Valtionvelka on pienentynyt kohta kolme vuotta

Valtionvelka kasvaa ennätyssuureksi, uutisoidaan aina vaan uudestaan ja uudestaan kuin ilmastonmuutoksesta ja tulevasta katastrofista. Ilmastonmuutosta ei nyt niin helposti pysäytetä, mutta valtion velkaantuminen on kyllä jo pysäytetty 2015, kuten Jan Hurri kertoi jo viime vuonna. 

 

2015 alusta alkaen valtionvelan nimellisarvo on lisääntynyt 8,2 miljardia  Oikeasti se on vähentynyt peräti 15,9 miljardia. Kikka liittyy siihen, että valtionvelkaa on kuitattu keskuspankkielvytyksellä. Se on se taikaseinä ja Sampo, josta rahaa tulee. Valtio ottaa velkaa itseltään. Koska mitään hyperinflaatioita tai edes inflaation poikasta ei ole näkynyt tässä, niin tuo elvytysohjelma jatkunee hamaan tulevaisuuteen saakka.

 

Ovathan ne Keskuspankin miljardit oikeaa velkaa, mutta niitten takaisinmaksaminen onkin vähän niin ja näin. Mitä keskuspankki tekisi rahalla, jota ei ollut olemassa ennenkuin itse raapustivat vekseliin puumerkin? Jos näitä (nollakorkoisia) lainoja meinataan joskus maksaa takaisin, niin ne voidaan yhtälailla kuitata samansuuruisella keskuspankin lainalla ja ajan saatossa inflaation myötä sillä lainalla ei ole enää arvoa. 

 

Koska en osaa tehdä havainnollistavia kuvia, niin tuossa kutakuinkin keskuspankkirahoitus, kuten minä sen ymmärrän: Valtio tarvitsee miljardin. Keskuspankki painaa miljardin setelin ja antaa sen valtiolle 0%-korolla. 10 vuoden päästä Valtio ei ole edelleenkään tehnyt ylijäämää, jotta voisi maksaa miljardilainaa (joka inflaation takia on enää 900 miljoonan arvoinen). Keskuspankki painaa uuden miljardin setelin ja antaa sen valtiolle, joka maksaa miljardin lainan takaisin. Kymmenen vuoden päästä sama homma (jolloin velka 800 miljoonan arvoinen) jne. Sadan vuoden päästä Valtiolla on sitten varaa maksaa taskunpohjan kolikoilla miljardilaina keskuspankille, joka pistää ne vaikka pajatsoon.

 

Lähteet:

Suomen Pankin tase

Valtiokonttori

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu