Turhia käppyröitä

Hallitusten yrittäjäystävällisyys

  • Hallituksien aikana tapahtuneet muutokset yrittäjien ja heidän työmäärissään
    Hallituksien aikana tapahtuneet muutokset yrittäjien ja heidän työmäärissään
  • Vielä sama ilman alkutuotantoa, joka on kadonnut Suomesta luonnonlain mukaisesti.
    Vielä sama ilman alkutuotantoa, joka on kadonnut Suomesta luonnonlain mukaisesti.

En keksi millä muulla yrittäjäystävällisyyttä mittaisi kuin yrittäjien määrällä ja työmäärällä. Sipilän hallituksen ansiosta/huolimatta työläisten määrä on lisääntynyt hyvää vauhtia, MUTTA kiinnitin huomiota siihen, että yrittäjien määrä on laskenut kovasti. Tätä menoa nykyhallitus rikkoo 90-luvun lamahallituksen aikaansaannokset (vaikka silloin vielä oli lisäksi maatiloja, jotka olisivat vähentyneet lamasta huolimatta talouden rakennemuutoksen seurauksena).

 

Suomen yrittäjät mm kehui vajaa kolme vuotta sitten, miten mieluinen hallitusohjelma onkaan. Miten se homma sitten loppupelissä toimii, että yrittäjäystävälliseksi kehuttu hallitus saa yrittäjien määrän vähenemään vinhaa vauhtia hienoisesta talouden noususta huolimatta? Joku yhtälössä mättää.

 

Kuvassa on yrittäjien määrän ja työmäärän erotus hallituksen aloituksesta sen päättymiseen kvartaalitasolla (pl. Sipilä viimeisimpään, IV 2017). Esim kohdassa Katainen-Stubb laskin kansantalouden neljännesvuositilinpidosta yrittäjien määrän ja työmäärän erotuksen 2015 II - 2011 II.

 

EDIT: Lisäsin vielä saman kuvion ilman alkutuotantoa, koska maatalouden luonnonlain mukainen katoaminen rokotti enemmän ja vähemmän Suomessa tehdyn työn määrää. Sipilän aikainen kehitys näyttää entistä heikommalta, johon ei kyennyt edes 90-luvun lamahallitus.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Mittarisi ei oikein ole pätevä. Yrittäjien määrä ei ole selvässä suhteessa hallituksen toimien kanssa. Asiaan vaikuttavat muut tekijät paljon enemmän kuten taloustilanne eli kysyntä, ostovoima ja investointihalukkuus. Hallituksen ja valtion pikku viilaukset ovat mitättömiä vaikutuksiltaan.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

En uskokaan, että hallitukset vaikuttaisivat suuresti palkollisten ja yrittäjien määrään. Enemmän ehkä ihmettelyä tämä blogisutaisuni, että miksi talouden hienoisesta noususta ja yrittäjien tykkäämästä hallituksesta huolimatta yrittäjien määrä laskee vinhaa vauhtia.

Juha Hämäläinen

Talouden nousu parilla prosentilla ei ole vielä riittävä kannustin ottaa riskiä. Meille on annettu hyvin väärä kuva hyvästä tilanteesta.

Selkeä selitys yrittäjien vähenemiselle on, että monet epätoivoisesti ja heikoin tuloksin yrittäneet ovat siirtyneet palkkatöihin varman leivän syrjään, kun nyt töitä tarjolla.

Tutki miten kävi 90-luvulla. Nousu tuli nopeasti ja vahvana alkaen 1994 vuoden lopulta. Katso oliko sama ilmiö silloin.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #3

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/sq/cd0b600d-2421-471c-...

Lipposen aikaan oli vielä alkutuotantoa kadotettavaksi, mutta muu yrittäjyys lisääntyi tai pysyi entisellään. Nyt yrittäjiä on poistunut alalta kuin alalta 90-luvun alun malliin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Vautsi, mahtava havainto. Jokainen tiesi että kikyily on tuhoisaa mutta että se on noin tuhoisaa, oli yllätys.

Pekka Iiskonmaki

Miksi joku perustaisi yrityksen Suomeen?

Syyt on pitkälti sama kuin synnyttämisessä. Ei Suomeen kannata lapsia tehdä.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen

Ei minusta olisi yrittäjäksi, mutta monista muista tuntui olevan ennen Sipilän norminpurkutalkoita ja yrittäjäystävällistä politiikkaa. Varustelekan johtajahan se sanoi, että se on sama kaikille.
https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-20000...

Ei se syntyvyys ole isoa ollut muissakaan maissa ja lähinnä laskenut käänteisesti talouden kasvuun verrattuna:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/thumb/d/dd/Total_fertility_rate%2C_1960–2015_%28live_births_per_woman%29_YB17.png/800px-Total_fertility_rate%2C_1960–2015_%28live_births_per_woman%29_YB17.png

Pekka Iiskonmaki

Ilman yrittäjiä ei ole työtä ja verotuloja.

Suomi hirtti itsensä liian korkeaan verokantaan.

Siinä ei enään yrittäjä pärjää, koska kaikki verot on hinnoissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset