Turhia käppyröitä

Asumistuet kattavat 1/6 kokonaisvuokramenoista

  • Vuokramenot, asumistuet ja vuokratulot tulodesiileittäin 2016 (milj. €)
    Vuokramenot, asumistuet ja vuokratulot tulodesiileittäin 2016 (milj. €)

Asumistukia saa osa myös omistusasuntoihinkin, mutta luvuista ne olisivat pieni osa, joten jätin pois sen sotkemasta arviotani. Luvut perustuvat 2016 vuoteen, koska se on tuorein tulonjakotilaston osa.

 

Kokonaisluvuksi sain 10,6 miljardia euroa vuodessa, jonka kansalaiset maksaisivat asuntojen vuokramenoja. Asumismenoja ja asumistukimenoja sain lasketeltua keskimääräistä neliövuokraa, tulodesiilien asuntojen hallintasuhdetta, keskimääräisiä asumisneliöitä jne. Asumistukien yhteislukemaksi sain 1,8 miljardia (1,9 miljardia olivat virallisemmat lukemat, joten en nyt ihan hatelikossa ollut noista keskiarvoista arpomalla). Asumistuiksi laskin yleisen asumistuen, eläkeläisten asumistuen, sekä kolmasosan opintotuista (joihin opiskelijan asumislisä kuuluu ja on aika pilkulleen kolmasosan kaikista opintotukimenoista).

 

Keskineliövuokrat ja asumisväljyydet huomioon ottaen asumistuet olisivat kattaineet noin 300.000 ihmisen asumiset vuonna 2016. En tiedä millä vuokramenoja sitten katetaan, kun pienituloisimpienkin kohdalla asumistukien osuus kokonaisvuokramenoista on 30% luokkaa. Tulorajojen nyt ei luulisi tulevan vastaan, kun I tulodesiilin talouksien käytettävissä olevat tulot olivat luokkaa 1100e kuukautta kohti.

 

Vielä lisäsin yhden palkin vuokramenojen ja asumistukien lisäksi, vuokratulot. Yksityisten vuokratulot kokonaisvuokrapotista olivat luokkaa 1/7, loppujen mennessä erinäisille kaupungeille, säätiöille, yhtiöille ja mitä näitä nyt onkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Asumistukihan ei ole de facto alimpien kansankerrosten tukea vaan esimerkki keskiluokan tuesta: tulonsiirtoa valtiolta yksityisille ja institutionaalisille asuntosijoittajille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei yksinään asumistuki ole tarkasteltaessa merkittävä vaan kokonaisuus miten paljon verovaroin tuetaan ylipäänsä asumista. On huomioitava myös asumiskustannuksiin maksettu perustoimeentulotuki.

Perustoimeentulotukea maksettiin kaikkiaan 722,1 milj. euroa vuonna 2017. Kolmasosa menoista maksettiin pääkaupunkiseudulle.

Tuen keskimääräistä suurempaa määrää ja pidempää kestoa selittää osaltaan pääkaupunkiseudun muuta maata suuremmat asumiskustannukset. Alueella asuu myös muuta maata enemmän kotitalouksia, joilla ei ole verotettavia tuloja. Ensisijaisten tulonlähteiden puuttuminen kasvattaa perustoimeentulotuen tarvetta.

http://www.kela.fi/-/yli-400-000-henkiloa-sai-peru...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset