Turhia käppyröitä

Toimeentulotukea sadan tonnin nettovuosituloilla

  • Toimeentulotuen määrä / tukimuotoa saanut asuntokunta
    Toimeentulotuen määrä / tukimuotoa saanut asuntokunta

EDIT: Myönnän olleeni väärässä. Tärkeä sana tässä yhteydessä on ASUNTOKUNTA, johon kuuluvat myös saman katon alla asuvat alivuokralaiset. Asia kunnossa, hajaantukaa. http://www.stat.fi/meta/kas/asuntokunta.html

 

Tulonjaon kokonaistilastosta löytyy myös euron tarkkuudella summat eri tukimuotoja saaneille tulokymmenyksille, joista nappasin tuoreimmat 2016 luvut. Toimeentulotuen tarve (tai ainakin sen saaminen) vähentyy mentäessä tuloluokissa ylöspäin, mutta miksi sitä tukimuotoa saa myös yli keskitulon omaavat?

Luvuthan ovat lopullisia, että niitä ei ole esim peritty takaisin sen jälkeen, kun muut tukimuodot ovat olleet myöhässä. Kokonaistoimeentulotukimenoista 10% eniten saanut tulokymmenys on toki saanut vain 0,4%, mutta luulisi sen nyt olevan viimeinen etuus, jota saisi vain pienituloisimmat. Onhan se toki mahdollista esimerkiksi, että toimeentulotuella elänyt talous on ensin kaksi kuukautta sinnitellyt ko etuuden turvin, mutta saaneet sen jälkeen töitä, joissa nettopalkka on ollut kymppitonnin kuussa. Kuulostaisi kuitenkin melko uskomattomalta elämänmuutokselta. Se olisi kuitenkin edellyttänyt, että he olisivat saaneet lähes 1700€/kk toimeentulotukea (jota saa vasta muiden tukimuotojen ollessa riittämättömät). Toinen vaihtoehto olisi todella kalliit terveydenhoitokulut, mutta luulisi siinäkin tulevan nopeasti maksukatot ja tarveharkinta vastaan. Saa keksiä muitakin perusteita, itselle ei tullut oikein muita vaihtoehtoja mieleen, että miksi suurituloinen saisi toimeentulotukea.

 

Varmasti löytyy monta tarinaa näiden 831 isotuloisen asuntokunnan takaa, mutta jotenkin oudolta tuo minusta kuitenkin vaikuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Iso lapsiluku voi mahdollistaa sadan tonnin toimeentulotuen. Itse tunnen 14-lapsisen perheen. Siinä nettotoimeentulotuki voi olla jo satkun vuodessa. Vain teoria..

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Heti kun ehdin tämän pistää ilmoille, niin sieltähän sitä löytyikin kaikki perustelut moiselle outoudelle. Kannattaa näemmä lukea, niin ei ole arvailujen varassa. Tarkkana saa olla termien kanssa...

http://www.kela.fi/toimeentulotuki-kuka-voi-saada
"Samassa asunnossa asuvat voivat muodostaa yhteistalouden, mutta eivät välttämättä perhettä. Silloin he hakevat tukea omalla hakemuksellaan. Esimerkiksi yhdessä asuvat aikuiset sisarukset muodostavat kukin oman perheensä ja hakevat perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan, vaikka ovat yhteistaloudessa asuvia. Heidän tulonsa, varansa ja menonsa muodostavat omat kokonaisuutensa."
"Täysi-ikäistä lasta ei lasketa samaksi perheeksi vanhempiensa kanssa, vaikka he asuisivat samassa asunnossa. Täysi-ikäinen lapsi hakee perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan."

http://www.stat.fi/meta/kas/asuntokunta.html
"Asuntokunnan muodostavat kaikki samassa asuinhuoneistossa vakinaisesti asuvat henkilöt. "
"Vuodesta 1980 alivuokralainen kuuluu samaan asuntokuntaan muiden asunnossa asuvien kanssa."

Matti Niemi

Hyvä tietää tämäkin

kiitos viestistäsi. Täysi-ikäistä lasta ei lasketa samaksi perheeksi vanhempiensa kanssa, vaikka he asuisivat samassa asunnossa. Täysi-ikäinen hakee perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan. Vanhempiensa luona asuvan yli 18-vuotiaan perusosa on 73 % yksin asuvan henkilön perusosan määrästä eli 356,16 euroa.

Ystävällisesti
Katariina | Kela toimeentulotuki
https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=95&t=2...

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Tuntuisi tuokin kyllä hassulta. Samalla viivalla on nyt vaikka intistä sairaan yh-äitinsä avuksi palannut kuin rikkaiden vanhempien nurkissa luuhaava peräkammarinpoika.

Enemmän kuitenkin uskon alivuokralaissuhteiden vaikuttavan, tai toivon ainakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset