Unkarin päätön vaalijärjestelmä Suomeen ujutettuna

Unkarin Fideszin voittoa on tuuleteltu lähinnä Perussuomalaisissa piireissä. Onhan hänellä ollut yhtä paljon teemoja vaalikampanjoinnissaan kuin keskiverrolla persulla, kuten maahanmuutto, maahanmuuttajat ja islamisaatio. Vaalitkin olivat tosi rehelliset, eikä mitään vaalivilppiä ollut jne… Kyllähän ne _periaatteessa_ ihan rehelliset vaalit olivat, mutta vaalijärjestelmän mulkkauksilla lopputulos oli ennalta päätetty.

 

Joka tapauksessa, jos Suomeen ympättäisiin tuo heidän vaalitapansa nykyisellä ja entisellä vaalipiirijaolla (toki ne voisi vääntää vielä sellaisiksi, että Helsingin vaalipiiriäkin vedettäisiin niin pitkälle maaseudulle, että Keskusta nousisi suurimmaksi tms), niin ei olisi montaa perussuomalaista tuulettelemassa ainakaan eduskunnassa veljeskansan poliittisen järjestelmän auvoisuutta. Ahvenanmaan jätin laskuista pois, he saakoot 200. paikan sitten.

 

Listaanpa muutaman mieleen tulevan jutun:

– 93 paikkaa jaetaan meidän (eurovaalien) tyyliin d'hondtin menetelmällä yhdellä vaalipiirillä…paitsi suosituin puolue saa lisä-ääniä erotuksen verran mitä on matkaa toiseksi tulleeseen puolueeseen.

– 106 paikkaa jaetaan siten, jotta vaalipiirin suosituin puolue saa kaikki paikat.

– 5% äänikynnys.

 

Dataa jaksoin kaivaa vuoden 1983 eduskuntavaaleista näihin päiviin. Kaikissa vaaleissa Suomen järjestelmään verrattuna voittaja, eli meidän järjestelmään verrattuna enemmän kansanedustajan paikkoja, sai Keskusta, muut voittajat olivat Kokoomus/SDP aina silloin, kun he saivat vaalivoiton. Pienemmät puolueet olisivat olleet tappiolla vaaleista toiseen ja KD/RKP olisivat saaneet mittausvälillä vain pari kertaa edustajia. Suurin voitto olisi tullut SDP:lle 1995, jolloin Unkarin järjestelmällä he olisivat saaneet 113 paikkaa ja olisivat voineet muodostaa hallituksen vaikka keskenäänkin.

 

2015 vaaleissa suurin häviäjä Unkarin mallilla olisi ollut Perussuomalaiset. Eivät he olisi tuolla vaalitavalla jytkyilleet kyllä 2011 vaaleissakaan…Että olisi siinä jotain hyvää ehkä ollut 😉

 

Kuvissa PS edustaa sekä Perussuomalaisia, että SMP:tä ja VAS Vasemmistoliiton lisäksi SKDL:ää.

 

Ensimmäisessä kuvassa Suomen vaalien tulokset on vedetty Unkarin vaalitavalla laskettuna.

 

Toisessa kuvassa järjestelmävaihdoksen voittajat ja häviäjät menneissä vaaleissa tylsinä lukuina.

 

Kolmannessa kuvassa on 2015 vaalien tulos unkarilaisella vaalitavalla, 106 paikkaa vaalipiireittäin ja 93 paikkaa valtakunnallisen äänestystuloksen mukaan.

 

Viimeisessä kuvassa 2015 vaalien tulos on esitetty unkarilaisella ja suomalaisella vaalitavalla lopputuloksen osalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu