Turhia käppyröitä

EK:n Oksala: Suomessa suurtyöttömyys ja 100 000 täyttämätöntä työpaikkaa

  • Työttömät työnhakijat+lomautetut+palkatta aktivoidut ei opiskelevat ja avoimet työpaikat*Oksalan kerroin
    Työttömät työnhakijat+lomautetut+palkatta aktivoidut ei opiskelevat ja avoimet työpaikat*Oksalan kerroin

EK:n Ilkka Oksalan matematiikalla avoimista työpaikoista 57% jää ilmoittamatta Työvoimatoimistolle. Jos nyt leikisti uskottaisiin, että tämä pitää paikkansa ja jätetään muut huruilunsa pois. Toimialaonlinen dataa käytin hyväksi ja uskon muitta mukinoitta Oksalaa, jotta avoimia työpaikkoja on valtavasti enemmän mitä tilastoidaan (aivan kaikki työttömät ovat sen sijaan kirjoissa ja kansissa, heh). Aktivoituja ei lasketa työttömiksi työnhakijoiksi syystä tai toisesta ja aktivoitujen joukosta laskin pois palkkatuella, vuorotteluvapaasijaisuuksilla ja omaehtoiset opiskelijat, jotta jäljelle jäävät vastikkeellisen sosiaaliturvan auvoisuudesta nauttivat. Työttömien määrään ynnäsin myös lomautetut. Vika on selvästi työttömien saamattomuudessa, eikä työpaikkojen puutteessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ek:n Oksala on arvioinut tuon alakanttiin. Viimeksi kun Sitra teki asiasta perusteellisen selvityksen (julkaistu 12/15) työpaikkoja oli jemmassa noin 360.000.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Työvoimapulan aikana ei luulisi työhakemuksia tulevan satoja kappaleita lähes jokaiseen normaaliin täyspäiväiseen ja vakituiseen työhön, siis sellaiseen normiduuniin, jonka palkalla myös elää. Hakemusten määrä ei ole mauserilla mitattuna pienentynyt viime vuosina, eikä edes viime aikoina.

Pekka Pylkkönen

Työkkäri onkin menettänyt merkityksensä työnvälittäjänä. Vain 5% suomalaisista on saanut nykyisen työpaikkansa työkkärin haun kautta. Loput tulevat muita kanavia pitkin. Ja juuri mainitsemastasi syystä yrityksetkin suhtautuvat usein penseästi työkkäriin. Tarvitaan HR-armeija käymään läpi peräkärryllinen hakemuksia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jospa kaikki ei halua pätkätöitä tai puhelinmyyntitöitä?
Jos palkka on kohdallan joka alata löytyy työttömistä ammattitaitoisia joita on nyt 600 000.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuo satatuhatta se elää edelleen. Viime kesäkuussa hallitus ja erityisesti Kokoomus hehkutti sataa tuhatta avointa työpaikkaa. Kun oli niin hemmetin mukava tasaluku, niin päätin tutkia, mistä se on tullut - sitä kun ei mainittu.

Luku on itse asiassa EK:n tulkinta siitä, että pari vuotta sitten TEM teki kyselyn, jossa kysyttiin työnantajilta käyttävätkö he TE-viranomaisen palveluja työnhaussaan. Puolet ilmoitti etteivät käytä ja tästä EK teki päätelmänään suoran kertolaskun. Eli kerrotaan avoimien työpaikkojen määrä kahdella ja päästään sataan tuhanteen. Sitten vaan rummuttamaan lisää kohtaanto-ongelmasta.

Laskelmassa unohtui kokonaan mm seuraavat:

- TE-toimistojen palveluita käyttävien määrä on eri asia kuin avointen työpaikkojen määrä.
- Osa ministeriön kyselyyn vastanneista kielteisesti vastanneista työnantajista voi olla pieniä yrityksiä, jotka eivät välttämättä laita paikkoja lainkaan avoimeen hakuun tai ylipäätään rekrytoi työntekijöitä.
- Julkisia hakuja hyödyntävät yhä lukuisat suuret työnantajat, jotka myös palkkaavat keskimääräistä enemmän työntekijöitä.

Joten virallisena totuutena kiertävälle sadantuhannen työpaikan luvulle löytyi siis varsin hutera laskutapa. Se ei haitannut sitä, että esim ministeri Lintilä ja hallitus nielivät suoraan EK:n lobbaukset ja toistelivat sitä totuutena. Täällä Puheenvuorossakin EK:n disinformaation suoran jakamisen kuningas Harri Jaskari kirjoitti aiheesta peräti kaksi blogia.

Näin luotujen mielikuvien avulla sitten kepitetään edelleen. [tässä kohtaa muutama kirosana, jota ei saa täällä lausua %?#!]

Lisää sopivista tilastoista blogissani, tunti aktivointityötähän viikossa tekee työttömästä työllisen tilastoissa.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset