Turhia käppyröitä

Demarinuorten ALV-kannat

  • Maksetut verot alennetun ALV-kannan tuotteista per kulutusyksikkö
    Maksetut verot alennetun ALV-kannan tuotteista per kulutusyksikkö
  • Alennetun ALV-kannan tuotteiden verot suhteessa kokonaistuloihin
    Alennetun ALV-kannan tuotteiden verot suhteessa kokonaistuloihin

Demarinuoret aikoo kannanotossaan yksinkertaistaa verotusta todenteolla. Alennettujen arvonlisäverokantojen poistaminen (ja yleisen ALV-kannan laskeminen 22%:iin), ei niin yllättäen, on kiistanalaisin noista toimista.

 

"Q: Miksi haluatte nostaa ruoan, lääkkeiden, lehtien jne. hintaa?

A: Alemmat arvonlisäverokannat ovat kallis (2,9 mrd euroa) ja huonosti kohdentuva verotuki, josta hyötyvät euromääräisesti eniten suurituloisimmat, koska he kuluttavat myös eniten. Tutkijat ovat varsin laajalti sitä mieltä, että yhtenäinen arvonlisäverokanta olisi tehokkaampi tapa verottaa kulutusta ja että sosiaalipoliittiset tavoitteet on saavutettavissa paremmin muilla tavoin. Meidän mallissa yhteen arvonlisäverokantaan siirtyminen kompensoidaan alentamalla työn verotusta, panostamalla tuntuvasti sosiaaliturvan uudistamiseen Yleisturvaksi, panostamalla tutkimukseen ja innovaatioihin sekä poistamalla apteekkivero. Lisäksi on varmasti paikallaan harkita muitakin menetelmiä, kuten määräaikaista jakelutukea lehdille. Esimerkiksi Tanskassa on käytössä yksi 25 %:n arvonlisäverokanta. Me alentaisimme arvonlisäveron 22 %:iin."

 

Keskityn tuohon tummennettuun. No siis...daa. Tietenkin isotuloiset hyötyvät euroissa laskettuna enemmän alennetuista arvonlisäverokannoista, mutta suhteessa tuloihin näyttää erilaiselta. 2012 kulutustutkimuksen lukuja (kun ei uudempia ole) käytin, kun vertasin noita alemman alv-kannan tuotteiden kulutuksia ja verojen osuutta suhteessa tulotasoihin. Vertailussani ei ole mukana apteekkiveron poistosta tulevaa alennusta lääkkeiden hintoihin (sitä ei kait kukaan vielä tiedä paljon se olisi).

 

Kuulostaisi samalla kuoliniskulta lehdistölle ja kirjallisuudelle, sekä majoitus- ja hotellipalveluille. En vain pysy perillä tuossa, että miten tutkijat ovat päätyneet siihen, että yhtenäinen alv-kanta olisi hyväksi. Jos työtön saisi satkun lisätukea siitä hyvästä, että ruokalaskunsa kasvaa lisäveroista ja apteekkarit veroalen ynnä lehdistö jakelutuet, niin kuulostaa lähinnä peiton jatkamiselta.

 

Seuraavista luvuista tein arvioni:

Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat    14%
Lemmikkieläinten ruoat    14%
Lemmikkieläinten tarvikkeet ja lääkkeet    14% (tarvikkeet menevät täydellä prosentilla, ja lääkkeet 10%, mutta ei ollut eritelty, niin luku on välimaastosta)
Lääkkeet ja vitamiini- ym. valmisteet    10%
Kulttuuripalvelut    10%
Ateriapalvelut    14%
Majoituspalvelut    10%
Kirjat ja lehdet    10%
Kuljetuspalvelut    10%

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä kohtaa pitää olla kiitollinen, että kyseessä on demarinuorten ehdotus, eikä ihan aikuisten demarien. :)

Ehkä se järki kasvaa, kun vanhenee, ainakin toivottavasti. Demareiden verolinjat pitäisi kyllä lailla kieltää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset