Turhia käppyröitä

Yli 64 vuotiaiden kulutusmenot kasvussa, eikä ihme

  • Tulojen muutos euroina asukasta kohden
    Tulojen muutos euroina asukasta kohden
  • Tulojen muutos prosentteina asukasta kohden
    Tulojen muutos prosentteina asukasta kohden

Muunmuassa YLE uutisoi otsikon mukaisesti Tilastokeskuksen julkistusta. Tilastopäällikkö Tarja Hatakka pitää tuloksia yllätyksellisinä. Ei tuo nyt niiiin yllätys pitäisi olla, jos katsoo viikko aiemmin julkaistua Tulonjaon kokonaistilastoa ja vertailee vuosia 2012 ja 2016 ikäryhmittäin. Toki eläkeläisten kulutus on edelleen keskimäärin pienempää kuin (työssäkäyvillä) työikäisillä, minkä nyt ei pitäisi olla yllätys. Sen sijaan vuosi vuodelta suuremmat työeläkkeet eläkkeelle jääville ja samanaikaiset nollakorotukset palkoissa ja indeksileikkaukset etuuksissa näkyvät.

 

Eli lyhyesti: Yli 65 vuotiaiden kulutus on lisääntynyt, koska heillä on keskimäärin aiempaa enemmän millä mällätä. Sen sijaan alle 65 vuotiaiden tulokehitys mataa. Ainut yllätys oli oikeastaan, jotta veronkorotukset ovat syöneet alle 65 vuotiaiden tulojen kasvun.

 

Niin ja luvut ovat edelleen keskiarvoja, jotka eivät lämmitä kansaneläkkeellä eläviä yli 65 vuotiaita tai kasvavien vuokrien kanssa painivia kotitalouksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ikäryhmä 65+ kasvaa koko ajan sekä absoluuttisesti että suhteellisesti, mikä tietysti jo sinänsä lisää sen kautta kulutukseen kulkevan rahan määrää.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Siksi laskinkin henkeä kohti luvut. Sekin tietty nostaa yli 65 vuotiaiden keskiarvoa kivasti, kun suuret ikäluokat aiempia ikäpolvia suurempine työeläkkeineen (ja osa työelämässä jatkaen) nostavat lukuja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Samalla luonnollisesti kansan ostovoima kokonaisuudessaan laskee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset