussut oikeastaan yhtään vuosien varrella, vaikka palkat ovatkin. Euroissa mitattuna eniten ovat hyötyneet isopalkkaiset.

 

Ainakin se tuli tässä mieleen, että loppuukohan koskaan mäkätys ja tyhjän huutelu maailman kovimmista veroista. Muisti ei ainakaan kauaksi näillä kanna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Minusta on hieman hedelmätöntä ottaa jokin yksittäinen vero ja katsella sen kehitystä. Kokonaisuus ratkaisee.

Tilistä kun pidätetään tuloverojen lisäksi kaikenlaista muutakin. Eläkeveroa, työttömyysmaksuveroa jne... Lisäksi tilinauhassa näkymättömiä veroja on paljon, joita sanotaan työnatajamaksuiksi. Sitten vielä kiinteistöverot jne... Loppurahalla menet sitten kauppaan ja eikun veronmaksu jatkuu vaan.

Tämän jälkeen, kun olet maksanut jumalattoman määrän veroja käytät julksia palveluja saat vielä lisäksi maksulappuja kouraasi.

Valtiolla ja kunnilla on sitten vielä muitakin tuloja. Mutta mikään ei riitä ja velkaa otetaan samalla hivutetaan kunnallisveroja ja kiinteistöveroja ylöspäin.

Mäkätys ei lopu. Eikä sen pidäkkään veroasteemme on euroopan neljänneksi korkein.

Politiikan tavoitteena on viime aikoina ollut verotuksen siirtäminen tuloveroista muihin veroihin ja siitä tuo blogauksesi kertoo. Ei se verotuksen kokonaisuudesta kerro mitään muuta.

Mutta jos talous saadaan kasvuun olisi myös hyvä, että verotus lähtisi laskuun. Todellista verojen alennusta saadaan tietenkin myös leikkaamalla julkisesta turhia rönsyjä pois ja tehostamalla sen toimintoja.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Tuo meinaa kokonaistuloveroa. Veronmaksajain sivulle olevassa linkissä: "Esimerkkilaskelmien tuloveroprosentti sisältää kaikki palkkasidonnaiset palkasta perittävät verot ja veroluonteiset maksut (valtion tulovero, keskimääräinen kunnallisvero, keskimääräinen kirkollisvero, yleisradiovero, sairausvakuutuksen päiväraha- ja sairaanhoitomaksut sekä työeläke (alle 53v)- ja työttömyysvakuutusmaksut, jotka ovat muussa verotuksessa vähennyskelpoisia) sekä verottajan viran puolesta automaattisesti tekemät vähennykset."

Kulutus-, kiinteistö- sun muista veroista ei tuloveroilla pääse kuitenkaan vielä eroon. Arvioita niistä voin toki heittää ja olen yrittänytkin, mutta ovat korkeintaan tasolla "valistunut arvaus".
Esim tuossa yksi: http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237970-suom...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä kyllä, mielenkiintoista. Kiitos vain korjauksesta.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palka...

Jeps alkupisteeksi on valittu 90 luvun lama ja silloinhan huipussa käytiin kaikissa mittareissa. Onhan siitä alas tultu. Julkisten menojen suhde bkt:een kävi yli 60%.

Ei kiinsteistö sun muilla pääse eroon tuloveroista. Tuotto on pientä, mutta suunta sinne on ja lisää ne meidän selkänahasta vievät.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotu...

Tuostahan tuota voi seurata pitemmällä ajalla. Siinä näkyy myös tuo 90 luvun piikki.

Ihan raisiolaisena muistaisin kunnallisveroprosentin olleen ennen 90 luvun lamaa 16 paikkeilla. Nyt mennään 19,75 maksut ja kiinteisöverot lisänä. Tosin tuosta verosta on erilaisia vähennyksiäkin. Toisaalta valtion veroissa ollaan tultu alaspäin, mutta tuo kokonaisveroastehan sen sitten kertoo missä mennään.

Lisärahoitusta otetaan vielä velaksi.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotu...

Tuoltakin vielä lisää. Se on aina vähän, että mihin ja mitä vertaa. Jos nyt vertaa vaikka viime vuotta ja sitä tuloverotuksen huippua 1995, niin verotus suhteessa bruttokansantuotteeseen on yhtä kovaa luokkaa. "Oikeat" tuloverot laskeneet, työnantajan sos.vakuutusmaksut laskeneet ja näitten vastapainoksi kulutusverot ja omaisuusverot (kiinteistovero) kasvaneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset