Turhia käppyröitä

Ratkaisu huonoon huoltosuhteeseen, tupakkaa ja läskiä aikakoneella

  • Väestöpyramidi
    Väestöpyramidi

Suomessa on verrattain huono väestöllinen huoltosuhde, mitä paikkaa väliaikaisesti lähinnä ennätyksellisen huono syntyvyys. Yksi mikä on päästänyt tilanteen näin huonoksi on entistä parempi terveydenhuolto, parantuneet elintavat ja yleinen turvallisuus.

 

Tilastokeskuksen sivuilla vanhin luku ikäluokkien kuolleisuudesta oli 1986 vuodelta ja tuorein 2016. Toin kuolleisuusluvut kolmenkymmenen vuoden takaa tähän päivää ja askartelin väestöpyramidit sellaisiksi miltä ne näyttäisivät, jos elettäisiin sitä "vanhaa hyvää aikaa", jolloin nyt ei ollut niin väliksi, jos tuli vähän humalassa töihin ja tupakka paloi kahvitaukohuoneessa.

 

Väestöllinen huoltosuhden merkkaa ei työikäisten (0-14&65+) suhdetta työikäisiin (15-64v). 2016 tämä luku 59,1, 1986 elintapatottumuksilla ja terveydenhuollolla lukema olisikin enää 52,1.

 

Kuvassa väestöpyramidi kallellaan, koska en saanut tarpeeksi tolkullista pystykäyrää askarreltua. Yläpuolella naiset, joiden elintaival alkaisi lyhetä siinä kuudenkympin korvilla 1986 tekniikalla ja elintavoilla, alapuolella taas miehet, jotka olisivat alkaneet kuolla tiuhemmin jo viidenkympin jälkeen.

 

Kukaan tuskin haluaisi kuolla parantaakseen väestöllistä huoltosuhdetta, mutta parantuneet elintavat ja terveydenhoito ovat yksi syy miksi meillä on "huono" tilanne.

 

Pitkää ikää kaikille toivottaen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Aleneva syntyvyyshän on hyvä asia monin tavoin. Se tulee muutamien vuosikymmenien kuluttua vähentämään sairaiden, eläkeläisten ja työttömien määrää radikaalisti. Jos Sipila vielä silloin elää, niin hän voi kehuskella että aloitti positiivisen kehityskulun yhteiskunnassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos tämä olikin Hiilamon idea, kun viikolla ehdotti nikotiinikorvaustuotteiden siirtämistä takaisin apteekkiin. Saatavuuden heikentäminen suhteessa itse tupakkaan auttaisi varmaan huoltosuhdetta jatkossa. Alkoholin suhteenhan ollaan jo merkittävästi edistytty varsinkin, kun nuoret juovat vähemmän, mutta vanhemmat sukupolvet edelleen reippaasti ja laajenevalla saatavuudella sekä ajallisesti että kauppojen osalta. ;-)

PS. En ollenkaan vastusta alkoholilainsäädännön muutoksia vaan lähinnä totean asian.

Pekka Iiskonmaki

Valtio joka tuhosi kerralla 66.000 yrittäjää ei tarvitse uusia kansalaisia.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Tällainen yksittäinen irrallinen asia kuvaa huonosti mitään huoltosuhdetta. Todellisuudessa "huollettavien piirissä" myös ne 18-65 ikävuosien välillä olevat työttömät yms.

Niin kauan, kun tuosta työikäisten joukosta 400 000 on työttömänä tai kaikenlaisissa koulutuksissa ja muiden tukien varassa, meillä ei ole huoltosuhteesta mitään huolta.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Tämä ei näköjään taaskaan tajunnut ilmoittaa uusista viesteistä sähköpostiini. Jos nyt leikitään, että meille jäisi suhteessa samanlainen työttömyysaste, niin siitä huolimatta TALOUDELLINEN huoltosuhde korjaantuisi paljon, jos seniorikansalaisia olisi nykyistä vähemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset