Turhia käppyröitä

Suomi voittaja, sarjassa työvoimakustannukset

  • Työvoimakustannusten kehitys
    Työvoimakustannusten kehitys

Taitaa olla kolmas hallituksen suursaavutusten listaamisiin liittyvä pätkä. Totesin kahdessa aiemmassa, että yrittäjien määrä on laskenut hurjasti ja jotta työttömyys on vähentynyt kolmanneksi vähiten Euroopan alueella. Nuo seikat ovat varmaan sitten johtuneet siitä, että ahneet työläiset vievät yrittäjät perikatoon hulvattomilla palkkavaatimuksillaan ja palkan sivukulut päälle...tai sitten eivät. Nykyhallituksen aikana Suomessa työvoimakustannukset ovat ainoana EU-maana laskeneet, -1,3% (tai no Italiassa luku oli -0,1% mikä voi mennä pyöristyksien piikkiin).

 

Onko se sitten hyvä vai huono? Aika yskähtelevää on tuo talouskasvu ja työllisyyskehitys ollut muihin nähden. Toisaalta eipähän tarvinne enää kuulla kitinää EKn suunnalta, miten Suomen kilpailijamaissa sitä ja tätä tättärää.

 

Lähteenä Eurostat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Työttömyyskehityksen vertaaminen oli sinänsä puutteellista että Suomessa piilotyöttömistä on virrannut poikkeuksellisen paljon porukkaa työttömiksi. Olisi ollut ainakin syytä tarkastella työllisyyskehitystä siinä rinnalla.

Työvoimakustannusten lasku on kyllä ihan perusteltua pitkän ajan tuottavuuskehitykseen suhteutettuna. Toki jos talouskasvu edelleen jatkuu, myös palkkojen on parempi ruveta kasvamaan nykyistä nopeammin. Käytännössähän laskun selittää kiky.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kunhan minä tässä... Aikeissa on kyllä jatkaa työllisyyden ja kansantalouden työtuntien osalta. Työläisten määrä on Suomessa lisääntynyt, mutta kansantalouden työtunnit oikeastaan eivät (osa-aikaisten määrän lisääntyminen selittää osan).

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tätähän pitää nyt sitten jatkaa ainakin seuraava vuosikymmen. Sitten palkat alkavat olla tasoissa virolaisten ja puolalaisten kanssa. Tosin sitten on varmaan avattu jo työmarkkinat ukrainaan ja ehkä kaikkialle.

Tällä hetkellä ulkomaisen vuokratyöläisen tuntiveloitus on matalampi, mitä meidän työtunnin hinta ja siitä firma ei saa vielä senttiäkään. Ulkomaisen halpatyövoiman määrä kasvaa jatkuvasti. Jos on tarvetta lisätyövoimasta se vuokrataan tällaiselta yritykseltä. Urakat myös pilkotaan ja myydään ulkomaisille yrityksille, jos vain mahdollista. Nämä yritykset maksavat voittonsa kotimaihinsa. Epäilen, että työntekijät eivät maksa veroja minnekkään ja eipä niistä palkoista pystyisikään. Usein nämä vuokrafirmat eivät palkkaa työntekijöitään, vaan he ovat ns toiminimellä. Jos toiminimelle maksetaan 16e tunnissa se tarkoittaisi jotakin 9 palkkaa, josta vielä verot. Nämä siis ns ammattimiehille. Siivouksessa häärää firmoja, joiden tuntilaskutus on 16e luokkaa. Mitä voi sitten jäädä selle työntekijälle? 3-5e?

Eli nämä talkoot jatkuvat. Tuossa sarakkeessa meidän pitää olla vielä pitkään miinusmerkkisiä.

Julkinen puolihan tältä on suojattu. Ja jos itse mahtuu kuitenkin joukkoon, niin mitä väliä.

Mikähän tuo ulkomaisen työvoiman määrä sitten on. Tilastokeskus kertoo tilastoinnin olevan puutteellista. Kaikenlaista valttikorttia on, mutta tähänkään se ei pure. Joten todellinen määrä? 100 000-200 000 vai enemmän?

Mihin heidän työtuntisa lienee kirjattu? Tuskin mihinkään. Ainakin työtunteja tulee 6 päivää viikossa 10h ma-pe ja 8 la näyttää olevan jonkinklainen normi. Tosin sitten ollaan välillä kuukausia pois, jotta verotusoikeutta ei synny.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sama duuni, sama palkka. EU n alueella. / aiheesta SVT

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lika-lon-princi...

Saattaa tilanne työvoimakustannusten osalta vähitellen muuttua. Itäisen Euroopan maat ovat sopimusta tähän asti vastustaneet. Mielenkiintoista nähdä, kuinka sopimuksen valvonta hoituu käytännössä, jos työläinen on työsopmuksessa vaikkapa Varsovalaisen kiinteistöhuoltoyhtiön kirjoillla ? Tai mikälaiset on rikkomuksesta sanktiot ja mikä instanssi tuomitsee rikkomukset. Ketjuuntuneissa urakoissa valvonta on vähintäänkin haasteellista,

Joka tapauksessa Suomen hallitukselle tämä allekirjoitettu sopimus aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta eihän tuo sopimus tietenkään koske Afrikan mantereelta saapuvia reppanoita. Niille tulijoille kun voidaan toki maksaa vaikka banaaneissa ja valtion pussista pannaan sitten loput.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Erinomaista. Sipilän hallitus näyttää onnistuneen yhdessä tavoitteessaan. Ehkä Suomen talouskasvu on sittenkin ainakin osittain Sipilän ansiota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset