Turhia käppyröitä

Uudenmaan palkkaköyhyys ja Satakunnan/Kymenlaakson palkkarikkaus

  • Kuinka monta neliötä saa vuokrattua kunkin maakunnan nettopalkoilla
    Kuinka monta neliötä saa vuokrattua kunkin maakunnan nettopalkoilla
  • Kuinka monta neliötä saa ostettua kunkin maakunnan nettopalkoilla
    Kuinka monta neliötä saa ostettua kunkin maakunnan nettopalkoilla
  • Maakuntien keskimääräiset neliöhinnat / neliövuokrilla
    Maakuntien keskimääräiset neliöhinnat / neliövuokrilla

Uudellamaalla on keskimäärin paremmat palkat ja työllisyysastekin on muuta maata korkeammalla, mutta suhteutettuna asumisen hintaan siellä ovat Suomen köyhimmät kokoaikaiset duunarit. 2016 vuoden lukuihin pohjautuen vertailin maakuntien nettopalkkoja vuokriin ja omistusasuntoihin (vanhat asunto-osakkeet).

 

Kuvassa #1 nettopalkat on jaettu maakuntien keskimääräisillä vuokrilla ja järjestetty sen mukaan missä mediaanipalkansaaja on isotuloisin. Kuinka monta neliötä nettopalkalla vuokraisi.

 

Kuvassa #2 nettopalkat on jaettu maakuntien keskimääräisillä vanhojen asunto-osakkeiden neliöhinnoilla ja järjestetty sen mukaan missä mediaanipalkansaaja on isotuloisin. Kuinka monta neliötä nettopalkalla ostaisi.

 

Lopuksi kuvassa #3 vielä näihin liittyvä etiäinen. Maakunnissa on myös isot erot, että paljonko maksaa oma tai vuokra-asunto. Kainuun korvesta on suhteessa halvempaa ostaa asunto kuin Uudeltamaalta. Asuntomarkkinat tietäen onkin sitten eri asia, että meinaako asuntoa vain asumiseen vai meinaako siitä saada tulevaisuudessa muutakin kuin ylläpitokuluja. Kaava oli siis keskimääräiset neliöhinnat / keskimääräisillä vuokrilla.

 

Lähteinä Tilastokeskuksen palkkarakennetilastot 2016 sekä Vanhojen asunto-osakkeiden myyntihinnat ja Veronmaksajien keskusliiton tuloverolaskuri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Sama vertailu kannattaa terveen eläkeläisen tehdä. Pienelläkin eläkkeellä pärjää monessa maassa mukavasti. Suomi kotimaasi ei kuulu näihin maihin.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Voisin minä sellaisenkin tehdä. Eläkkeiden verotuksesta olen löytänyt niukemmalti tietoa. Asumisen ja muun elämisen hintatasoista sitä enemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset