Turhia käppyröitä

Asukkaiden hinta yhteiskunnalle 1800-luvulta lähtien

  • Asukkaiden hinta yhteiskunnalle 1800-luvulta lähtien

Toki olisi mielenkiintoista nähdä miten oikeasti verotukset sun muut menivät joskus 1800-luvun puolella, mutta sitä odotellessa vertailen aikakausia vain laittamalla nykyihmiset veroineen, sosiaaliturvineen sun muineen menneisyyteen.

 

YLEllä oli juttu "Katso, mitä maksat yhteiskunnalle!". Siitä sipaisin talteen väestön "hinnan" yhteiskunnalle viisivuotiskausittain ja väestörakenteen tarkastelin Tilastokeskuksen sivuilta aina vuoteen 1865 asti. Koska tuo nettomaksajien ja nettosaajien suhde on melko erilainen synnyinvuoden perusteella, niin vertasin synnyinvuosia 1960 ja 2009. Aika erilaiset kuvaajathan noista tuli lopulta. Jos ja jos 1800-luvulla olisi ollut yhtä mittavaa lapsiin panostaminen kuin nykylapsilla, niin Suomi ollut väestörakenteensa takia täysin konkurssissa (vastapainoksi toki lapsikuolleisuus ja lukutaito ym olisivat olleet ihan eri tasolla, ehkä myös syntyvyyskin. Omat haasteensa väestörakenne joka tapauksessa tuo julkiselle sektorille nykyään, kun hupusta (1989 tai 2002) on lasketeltu jo pidemmän aikaan. En usko, että noiden synnyinvuosien välimaastossa olisi ainakaan suuresti erilaisia käyriä odotettavissa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Myönnän etten ole hyvä selittämään mitä nämä kaavioni aina esittävät. Jos tämä avaisi edes vähän:

En tarkalleen tiedä mistä YLEn lukemat olivat (lähteitä oli paljon mainittu heidän jutussaan).
Luku kuvaa sitä kuinka paljon keskimääräinen asukas maksoi veroja - sai yhteiskunnalta tukea ja palveluita tuon YLE-graafin pohjalta. -1000€ meinaa, jotta JOS 1865 olisivat nuo verot/tuet +palvelut olleet samanlaisia kuin 2009 syntyneillä ennustetaan olevan. +2500€ taas, jos mentäisiin 1960 syntyneiden elinkaariverojen/tukien +palvelujen mukaan. Valtaisa ero noiden välillä johtuu lähinnä siitä, että nykylapsiin panostetaan paljon enemmän kuin 1960 syntyneisiin, ja siitä että väestöpyramidi näytti tuohon aikaan todellakin pyramidilta. Jos ja jos jaksaisi hutkia, niin väestöennusteitahan löytyy jonnekin 2065 asti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset