Turhia käppyröitä

Yhteiskunnan palvelut ja tuloerot

  • Gini-indeksit
    Gini-indeksit
  • Julkisen sektorin palveluiden tuloeroja tasaava vaikutus
    Julkisen sektorin palveluiden tuloeroja tasaava vaikutus

Kotitalouksien oikaistuista käytettävissä olevista tuloista lyhyt selostus ja kuvaaja Findikaattorin sivuilta. Sen pohjalta lähdin laskemaan, että entä jos yhteiskunnalta saadut palvelut ynnäisi tulonjakotilastoihin kullekin tulodesiilille. Nyt joku linkkinikkari varmaan sanoo, että tästä löytyy jotain tieteellistä laskelmaakin, mutta tässä nyt omat laskelmat netistä napattujen lukujen ja gini-indeksi -laskurin perusteella.

 

Syy laskemiseen oli, että loppujen lopuksi isoilla tuloillakaan ei paljoa tekisi, jos saisi maksaa itsensä kipeäksi ilman verorahoin alennettuja terveyskeskushintoja, koulujen lounaat olisivat maksullisia tai teillä olisi tienkäyttömaksuja jne. Se olisi mennyt turhan korkean tason matematiikaksi, että käyttävätkö kansalaiset tasaisesti tulotasosta riippumatta yhteiskunnan palveluita, niin laskin, jotta jokainen käyttäisi palveluja yhtä paljon.

 

Ensimmäisessä kuvassa on Tilastokeskuksen antamat lukemat gini-indekseistä kahdelle eri tulonjakotilastolle, sekä niiden alapuolella tilanne, jos jokaisen kansalaisen yhteiskunnan palvelut laskettaisiin rahatulojen päälle.

 

Toisessa kuvassa on näiden palveluiden tuloeroja tasaava vaikutus.

 

Linkkejä vielä loppuun:

Tulonjaon kokonaistilasto

Tulonjakotilasto

Kansantalouden tilinpito (Kotitalouksien tunnuslukuja)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Vielä kun oikaistun graafin vetäisi 1960-luvulta tähän päivään niin avot!

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Siinä tapauksessa tarvitsisin lukuja, joista en tiedä, että löytyykö edes Tilastokeskuksen kammareista. Kansantalouden lukuja löysin 1975 vuoteen ja tarkemmat tulonjakotilaston luvut alkavat vasta 1987 vuodesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset