Turhia käppyröitä

Suomen kansantalouden tuottavuuden kasvu

  • Kansantalouden tuottavuuden kasvu
    Kansantalouden tuottavuuden kasvu

Ynnäilin Kansantalouden tilinpidon lukuja aikaväliltä 1860-2017 ja vertasin bruttokansantuotetta työtunteihin. Niistä pääsin siihen, että tuolla aikavälillä keskimääräinen tuottavuuden kasvu työtuntia kohden on ollut noin 2,12% vuotta kohden, mikä taassain on johtunut paremmista työkaluista, paremmista palkoista, paremmasta kaikesta. Kolmeen ajanjaksoon voisi tuon jakaa. Hitaamman kehittymisen kausi aina Toisen Maailmansodan päättymiseen saakka (1860-1945 välillä tuottavuuden kasvu oli keskimäärin 1,3% vuodessa), teollistunut Suomi (1945-2007 keskimäärin 3,57%) ja Nokian/euroalueen/sun muiden kriisit 2007 aina näihin päiviin asti, jonka aikana tuottavuuskehitys on ollut olematonta.

 

Kuvaaja esittää kaikessa hienoudessaan sitä, että kuinka paljon kulloisen vuoden kehitys oli edellä tai jäljessä 1860-2017 aikavälin kehitystä. Ennen Toisen Maailmansodan päättymistä käyrä oli ehtinyt laskea paljon keskiarvon alle, mutta sen jälkeen alkanut teollistuminen nosti lukemat plussan puolelle...ja kymmenen vuoden takaiset kriisit palauttavat vuoristoradan samalle viivalle, josta se lähti 1860.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Näyttäisi siltä, että kansantalous on kasvanut parhaiten presidentti Kekkosen talouspolitiikan avulla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö tuossa suurin talouskasvu sijoitu presidentti Halosen kaudelle, jos nyt presidenttien mukaan asiaa katsotaan? Jopa presidentti Niinistön ajan surkea talouskasvu on kuvaajan mukaan ollut noin puolet nopeampaa, kuin Kekkosen aikana keskimäärin.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Maxille. Kun käyrä nousi, niin tuottavuus kehittyi keskimääräistä paremmin ja toisinpäin. 1945-2007 tuottavuus kasvoi melko livakkaa tahtia, olipa presidenttinä Kekkonen tai Halonen.

Ei mikään selkeä käyrä, myönnän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #3

Kekkosen aikana käyrässä on suurin kulmakerroin, eli tarkoittaako se sitä, että kasvamisen kasvu oli nopeinta ?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #4

Noin se on tulkittava. Olisin voinut ne kulmakertoimetkin lisätä tuohon, niin kertoisi ehkä paremmin mitä tuo kuvaaja ajaa takaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset