Turhia käppyröitä

Kohtaanto-ongelmaa, ammattilaiset tekevät töitä ilmaiseksi

  • Ammattialat, joilla enemmän harjoittelijoita ja kuntsareita kuin avoimia työpaikkoja
    Ammattialat, joilla enemmän harjoittelijoita ja kuntsareita kuin avoimia työpaikkoja

Syitä en ala arvailemaan, enkä sitäkään tekevätkö ammattityöntekijät kuntouttavassa työtoiminnassa tai työharjoittelussa alansa oikeita töitä palkatta vai keittävätkö kahvia välillä kelloa katsoen. Silti on omituista, että monien töiden ammattilaisia on tekemässä ilmaishommia eikä täyttämässä avoimia työpaikkoja. Toisaalta tuli mieleen, että kuinka paljon työmarkkinat häiriintyvät siitä, että avoimia työpaikkoja on vähän, mutta samaan aikaan paljon palkattomia ammattilaisia "harjoittelemassa". Siis sellainen, että monilla aloilla kyllä on tarjota töitä palkatta, muttei palkan kanssa, ja se vääristää ennestään työmarkkinoita.

 

Ammattialoja oli pitkät rimpsut, mutta keskityn vain niihin, joitten alojen ammattilaisia on enemmän näissä ilmaistöissä kuin on avoimia työpaikkoja MOLlin tilastoissa.

Ammatti [lyhenteet TEMin keksintöä] --- (avoimet työpaikat - kuntouttava työtoiminta - työharjoittelu):

Elintarv.-,puutyö-,vaatetus-,jalkinealan valmist. -954

Maanviljelijät ja eläintenkasvattajat ym. -618

Toimistotyöntekijät -541

Käsityötuotevalmist., hienomek., painoalan työnt. -213

Informaatio-, tietoliikenneteknologian asiantunt. -169

Metsä- ja kalatalouden työntekijät -71

Maa-, metsä- ja kalatalouden avustavat työntekijät -11

Sähkö- ja elektroniikka-alan työntekijät -7

Kaikki ammattialat huomioon ottaen kylmästi laskien avoimista työpaikoista katoaisi 20 tuhatta (42 tuhatta -> 22 tuhatta), jos ammattilaiset täyttäisivät avoimet työpaikat. Mukaan ei ole laskettu "ei ammattia"-sarakkeeseen kuuluvia pariakymmentä tuhatta henkilöä, joiden ammattitaidoista en tiedä.

 

Voi toki olla myös, ettei julkinen ja yksityinen sektori hyväksikäytä ilmaistyövoimaa laajamittaisesti uuden työvoiman palkkaamisen sijasta (Lohja yhtenä esimerkkinä kylläkin muuta väittää) ja nuo erotukset johtuvat alojen matalapaineesta ja entiset ammattilaiset ovat jääneet työttömiksi (ja harjoittelevat muita aloja), eikä uusiakaan työpaikkoja ole oikeasti tarjota. Ehkä näen salaliittoja siellä missä niitä ei ole. Siksi nykyinen suosikkikuvani loppuun linkkinä.

Niin ja loppuun vielä, että luvut on poimittu TEMin Toimialaonlinesta, jonka tilastoihin suora linkitys ei onnistu edelleenkään ainakaan minun ATK-taidoillani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kertoisitko vähän, että mistä kohtaa otit nuo lukemat sieltä toimialaonlinessa, nro 2205 vai 2310 vai mistä? Ja mitä sieltä valitsit muuttujiksi? Syyskuu 2017... Mitä muuta?

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

1270 ynnäsin avoimet työpaikat. Armeijan ja ilman selkeää toimenkuvaa olevat työpaikat siivosin pois. Noista mainitsemistasi saa(nee) samankaltaiset luvut.
5315 sitten ne harjoittelijat ja kuntouttavassa olevat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset