Turhia käppyröitä

Inflaatio tulotasoittain

  • Kuluttajahintaindeksi tuloviidensille
    Kuluttajahintaindeksi tuloviidensille
  • Tuloviidensien inflaatio
    Tuloviidensien inflaatio
  • Tuloviidennen inflaatio - Kaikkien kotitalouksien inflaatio
    Tuloviidennen inflaatio - Kaikkien kotitalouksien inflaatio

Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-aviisissa oli juttu "Köyhyysrajalla hinnat ovat nousseet enemmän". Ajattelin silti tehdä oman version käyttäen Kotitalouksien kulutus-tilastoa, sekä Kuluttajahintaindeksiä.

Inflaatiolukemat olivat vähän pienemmät mitä virallisesti. Ehkä Kotitalouksien kulutus-tilastossa vastanneet eivät edusta tarpeeksi tarkkaan väestön kulutustottumuksia, tai sitten Kuluttajahintaindeksi elää sen mukaan kuinka ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu, tai sitten joku muu syy... Joka tapauksessa lukemani pohjautuvat 2016 vuoden kotitalouksien kulutukseen ja siitä laskin joka kuukaudelle kulutuksen arvon, sekä niiden suhteita toisiinsa, inflaatioita jne.

Kuva 1: Kotitalouksien kulutus-tilastosta johdettu kulutusmenot tuloviidensille siten, jotta tammikuu 2000 saa arvon 100. Käyrät kulkevat aika yhtä rataa, kunnes kymmenisen vuotta sitten kaksi alinta kvintiiliä erosivat muista.

 

Kuva 2: Ryhmien inflaatioprosentti kulloisenakin kuukautena. Muut kulkevat aika rinnan, paitsi I tuloviidennes.

 

Kuva 3: Edellinen kuva siten, jotta tuloviidensien inflaatiosta on vähennetty kaikkien kotitalouksien inflaatio. Talouden mataessa pienituloisen inflaatio on ollut useimmiten muita kovempi, nousukaudella taas muita pienempi, ainakin jos edellistä 12 vuotta katsoo.

 

Mainittakoon vielä tärkeä seikka, jotta pienituloisten muita suurempi inflaatio selittyy lähes yksinomaan suurilla vuokramenoilla, jotka ovat kasvaneet normi-inflaatiota nopeammin. Jos asumiskustannukset poistetaan, niin tuloviidensien inflaatiot ovat lähes identtisiä, hyödykkeiden tasapainottaessa toisiaan. Se ei toki lämmitä heitä, jotka keikkuvat asumistuen rajamailla.

 

Rimpsu kulutuskategorioista, jotka olivat mukana (koska usean sadan tuotteen erikseen taulukointi meni turhan monimutkaiseksi, kun eivät löytyneet samasta kohtaa Kulutus- ja kulututtajahinta-tilastoissa):

Elintarvikkeet
Alkoholittomat juomat
Alkoholijuomat
Tupakka
Vaatetus
Jalkineet
Asuntojen vuokrat
Omistusasuminen
Asunnon huolto ja korjaus
Vesi ja muut asumispalvelut
Sähkö, kaasu ja muut polttoaineet
KALUSTEET, KOTITALOUSKONEET JA YLEINEN KODINHOITO
TERVEYS
Ajoneuvon hankinta
Yksityisajoneuvojen käyttö
Julkinen liikenne
VIESTINTÄ
KULTTUURI JA VAPAA-AIKA
KOULUTUS
RAVINTOLAT JA HOTELLIT
MUUT TAVARAT JA PALVELUT

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En ole kummoinenkaan tulkitsemaan tuollaisia käppyröitä, mutta tarkoittaako tuo alimmassa kuvassa oleva alimman tuloviidenneksen jyrkkä inflaation nousu sitä että kun USA:ssa alkoi taloustaantuma vuonna 2008, niin meillä tehtiin viiveellä pienituloisia kurittaneita toimenpiteitä vuodesta 2010 eteenpäin?

Myös suurituloisimmilla näyttää olleen hetkellinen piikki ylös joka sitten kuitenkin nopeasti korjattiin joksikin aikaa jopa alle muiden tuloryhmien.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Se kuvaa hintojen kehitystä, ei niinkään ihmisten tulopuolta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ok, siis pienet muutokset tuloissa eivät juuri vaikuta tuossa vaan muutokset hinnoissa (esim. energiaveron korotus ym) näkyvät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset